NIEUWSBRIEF IVM 2016, NUMMER 8
NIEUWS
Onafhankelijk artsenbezoek leidt tot beter en goedkoper voorschrijven
Huisartsen schrijven beter voor na een gesprek met een onafhankelijk artsenbezoeker. Dat blijkt uit een pilot van het IVM in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. De gesprekken worden goed gewaardeerd door de huisartsen en leveren ook geld op. Zilveren Kruis gaat het onafhankelijk artsenbezoek aan meer huisartsen aanbieden.
Lees meer
NASCHOLING
IVM-nascholingen krijgen hoge waardering van apothekers
De nascholingen van het IVM worden door de deelnemende apothekers met gemiddeld een 8 gewaardeerd. Dit blijkt uit de evaluatie van het Stimuleringsprogramma Competentieontwikkeling Openbaar apothekers (StiPCO). Dit programma bereidt openbaar apothekers voor op hun veranderende rol als zorgverlener in de wijk binnen de driehoek wijkverpleegkundige-openbaar apotheker-huisarts. Op onze website vindt u alle scholingen met een StiPCO-accreditatie.
Bekijken
FTO
Updates FTO-materiaal ontvangen?
Wilt u geïnformeerd worden als nieuwe of herziene FTO-materialen van het IVM verschijnen? Meld u dan aan via onze website.
Aanmelden
FTO
Nieuw FTO-materiaal Kinderen met koorts
Deze FTO-module is gebaseerd op de herziene NHG-Standaard Kinderen met koorts. In de module is aandacht voor het tegengaan van onnodig gebruik van antibiotica en antipyretica bij koorts, belangrijke aandachtspunten als medicatie bij koorts geïndiceerd is en voorlichting.
Downloaden
NIEUWS
Meldpunt Medicijnen nu 25.000 meldingen
Patiënten hebben inmiddels 25.000 ervaringen met hun medicijnen gedeeld op het Meldpunt Medicijnen. Met behulp van de zoekfunctie kunnen patiënten en zorgverleners, maar ook Bijwerkingencentrum Lareb, een uitgebreid palet aan ervaringen bekijken. Naast het meldpunt heeft het IVM een eigen patiëntenpanel, waarvoor men zich kan aanmelden.
Aanmelden
NIEUWS
A-team in verpleeghuizen
In ziekenhuizen bestaat het al langer, een zogeheten A-team van medisch microbiologen, artsen, apothekers en hygiënisten tegen resistente bacteriën. Het IVM gaat dit concept samen met de ZZG zorggroep (Nijmegen e.o.) en het Canisius Wilhelmina-ziekenhuis vertalen naar verpleeghuizen met behulp van een subsidie van ZonMw. FTO en scholing voor de zorgverleners, en informatie voor patiënten en hun familie vormen een belangrijk deel van de aanpak tegen antibioticaresistentie
Lees meer
THEMAJOURNAAL
Kennis over bijwerkingen steeds belangrijker
Bijwerkingen dienen standaard bij de mogelijke diagnoses betrokken te worden. Dat stelt huisarts Milan Poucki in het themajournaal Bijwerkingen van het IVM en Bijwerkingencentrum Lareb. Zo leek er in een casus sprake van een hartinfarct terwijl er in feite een magnesiumdeficiëntie was als gevolg van langdurig PPI-gebruik. Wilt u dit journaal bekijken met uw FTO-groep, maar heeft u geen internetverbinding? Stuur een e-mail naar medicijnbalans@medicijngebruik.nl , dan ontvangt u een link om het journaal te downloaden.
Bekijken
NIEUWS
Trends in voorschrijfgedrag
Huisartsen kiezen steeds vaker voor een generiek voorkeursmiddel bij het starten van een NSAID. Dat blijkt uit stijgende scores op de indicator ‘Voorkeursmiddelen NSAID’s’ van de Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen 2015 van het IVM. 
Bekijken
NIEUWS
Vraag & Antwoord
In deze rubriek behandelen wij vragen over hoe meer grip te krijgen op het medicatieproces. De vraag van deze maand is:  Mag een arts mondeling aan de verzorging vragen om een medicijn zoals furosemide voor een periode van een week tijdelijk op te hogen (van 1x daags 1 tablet naar 1x daags 2 tabletten)?
Bekijken
Twitter @medicijnbalans
Nieuwsbrief Medicijnbalans
Volg ons op twitter
@medicijngebruik
LinkedIn Twitter Facebook
www.medicijngebruik.nl
info@medicijngebruik.nl
T: 0888 800 400

Aanmelden nieuwsbrief
Abonneren op PIL