Nieuws

Nieuw themajournaal: medicatieveiligheid verbeteren door delen medische gegevens

27 maart 2017

Een nieuw themajournaal belicht het delen van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt. In het journaal komen behalve het belang van toegang tot de medicatiehistorie van patiënten ook aspecten over het delen van medische gegevens aan bod, waaronder veiligheid, privacy, hoe te registreren en een aanpak voor verhogen van het aantal toestemmingen van patiënten voor het delen van zijn of haar medische gegevens.

Geneesmiddelgebruik is niet zonder risico. Uit het vervolgonderzoek Medicatieveiligheid van januari 2017 blijkt dat jaarlijks 49.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen worden als gevolg van medicijngebruik. Een aanzienlijk deel van deze opnamen is vermijdbaar.

"Als ik de gegevens niet heb, kunnen er dingen misgaan", aldus huisarts Valentijn Deijns in het nieuwe themajournaal over het delen van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt. Deijns beschrijft een geval van een patiënt in de huisartsenpost die een slechte nierfunctie blijkt te hebben en dat zelf niet had gemeld. 

 

Landelijk Schakelpunt

Door het delen van medische gegevens tussen zorgverleners zal de patiëntveiligheid verbeteren. Het Landelijk Schakelpunt (LSP) biedt een van de beschikbare methoden. Via deze methode  worden regionaal gegevens gedeeld tussen apotheken, (waarnemend) huisartsen en medisch specialisten in, bijvoorbeeld, het ziekenhuis. Beschikbaarheid van actuele informatie verbetert de patiëntenzorg.

 

Module

Behalve het themajournaal is er ook de FTO-module "Medicatieoverdracht, gebruik LSP" met achtergronden over de werking van het Landelijk Schakelpunt. Deelnemers kunnen aan de hand van de module gezamenlijke afspraken maken om het gebruik ervan te optimaliseren in hun eigen praktijken.

Het journaal en de module zijn gemaakt door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), in opdracht van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ).