Help

Op deze pagina vindt u informatie over de systeemeisen, inloggen en gebruik vouchercode, opbouw van de cursus en antwoorden op veelgestelde vragen van de leeromgeving van het IVM.

 

Systeemeisen

Om de cursus in deze leeromgeving te kunnen doen is nodig:
- een goede internetverbinding, vast of draadloos
- een up-to-date webbrowser (Edge, Chrome, Firefox, Opera of Safari)
- het plaatsen van cookies toestaan
- het gebruik van Javascript toestaan

Werkt u met een laptop, pc of tablet met een internetverbinding, maar ondervindt u toch problemen? Neem dan contact op met een deskundige in de buurt, die kan u wellicht helpen. Komt u er dan nog niet uit, dan kunt u contact met ons opnemen op werkdagen via 0888 800 400.

 

Inloggen en gebruik vouchercode

Heeft u al een account in de leeromgeving van het IVM en komt u voor het eerst in de vernieuwde leeromgeving? Dan kunt u via Wachtwoord vergeten? een nieuw wachtwoord aanvragen. Voer daarvoor uw gebruikersnaam in, u krijgt een bericht op uw e-mailadres. Daarna kunt u inloggen en naar uw cursus(sen). Heeft u al afgeronde cursus(sen) dan kunt u in de cursus uw certificaat openen. Op het certificaat komt dan de datum van openen te staan. 

Als u voor het eerst een cursus in de leeromgeving van het IVM gaat doen, dan maakt u eerst een account aan. De account-gegevens worden gebruikt voor het certificaat en de verwerking van de accreditatiepunten. Het is dus belangrijk ervoor te zorgen dat de gegevens kloppen.

Nadat u bent in gelogd kunt u bij Voucher uw vouchercode invoeren. De cursus is daarna toegevoegd aan uw account en terug te vinden onder Mijn cursussen.

Let op: logt u in via een leeromgeving van uw werkgever en heeft u problemen met uw account of inloggen, dan kunt u het beste bij uw werkgever om hulp vragen.

 

Opbouw van de cursus

De meeste cursussen bestaan uit de volgende onderdelen:
- Welkom en informatie over de cursus
- Een aantal inhoudelijke hoofdstukken met reflectievragen en verwerkingstoetsen
- Een eindtoets, evaluatie en certificaat
- Een begrippenlijst
- Links, literatuur en colofon

 

Navigeren door de cursus

Klik in het overzichtsscherm op een balk (toggle) om een specifiek hoofdstuk te openen. Met de knoppen Open en Sluit bovenaan opent en sluit u alle toggles tegelijk. Lees alle hoofdstukken één voor één door. Binnen een hoofdstuk kunt u bladeren met de pijltjes rechts onder en boven de tekst, of via de menustructuur links in het scherm. Aan het eind van het hoofdstuk keert u terug naar het overzichtsscherm van de cursus door te klikken op het pijltje naar boven (Verlaat hoofdstuk). U kunt ook naar een ander hoofdstuk gaan door er links in het scherm op te klikken. Vanuit een willekeurig hoofdstuk kunt u onder Boekbeheer (links) het inhoudelijke deel van het hele hoofdstuk of van alleen die paragraaf printen (deze functie werkt nog niet).

 

Reflectievragen

Soms komt u in een paragraaf een meerkeuzevraag of een open vraag tegen. Beantwoord deze vragen altijd: de toelichting die u krijgt op uw antwoord bevat nieuwe lesstof. U kunt uw antwoord op de open vragen intypen in het kader er onder. Bij de meerkeuzevragen vragen wij u het antwoord toe te lichten in het betreffende kader. Wanneer u vervolgens klikt op de knop 'indienen', krijgt u feedback. Soms is dat meteen, soms komt de feedback een pagina verder, wanneer u op de link klikt.

 

Soorten toetsen in de cursus

Een cursus kent twee soorten toetsen:
- Verwerkingstoets, dit is een korte toets aan het eind van elk hoofdstuk.
- Eindtoets, dit is de afsluitende toets aan het eind van de cursus.

