Maagklachten

Maagklachten komen veel voor, ongeveer één op de vier mensen in Nederland heeft er wel eens last van. Meestal gaan deze klachten vanzelf over. 25 van de 1000 patiënten per jaar bezoeken hun huisarts met maagpijn, 7 met zuurbranden en 14 met klachten over misselijkheid. Bij 20 - 25% is sprake van klachten door refluxziekte en bij 5% van een maagzweer. Gelukkig zijn de klachten maar zelden het gevolg van maagkanker. In 60 tot 70% van de gevallen is er geen aanwijsbare oorzaak van de klachten en spreekt men van 'functionele maagklachten'. (Bron: NIVEL)

Middelen die de productie van maagzuur remmen, behoren tot de meest gebruikte geneesmiddelen. 2,8 Miljoen Nederlanders gebruiken een middel uit deze groep. Redenen voor gebruik kunnen maagklachten zijn, maar ook gebruik ter voorkoming van schade aan de maag door bijvoorbeeld pijnstillers is mogelijk. (Bron: SFK)

Deze pagina geeft u informatie over de behandeling van maagklachten in de huisartsenpraktijk en over het voorkomen van maagschade. U vindt op deze pagina informatie over:

Richtlijnen
Nascholing
Farmacotherapieoverleg
Patiënteninformatie
Meer weten

Richtlijnen

Op het gebied van maagklachten zijn de volgende richtlijnen beschikbaar. Ook zijn richtlijnen ontwikkeld over het voorkomen van maagschade door het gebruik van NSAID's:

Het HARM-wrestling rapport geeft eveneens aanknopingspunten voor het voorkomen van maagschade door geneesmiddelgebruik.

Nascholing

Het IVM geeft geen nascholing specifiek op het gebied van maagklachten. Wel besteden de e-learning modules Medicijngroepen en Zelfzorgmedicijnen voor verzorgenden en verpleegkundigen aandacht aan geneesmiddelen bij maagklachten. Verder biedt het IVM diverse andere geaccrediteerde (digitale) nascholingen aan voor:

  • de eerste lijn: artsen, doktersassistenten, praktijkondersteuners, apothekers, apothekersassistenten
  • de langdurige zorg: verpleegkundigen en verzorgenden in verpleeghuis, verzorgingshuis, GGZ en gehandicaptenzorg.
  • paramedici, zoals diëtisten, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, huidtherapeuten, logopedisten, mondhygiënisten, oefentherapeuten en tandartsen
  • de tweede lijn: ziekenhuisapothekers, verpleegkundigen

Meer informatie staat op onze scholingspagina.

Farmacotherapieoverleg

Het IVM heeft diverse materialen ontwikkeld om de behandeling van maagklachten binnen het FTO te bespreken:

FTO-modules

U kunt alle materialen, inclusief de PowerPoint-presentaties gratis downloaden via de pagina FTO werkmaterialen.

Casuïstiek

Naast de FTO-modules is losse casuïstiek over maagklachten beschikbaar.

Werken met cijfers

Verschillende organisaties kunnen u op weg helpen om het voorschrijfgedrag van uw FTO-groep zichtbaar te maken. Hieronder ziet u enkele mogelijkheden bij maagklachten.

  • Handboek 'Werken met cijfers in het FTO': het handboek 'Werken met cijfers in het FTO' van het IVM bevat een inleidend hoofdstuk over de mogelijkheden en onmogelijkheden van prescriptieterugkoppeling. Daarnaast is een hoofdstuk opgenomen over maagklachten (hoofdstuk 3).
  • SFK-webrapportages: de webrapportages van de SFK zijn kant-en-klare rapporten die SFK maakt in samenwerking met KNMP en het IVM. Voor het onderwerp maagklachten zijn de webrapportages 'Maagmiddelen' en 'NSAID's' relevant. Voor meer informatie over de inhoud van het programma zie de website van SFK.
  • Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen: het IVM monitort het voorschrijfgedrag van huisartsen en maakt daarnaast individuele voorschrijfcijfers inzichtelijk voor huisartsen door het meten van indicatoren. Ook op het gebied van maagklachten zijn indicatoren ontwikkeld. Uw eigen voorschrijfcijfers inzien? Lees meer of ga direct naar de Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen en log in met uw Vecozo certificaat.

Kwaliteit van het FTO

Praktische informatie en tips voor het opzetten van een FTO en de kwaliteitsverbetering ervan vindt u in het Handboek FTO dat u kunt bestellen via deze website. In het handboek staat informatie over onder andere de agendavoorbereiding, het maken van afspraken in het FTO en verslagformulieren.

Patiënteninformatie

Het NHG heeft diverse voorlichtingsmaterialen over maagklachten:

Andere relevante folders en - brochures voor patiënten zijn:

Interessante websites zijn:

  • Meldpunt Medicijnen ervaringen met medicijnen melden en bekijken (bijwerkingen, problemen met gebruik van medicijnen, verpakking of vergoeding)

Meer weten

Wilt u meer weten over wat het IVM kan doen op het gebied van maagklachten voor het FTO of andere bijeenkomsten in de eerste lijn? Neem dan contact met ons op. U kunt ook een e-mail sturen naar helpdeskFTO@medicijngebruik.nl. Bij een vraag over het werken met cijfers kunt u een e-mail sturen naar helpdeskcijfers@medicijngebruik.nl.