Nieuws

25 nov

Interactieve uitgave 'Veilige principes verder in de praktijk'

Het Platform Medicatieveiligheid Care presenteert nieuwe hulpmiddelen en een interactieve uitgave van de 'Veilige principes verder in de praktijk.'
Lees meer >

17 nov

Doe de belofte: Pleidooi voor verantwoord antibioticagebruik

Ieder die een steentje wil bijdragen aan het terugdringen van het onnodig gebruik van antibiotica kan dat nu online doen. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vraagt publiek en zorgverleners in Nederland en België op de Europese Antibioticadag op 18 november een belofte af te leggen om 'antibioticabeschermer' te worden via de website: http://www.medicijngebruik.nl/doedebelofte
Lees meer >

31 okt

Onafhankelijk artsenbezoek leidt tot beter en goedkoper voorschrijven

Huisartsen schrijven beter voor na een gesprek met een onafhankelijk artsenbezoeker. De gesprekken kunnen op de waardering van de huisartsen rekenen en leveren ook geld op. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis gaat het onafhankelijk artsenbezoek aan meer huisartsen aanbieden.
Lees meer >

26 sep

De medicatie de baas

Voor S&L Zorg, de dienstverlener aan mensen met een verstandelijke beperking, ontwikkelde het IVM een medicatiebeleidsplan en een medicatiehandboek voor begeleiders.
Lees meer >

12 sep

Nieuw: FTO-module vervalste geneesmiddelen

De meest recente loot aan de reeks FTO-modules van het IVM handelt over vervalste genmeesmiddelen.
Lees meer >

30 aug

Nieuwe FTO-modules

Onlangs verschenen twee nieuwe FTO-modules van het IVM: over 'herhaalreceptuur' en 'medicatieveiligheid bij ouderen'. Beide modules zijn gratis te downloaden vanf de IVM-site.
Lees meer >

4 aug

Nederland bespaart 335 miljoen door terughoudendheid in voorschrijven van nieuwe diabetesmedicatie

Nederland heeft in 5 jaar tijd potentieel 335 miljoen euro bespaard met het terughoudend voorschrijven van nieuwe diabetesmedicatie. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
Lees meer >

3 aug

IVM biedt mogelijkheid tot updates over FTO-werkmateriaal en Medicijnjournaals

IVM biedt sinds kort FTO-werkmateriaal en Medicijnjournaal updates.
Lees meer >

2 aug

Medicamenteuze behandeling van astma en COPD

Deze e-learningcursus voor apothekers gaat in op de verschillende behandelmogelijkheden voor astma en COPD en bespreekt de plaats van de beschikbare geneesmiddelen bij beide aandoeningen. Ook gaat de cursus in op de verschillende typen inhalatoren.
Lees meer >

5 jul

IGZ wil medicatieveiligheid verbeterd zien

Instellingen voor ouderenzorg liggen onder vuur vanwege de kwaliteit van hun zorg, zo meldt het recente rapport van de IGZ.
Lees meer >

4 jul

Het nieuwe Medicijnjournaal online

U kunt nu het Medicijnjournaal van juli 2016 bekijken
Lees meer >

16 jun

Aanbestedingen FTO en Monitor Voorschrijven Huisartsen gecontinueerd

De in 2015 door VWS aan het IVM gegunde projecten FTO en Monitor Voorschrijven Huisartsen (MVH) worden beide in 2017 met subsidie van VWS gecontinueerd.
Lees meer >

15 jun

Geneesmiddelengebruik bij ouderen: samenwerken in de 1e lijn

De SBA en het IVM organiseren op dinsdag 4 oktober 2016 de unieke themabijeenkomst Geneesmiddelengebruik bij ouderen: samenwerken in de 1e lijn.
Lees meer >

14 jun

Gratis e-learningcursussen ter kennismaking

Deze zomer zijn de geaccrediteerde e-learningcursussen over de thema's diabetes, COPD, DOAC's en astma van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) tijdelijk gratis te downloaden.
Lees meer >

6 jun

Hoe 'social' is MedicijnBalans?

Student Farmakunde Nicky Leijten heeft onderzoek gedaan naar de informatie van de IVM-site Medicijnbalans (over nieuwe geneesmiddelen) op de social media. Ondervraagden zien over het algemeen voordelen van het gebruik van Twitter en LinkedIn. Voor het delen van informatie en contacten met collega's bijvoorbeeld.
Lees meer >

14 apr

Samen geneesmiddelen inkopen voor ziekenhuizen

Intrakoop en IVM gaan de haalbaarheid onderzoeken om samen met ziekenhuizen collectief specialistische geneesmiddelen in te kopen.
Lees meer >

11 apr

Nieuw Medicijnjournaal online

Bekijk het nieuwste Medicijnjournaal op de IVM-site MedicijnBalans.nl
Lees meer >

4 apr

Hoge kosten van nieuwe geneesmiddelen moeten en kunnen omlaag

Er zit geen logica achter de hoge prijs van nieuwe, specialistische geneesmiddelen. Dat concludeert het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in haar audiovisuele themajournaal over dure geneesmiddelen.
Lees meer >

4 apr

Nieuw: FTO module generieke substitutie

Het IVM heeft in samenwerking met het NHG en de KNMP een nieuwe FTO-module Generieke substitutie geschreven.
Lees meer >

22 mrt

Pilot afbouw antipsychotica van start

Het IVM heeft materialen ontwikkeld om in een pilot met ’s Heeren Loo (locatie Willem van den Bergh) het gebruik van antipsychotica bij cliënten met een verstandelijke beperking af te bouwen.
Lees meer >