Met een verwerkingstoets test u voor uzelf of u de stof hebt begrepen. U kunt daar niet voor slagen of zakken.

Voor de eindtoets kunt u wel slagen of zakken. Als u slaagt kunt u een eigen certificaat downloaden.

Elke toets bestaat uit een serie (meerkeuze)vragen. U beantwoordt elke vraag door uw antwoord aan te klikken. Daarna klikt u op 'Volgende'. Links op het scherm ziet u in het blok 'Testnavigatie' welke vragen u beantwoord heeft.

Na het beantwoorden van de laatste vraag krijgt u een overzicht te zien. Controleer of achter elke vraag 'Antwoord opgeslagen' staat. Dit betekent dat u de vraag beantwoord heeft. Staat er 'Nog niet beantwoord', dan ontbreekt uw antwoord. Klik op het nummer van de vraag om deze alsnog te beantwoorden. Klik dan op 'Einde poging' en op 'Bewaar alles en beëindig test'. U ziet direct uw score. Met 'Nakijken beëindigen' gaat u terug naar de startpagina van de toets. Afhankelijk van het aantal beschikbare pogingen, kunt u nog een poging doen. De hoogste score telt.

U kunt het nakijken van uw antwoorden vergemakkelijken door in het blok 'Testnavigatie' te klikken op 'Toon alle vragen op één pagina'. U krijgt alle vragen op één pagina onder elkaar. Als de vragen nagekeken zijn ziet u in het blok 'Testnavigatie' direct welke vragen goed zijn. Het betreffende blokje is dan groen gekleurd. Heeft u een vraag fout beantwoord, dan is het blokje rood.

 

Informatie uit webstes, filmpjes en animaties

In de cursus vindt u regelmatig een link naar een website, een filmpje of animatie. Ze staan doorgaans aangegeven als lees-, kijk- of doetip. Deze links dienen om de stof in de cursus te verrijken en levendiger te maken. De aangeboden informatie in de links wordt alleen getoetst als er 'opdracht' bij staat. De tijd die u nodig heeft om de website, het filmpje of de animatie te bekijken telt alleen mee in de aangegeven duur van de cursus als het om een opdracht gaat.

 

Evaluatie en certificaat

Nadat u geslaagd bent voor de eindtoets, wordt u gevraagd een evaluatie in te vullen. Daarna is uw certificaat beschikbaar. Let goed op dat u uw gegevens goed heeft ingevoerd, deze gegevens worden namelijk gebruikt voor het certificaat.

 

Mijn accreditatie

De meeste cursussen zijn geaccrediteerd. Dat betekent dat een beroepsorganisatie een cursus heeft goedgekeurd en u er accreditatiepunten mee kunt behalen. Voorwaarde is dat u bij het kwaliteitsregister van uw beroepsgroep geregistreerd bent en dat u dit registratienummer in de leeromgeving invoert. U selecteert de juiste organisatie en vult uw registratienummer in. Bent u niet ingeschreven bij een kwaliteitsregister, dan kiest u N.v.t. en klikt u op 'Opslaan'. 

ZZP'ers in de zorg zijn meestal aangesloten bij KIWA. KIWA is geen beroepsorganisatie maar een keurmerk. Accreditatiepunten zijn bij KIWA niet van toepassing, wel kunnen ZZP'ers het certificaat van een behaalde cursus plaatsen in Mijn Keurmerk.

 

Hoe kom ik aan mijn inloggegevens?

Heeft u een account, dan kunt u inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Bent u deze vergeten, dan kunt u deze opvragen bij 'Wachtwoord vergeten?'. U heeft dan wel het e-mailadres nodig dat bij uw account staat.

 

Ik heb een nieuw wachtwoord aangevraagd, maar krijg geen bericht

Dan kan het zijn dat het bericht in de spam terecht is gekomen, dat kunt u checken. Het kan ook zijn dat er een oud e-mailadres in uw account staat. Het beste kunt u dan Contact met ons opnemen. U geeft dan een actueel of ander e-mailadres op, dat passen wij aan in uw account, zodat u de berichten wel ontvangt.

