Nieuws

20 feb

Voorschrijven van antibiotica door huisartsen kan nog doelmatiger

Nederlandse huisartsen zijn terughoudend in het voorschrijven van antibiotica in vergelijking met hun Europese collega’s. Toch schrijven ook Nederlandse huisartsen bij luchtweginfecties regelmatig antibiotica voor, ook wanneer richtlijnen dit niet aanbevelen.
Lees meer >

10 feb

Herzien: FTO-materialen in de serie Stoppen met benzodiazepinen

Het IVM heeft in samenwerking met het NHG en de KNMP de FTO-materialen in de serie 'Stoppen met benzodiazepinen' herzien.
Lees meer >

7 feb

Nieuw: FTO-module Voorlichting

Het IVM heeft in samenwerking met het NHG, de KNMP en Pharos een nieuwe FTO-module Voorlichting ontwikkeld.
Lees meer >

6 feb

Nieuwsbrief IVM 2017, nummer 2

De nieuwsbrief nummer 2 van 2017 staat online.
Lees meer >

3 feb

Nieuw: FTO-casuïstiek Rectaal bloedverlies

In aansluiting op de nieuwe NHG-Standaard Rectaal bloedverlies heeft het IVM twee nieuwe casussen voor gebruik in het FTO ontwikkeld.
Lees meer >

31 jan

Verspilling in de zorg: het kan en moet beter

Het blijkt dat 20 procent van de huisartsen wel eens medicijnen weggeeft aan patiënten die de hoge zorgkosten niet kunnen betalen
Lees meer >

30 jan

FTO-module over medicatieoverdracht met LSP

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik lanceert in opdracht van VZVZ een FTO-module over het optimaal delen van medicatiegegevens via het Landelijk Schakelpunt.
Lees meer >

23 jan

Themajournaal 'vervalste geneesmiddelen'

Steeds vaker schaffen patiënten geneesmiddelen aan via internet. In het themajournaal 'vervalste geneesmiddelen' is aandacht voor de risico's van online aangeschafte geneesmiddelen.
Lees meer >

10 jan

IVM en VZVZ werken samen aan verbetering medicatieoverdracht

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) zijn een samenwerking aangegaan om de overdracht van farmaceutische gegevens te verbeteren.
Lees meer >

3 jan

Nieuwjaarsgroet

Zonder tegenwind blijven de mooiste vliegers op de grond liggen. Obstakels zijn er om uit de weg te ruimen. Ook voor 2017 geldt: u hoeft niet alles te slikken. En waar het IVM kan helpen, zullen we dat doen.
Lees meer >

22 dec

Dure cholesterolverlagers onderwerp in themajournaal

Het themajournaal PCSK9-remmers bespreekt de eigenschappen van deze nieuwe cholesterolverlagers.
Lees meer >

21 dec

Huisartsen schrijven steeds beter voor

Praktijkvariatie blijft punt van aandacht Huisartsen houden zich beter aan de richtlijnen, maar er bestaan nog steeds verschillen tussen regio's en huisartsen onderling. Dat concludeert het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in het jaarlijks onderzoek naar de kwaliteit van het voorschrijfgedrag van huisartsen. De verschillen zijn onder meer zichtbaar bij antibiotica en combinatiepreparaten tegen astma en COPD. Het blijven volgen van voorschrijfgedrag met indicatoren is ook in de toekomst dus van belang.
Lees meer >

19 dec

Patiënten willen dat dure geneesmiddelen worden vergoed

Gebruikers van geneesmiddelen vinden dat dure geneesmiddelen volledig vergoed moeten blijven voor ernstig zieke patiënten. De helft is bereid om daar meer premie voor te betalen. Nieuwe geneesmiddelen mogen wanneer nodig veel kosten. Dit blijkt uit een enquête van het IVM.
Lees meer >

8 dec

Nieuwe samenwerkingsovereenkomst G5

Op 7 december 2016 heeft de G5 een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend.
Lees meer >

29 nov

Thermometer van grote waarde voor zorginstelling

Manager Behandelzaken Guido Lampe was al druk bezig de medicatieprocessen van WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) onder de loep te nemen toen de inspectie op bezoek kwam. Het noodzaakte hem er een schepje bovenop te doen. Dat deed hij door het IVM in te schakelen en dat was 'verrassend prettig'.
Lees meer >

25 nov

Interactieve uitgave 'Veilige principes verder in de praktijk'

Het Platform Medicatieveiligheid Care presenteert nieuwe hulpmiddelen en een interactieve uitgave van de 'Veilige principes verder in de praktijk.'
Lees meer >

17 nov

Doe de belofte: Pleidooi voor verantwoord antibioticagebruik

Ieder die een steentje wil bijdragen aan het terugdringen van het onnodig gebruik van antibiotica kan dat nu online doen. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vraagt publiek en zorgverleners in Nederland en België op de Europese Antibioticadag op 18 november een belofte af te leggen om 'antibioticabeschermer' te worden via de website: http://www.medicijngebruik.nl/doedebelofte
Lees meer >

31 okt

Onafhankelijk artsenbezoek leidt tot beter en goedkoper voorschrijven

Huisartsen schrijven beter voor na een gesprek met een onafhankelijk artsenbezoeker. De gesprekken kunnen op de waardering van de huisartsen rekenen en leveren ook geld op. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis gaat het onafhankelijk artsenbezoek aan meer huisartsen aanbieden.
Lees meer >

26 sep

De medicatie de baas

Voor S&L Zorg, de dienstverlener aan mensen met een verstandelijke beperking, ontwikkelde het IVM een medicatiebeleidsplan en een medicatiehandboek voor begeleiders.
Lees meer >

12 sep

Nieuw: FTO-module vervalste geneesmiddelen

De meest recente loot aan de reeks FTO-modules van het IVM handelt over vervalste genmeesmiddelen.
Lees meer >