Huidaandoeningen

Iedereen heeft wel eens te maken met een huidziekte. Meestal gaat het dan om een tijdelijke kwaal, zoals zonnebrand of een huidinfectie. Deze gaat meestal vanzelf over of is gemakkelijk te behandelen. Meer dan twee miljoen Nederlanders lijdt echter aan een chronische huidaandoening. Zij hebben langdurig last van klachten als haaruitval, jeuk, verkleuring en schilfering van de huid. Er zijn meer dan drieduizend huidaandoeningen. Van veel aandoeningen is weinig bekend over de oorzaken en de beste behandeling. Bekende langdurige huidaandoeningen zijn constitutioneel eczeem en psoriasis (bron: Huidfonds).

Constitutioneel eczeem komt bij 1,8 procent van de Nederlanders voor. Bij kinderen tussen één en vier jaar oud ligt dit percentage hoger met 7,2 procent. Bij drie kwart van de patiënten verdwijnt het eczeem na enkele jaren (bron: LINH). De belangrijkste kenmerken zijn een jeukende, rode en droge huid.

Psoriasis komt bij twee tot drie procent van de Nederlanders voor (bron: Psoriasis Vereniging Nederland). Bij psoriasis is de aanmaak van nieuwe huidcellen versneld, waardoor er rode, schilferige plekken ontstaan. Psoriasis is niet te genezen. Meestal bestaat de behandeling uit lokale smeersels, maar soms werken deze niet voldoende. Dan kan de arts lichttherapie of systemische geneesmiddelen voorschrijven.

Op deze pagina is informatie opgenomen over verschillende huidziekten, zowel chronische aandoeningen als kortdurende, infectieuze aandoeningen. U vindt informatie over:

Richtlijnen
Nascholing
Farmacotherapieoverleg
Patiënteninformatie
Relevante organisaties
Meer weten

Richtlijnen

Op het gebied van huidziekten heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) de onderstaande richtlijnen ontwikkeld:

Ook zijn er diverse NHG-Farmacotherapeutische richtlijnen voor huidaandoeningen ontwikkeld.

Andere relevante richtlijnen voor de eerste lijn zijn:

Nascholing

Het IVM geeft geen nascholing specifiek op het gebied van huidziekten. Wel biedt het IVM diverse andere geaccrediteerde (digitale) nascholingen aan voor:

  • de eerste lijn: artsen, doktersassistenten, praktijkondersteuners, apothekers, apothekersassistenten
  • de langdurige zorg: verpleegkundigen en verzorgenden in verpleeghuis, verzorgingshuis, GGZ en gehandicaptenzorg
  • paramedici, zoals diëtisten, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, huidtherapeuten, logopedisten, mondhygiënisten, oefentherapeuten en tandartsen
  • de tweede lijn: ziekenhuisapothekers, verpleegkundigen

Meer informatie staat op onze scholingspagina.

Farmacotherapieoverleg

Het IVM ontwikkelt diverse materialen ter ondersteuning van FTO-groepen. U kunt gebruik maken van de volgende IVM-materialen bij een FTO over huidziekten:

FTO-modules

U kunt alle materialen, inclusief de PowerPointpresentatie gratis downloaden via deze website.

Casuïstiek

Naast de FTO-modules is in onze webshop losse casuïstiek over acne, constitutioneel eczeem, herpes labialis, impetigo, psoriasis en seborroïsch eczeem beschikbaar.

Cijfers in het FTO

Verschillende organisaties kunnen u op weg helpen om het geneesmiddelengebruik van uw FTO-groep zichtbaar te maken. Hieronder ziet u enkele mogelijkheden om het gebruik van geneesmiddelen bij huidziekten in uw praktijk zichtbaar te maken:

Kwaliteit van het FTO

  • Praktische informatie en tips voor het opzetten van een FTO en de kwaliteitsverbetering ervan vindt u in het handboek FTO dat u gratis kunt bestellen via deze website. In het handboek staat informatie over onder andere de agendavoorbereiding, het maken van afspraken in het FTO en verslagformulieren.

Patiënteninformatie

Het NHG stelt via haar website diverse folders en patiëntenbrieven beschikbaar:

Andere folders voor patiënten zijn:

Interessante websites voor patiënten zijn:

Relevante organisaties

  • huidziekten.nl bevat informatie over huidziekten, wondbehandeling en geneesmiddelen
  • huidarts.com bevat informatie over huidziekten en behandelingen

Meer weten

Wilt u meer weten over wat het IVM kan doen op het gebied van de behandeling van huidaandoeningen voor het FTO of andere bijeenkomsten in de eerste lijn? Neem dan contact met ons op. U kunt ook een e-mail sturen naar helpdeskFTO@medicijngebruik.nl. Bij een vraag over het werken met cijfers bij huidaandoeningen kunt u een e-mail sturen naar helpdeskcijfers@medicijngebruik.nl.