Nieuws

23 jan

Themajournaal 'vervalste geneesmiddelen'

Steeds vaker schaffen patiënten geneesmiddelen aan via internet. In het themajournaal 'vervalste geneesmiddelen' is aandacht voor de risico's van online aangeschafte geneesmiddelen.
Lees meer >

10 jan

IVM en VZVZ werken samen aan verbetering medicatieoverdracht

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) zijn een samenwerking aangegaan om de overdracht van farmaceutische gegevens te verbeteren.
Lees meer >

3 jan

Nieuwjaarsgroet

Zonder tegenwind blijven de mooiste vliegers op de grond liggen. Obstakels zijn er om uit de weg te ruimen. Ook voor 2017 geldt: u hoeft niet alles te slikken. En waar het IVM kan helpen, zullen we dat doen.
Lees meer >

22 dec

Dure cholesterolverlagers onderwerp in themajournaal

Het themajournaal PCSK9-remmers bespreekt de eigenschappen van deze nieuwe cholesterolverlagers.
Lees meer >

21 dec

Huisartsen schrijven steeds beter voor

Praktijkvariatie blijft punt van aandacht Huisartsen houden zich beter aan de richtlijnen, maar er bestaan nog steeds verschillen tussen regio's en huisartsen onderling. Dat concludeert het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in het jaarlijks onderzoek naar de kwaliteit van het voorschrijfgedrag van huisartsen. De verschillen zijn onder meer zichtbaar bij antibiotica en combinatiepreparaten tegen astma en COPD. Het blijven volgen van voorschrijfgedrag met indicatoren is ook in de toekomst dus van belang.
Lees meer >

19 dec

Patiënten willen dat dure geneesmiddelen worden vergoed

Gebruikers van geneesmiddelen vinden dat dure geneesmiddelen volledig vergoed moeten blijven voor ernstig zieke patiënten. De helft is bereid om daar meer premie voor te betalen. Nieuwe geneesmiddelen mogen wanneer nodig veel kosten. Dit blijkt uit een enquête van het IVM.
Lees meer >

8 dec

Nieuwe samenwerkingsovereenkomst G5

Op 7 december 2016 heeft de G5 een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend.
Lees meer >

29 nov

Thermometer van grote waarde voor zorginstelling

Manager Behandelzaken Guido Lampe was al druk bezig de medicatieprocessen van WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) onder de loep te nemen toen de inspectie op bezoek kwam. Het noodzaakte hem er een schepje bovenop te doen. Dat deed hij door het IVM in te schakelen en dat was 'verrassend prettig'.
Lees meer >

25 nov

Interactieve uitgave 'Veilige principes verder in de praktijk'

Het Platform Medicatieveiligheid Care presenteert nieuwe hulpmiddelen en een interactieve uitgave van de 'Veilige principes verder in de praktijk.'
Lees meer >

17 nov

Doe de belofte: Pleidooi voor verantwoord antibioticagebruik

Ieder die een steentje wil bijdragen aan het terugdringen van het onnodig gebruik van antibiotica kan dat nu online doen. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vraagt publiek en zorgverleners in Nederland en België op de Europese Antibioticadag op 18 november een belofte af te leggen om 'antibioticabeschermer' te worden via de website: http://www.medicijngebruik.nl/doedebelofte
Lees meer >

31 okt

Onafhankelijk artsenbezoek leidt tot beter en goedkoper voorschrijven

Huisartsen schrijven beter voor na een gesprek met een onafhankelijk artsenbezoeker. De gesprekken kunnen op de waardering van de huisartsen rekenen en leveren ook geld op. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis gaat het onafhankelijk artsenbezoek aan meer huisartsen aanbieden.
Lees meer >

26 sep

De medicatie de baas

Voor S&L Zorg, de dienstverlener aan mensen met een verstandelijke beperking, ontwikkelde het IVM een medicatiebeleidsplan en een medicatiehandboek voor begeleiders.
Lees meer >

12 sep

Nieuw: FTO-module vervalste geneesmiddelen

De meest recente loot aan de reeks FTO-modules van het IVM handelt over vervalste genmeesmiddelen.
Lees meer >

30 aug

Nieuwe FTO-modules

Onlangs verschenen twee nieuwe FTO-modules van het IVM: over 'herhaalreceptuur' en 'medicatieveiligheid bij ouderen'. Beide modules zijn gratis te downloaden vanf de IVM-site.
Lees meer >

4 aug

Nederland bespaart 335 miljoen door terughoudendheid in voorschrijven van nieuwe diabetesmedicatie

Nederland heeft in 5 jaar tijd potentieel 335 miljoen euro bespaard met het terughoudend voorschrijven van nieuwe diabetesmedicatie. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
Lees meer >

3 aug

IVM biedt mogelijkheid tot updates over FTO-werkmateriaal en Medicijnjournaals

IVM biedt sinds kort FTO-werkmateriaal en Medicijnjournaal updates.
Lees meer >

2 aug

Medicamenteuze behandeling van astma en COPD

Deze e-learningcursus voor apothekers gaat in op de verschillende behandelmogelijkheden voor astma en COPD en bespreekt de plaats van de beschikbare geneesmiddelen bij beide aandoeningen. Ook gaat de cursus in op de verschillende typen inhalatoren.
Lees meer >

5 jul

IGZ wil medicatieveiligheid verbeterd zien

Instellingen voor ouderenzorg liggen onder vuur vanwege de kwaliteit van hun zorg, zo meldt het recente rapport van de IGZ.
Lees meer >

4 jul

Het nieuwe Medicijnjournaal online

U kunt nu het Medicijnjournaal van juli 2016 bekijken
Lees meer >

16 jun

Aanbestedingen FTO en Monitor Voorschrijven Huisartsen gecontinueerd

De in 2015 door VWS aan het IVM gegunde projecten FTO en Monitor Voorschrijven Huisartsen (MVH) worden beide in 2017 met subsidie van VWS gecontinueerd.
Lees meer >