Nieuws

Dag over medicijn en milieu

9 oktober 2017

Hoe bestrijd je de negatieve effecten van medicijnen op mens, dier en milieu? Dat is de centrale vraag op de Green Pharmacy Conferentie die op vrijdag 27 oktober in het UMC Utrecht wordt gehouden. De internationale conferentie biedt een keur van sprekers die zowel aandacht schenken aan de problemen als aan de oplossingen die medicijngebruik met zich meebrengen. Het IVM, al jaren actief op het gebied van medicijnvervuiling, is partner in deze conferentie.

In het debat over medicijnen in het milieu gaat het vaak om concentraties van medicijnen in het oppervlaktewater. Tijdens dit congres wordt verder gekeken, onder meer door onderzoekers uit Zweden die het effect van subtherapeutische concentraties antibiotica op het ontstaan van resistentie hebben onderzocht. Toxicoloog Marjorie van Duursen heeft een bijdrage over het hormonale effect dat zeer lage concentraties niet-hormonale medicijnen op het milieu kunnen hebben.

Twee Duitse onderzoekers bestrijden het idee dat milieubelasting inherent is aan medicijnen, omdat stabiliteit in het menselijk lichaam nu eenmaal een voorwaarde is. Zo belicht prof. Klaus Kümmerer van de universiteit van Lünenburg de ontwikkeling van een medicijn dat volledig gemetaboliseerd is na het verlaten van het lichaam. Andere wetenschappers vertellen over het gebruik van lichaamseigen stoffen als antibiotica, de rol van nanodeeltjes bij het op de juiste plaats afleveren van medicijnen en de inzet van secundaire metabolieten van planten.

Ten slotte gaat UMC-apotheker Egberts in op het probleem van ongebruikte medicijnen en zet oud-hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin Bijl de resultaten van de dag in het perspectief van rationeel medicijngebruik.

Lezers van dit nieuwsbericht ontvangen een korting van € 100 op de registratie fee. Klik hier voor meer informatie.