Nieuws

Verspilling in de zorg: het kan en moet beter

31 januari 2017

Het blijkt dat 20 procent van de huisartsen wel eens medicijnen weggeeft aan patiënten die de hoge zorgkosten niet kunnen betalen (bron: AD). Daarnaast zien huisartsen en apothekers dat patiënten steeds vaker zorg mijden door de hoge kosten (bron: KNMP). De overgebleven pillen zouden eigenlijk moeten worden weggegooid. Simpelweg omdat overgebleven medicijnen officieel niet door andere patiënten mogen worden gebruikt omdat bijvoorbeeld niet bekend is hoe (lang) ze zijn bewaard.  

Toch pleit het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) al jaren voor een verantwoorde inzameling en hergebruik van medicijnen. Zoals medicijnen op recept die niet worden opgehaald door een patiënt. Daarvan zijn de risico's nihil en het helpt verspilling in de zorg tegen te gaan.

In onderzoek uit 2006 van onder andere het IVM en de SIR (Insitute of Pharmacy Practice and Policy) bleek dat er jaarlijks ruim 116 miljoen euro aan medicijnen werd verspild. Het betrof medicijnen die patiënten niet meer gebruikten en terugbrachten naar de apotheek, naar de chemokar brachten of bij het vuil gooiden. De redenen waren divers, zoals therapieontrouw, bijwerkingen, of overlijden.  

Jaarlijks gooien we nog steeds medicijnen weg met een gezamenlijke waarde van 100 miljoen euro. Vooral dure geneesmiddelen tikken hard door in de verspillingskosten. Meerdere partijen, waaronder het IVM, willen de verspilling tegengaan. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is bezig met het programma 'Verspilling in de zorg' om samen met andere partijen mogelijke oplossingen in kaart te brengen.

 

NH Nieuws bracht de kwestie onlangs in kaart. Bekijk hier het item.