 

Hoe gebruik ik een vouchercode?

Een vouchercode is voor eenmalig gebruik om een cursus aan uw account toe te voegen. Als u een account heeft, dan logt u eerst in. Daarna ziet u links onderaan onder Voucher 'Vul hier uw Vouchercode in'. Nadat u de vouchercode heeft ingevuld, klikt u op 'Invoeren'. Heeft u nog geen account, dan maakt u deze eerst aan via 'Nieuwe account aanmaken'.

 

Wat doe ik als mijn vouchercode niet werkt?

Als u een vouchercode heeft ontvangen via de organisatie waar u werkt, dan kunt u het beste bij uw organisatie doorgeven dat uw vouchercode niet werkt. Zij kunnen het dan voor u (laten) oplossen. Heeft u zelf een vouchercode aangeschaft, dan kunt u het beste contact met ons opnemen.

 

Kan ik een cursus twee keer doen?

Een cursus kan een keer aan een account toegevoegd worden.

 

Kan ik de cursus printen?

U kunt de inhoud van de cursus printen per hoofdstuk of paragraaf. Als u in een hoofdstuk bent, dan ziet u links onderaan bij Instellingen 'Boekbeheer' staan. U kunt dan kiezen om een hoofdstuk of paragraaf te printen. Deze functie is nog in ontwikkeling.

 

Kan ik tussentijds stoppen?

U kunt tussentijds stoppen en later weer verder gaan met de cursus. Wij raden u wel aan om de toetsen in een keer af te ronden.

 

Wat doe ik als een link niet werkt?

Het IVM controleert de links regelmatig. Toch gebeurt het soms dat een link niet meer werkt. Wilt u dit direct doorgeven via contact, zodat wij dit kunnen herstellen?

 

Hoe vaak kan ik een toets maken en wanneer ben ik geslaagd?

De verwerkingsvragen kunt u onbeperkt opnieuw maken. De scores van deze toetsen tellen niet mee. Deze toetsen zijn bedoeld om voor uzelf vast te stellen in welke mate u de stof (al) beheerst. Bij de meeste cursussen kunt u de eindtoets drie keer maken. U bent geslaagd bij een 7 of hoger. De hoogste score telt. Dus ook als u de eerste keer geslaagd bent maar niet tevreden over uw cijfer, kunt u de toets een tweede keer maken. Mocht u na de laatste poging de eindtoets niet behaald hebben, neem dan contact op met uw werkgever of als u zelf de cursus heeft aangeschaft met het IVM via contact.

 

Hoe krijg ik mijn certificaat?

Als u bent geslaagd voor de eindtoets en als u de evaluatie heeft ingevuld, krijgt u toegang tot uw persoonlijke certificaat. Op het certificaat staan de gegevens vermeld die u invulde toen u zich aanmeldde in de leeromgeving. U kunt het certificaat zelf downloaden, opslaan en printen. Gebruik van een kleurenprinter geeft het beste resultaat. Het certificaat is voor uw eigen administratie. Ook kan het zijn dat uw werkgever hiernaar vraagt. Bent u geslaagd voor een cursus in de 'oude' leeromgeving, dan kunt u uw certificaat openen in de cursus. Actualiseer eerst uw gegevens via Wijzig profiel, zodat de gegevens correct op uw certificaat terechtkomen.

 

Hoe krijg ik accreditatiepunten bijgeschreven?

Voor het behalen van uw accreditatiepunten moet u de eindtoets gehaald hebben. Voorwaarde is ook dat de cursus geaccrediteerd moet zijn en u een bij het kwaliteitsregister van uw beroepsgroep bekend relatienummer bij uw account heeft ingevuld. Het bijschrijven van de accreditatiepunten op uw naam gebeurt in de meeste gevallen automatisch. Het bijschrijven van accreditatiepunten is nog in ontwikkeling. Heeft u vragen hierover, dan kunt u die stellen via contact.