Update Medicatiebeoordeling (2023-2024) voor apothekers en (apotheekhoudende) huisartsen: 7 december 2023 of 8 februari 2024 van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht. Deze nascholing is ook online te volgen, de beschikbare data vind je op onze website.
Beïnvloeding door de farmaceutische industrie – een online scholing voor apothekersassistenten, PA’s, praktijkondersteuners en verpleegkundig specialisten: 23 mei 2024 van 16.00 tot 17.30 uur (deelname is gratis).
Doe 9 januari mee met de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM): demedicalisering
De 5e editie van de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM) staat in het teken van demedicalisering. Het IVM doet een oproep voor het periodiek voeren van een APK (Alle Pillen Kloppen)-gesprek! Een gesprek tussen zorgverlener en patiënt om het blijven innemen en herhalen van medicijnen regelmatig opnieuw te beoordelen. Want minderen of stoppen doe je in samenspraak met je arts en/of apotheker. Doe je ook weer mee? Steun dit initiatief en deze campagne tegen onnodig medicijngebruik. Like en repost met #DvVM en tag ons. Op 9 januari publiceren we in een speciale nieuwsbrief en persbericht de onderzoeksresultaten en conclusies.
Help mee de medicatieveiligheid in Nederland te verbeteren
Wil jij als zorgverlener je kennis en expertise over (implementatie van) medicatieveiligheid in Nederland graag delen? Meld je dan aan voor de gratis discussiebijeenkomst op woensdagmiddag 17 januari in Utrecht en help mee om de medicatieveiligheid in Nederland verder te verbeteren. Voor deze discussiebijeenkomst zijn we op zoek naar zorgverleners werkzaam in de huisartsenzorg, farmacie, medisch specialistische zorg, trombosezorg, verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT), GGZ en gehandicaptenzorg. Vooral zorgverleners uit de langdurige zorg worden opgeroepen zich aan te melden!
Er is geen bewezen effectieve medicamenteuze behandeling voor post-COVID. Wel zijn er bij specifieke klachten behandelingen mogelijk en zijn er veel geneesmiddelen in onderzoek. In dit journaal lichten we de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van medicamenteuze behandelingen toe, zoals hyperbare zuurstof, naltrexon en antidepressiva.
Ook staan we in de rubriek ‘Kort nieuws’ stil bij de huidige vaccinatiecampagne, de PRIME-studie over definitie en prevalentie van post-COVID, kosten eerstelijnszorg voor post-COVID, achterbanraadpleging patiëntenverenigingen en factsheet postexertionele malaise (PEM).
In deze aflevering uitgebreid aandacht voor desinformatie over anticonceptie en afbouwen van antidepressiva. Ook kort nieuws over vaccinatie tegen hondsdolheid, CGRP-remmers, de griepprik bij zwangeren en aandachtspunten voor het FTO.
Wil je oude afleveringen terugkijken? Dat kan op onze website.
Terugblik symposium Nieuwe geneesmiddelen in de eerstelijnszorg
Op dinsdag 14 november verdedigde IVM-collega en apotheker Marloes Dankers haar proefschrift "New medicines in primary care: perspectives and practices of healthcare professionals" aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voorafgaand vond een (openbaar) symposium plaats over nieuwe geneesmiddelen in de eerstelijnszorg.
Jouw mening telt! Input gevraagd voor podcasts AI en medicijngebruik
Deze en volgende maand brengen we een serie podcasts uit over het thema AI en medicijngebruik. Hierin willen we ook graag jouw input verwerken. Ken je naast ChatGPT andere toepassingen van kunstmatige intelligentie? Zie je gevaren of juist kansen door de opkomst van AI? Wil je meer weten?
Vul deze enquête van 4 korte vragen in en laat jouw mening horen over AI en medicijngebruik. Alvast dank voor je medewerking!
‘De patiëntveiligheid neemt toe door toekomstige apothekers al vroeg in hun carrière kennis te laten maken met het VMI!’
Samira Omar-Zouitni is als adviseur kwaliteit & patiëntveiligheid werkzaam in het Leids Universitair Medisch Centrum in Leiden (LUMC). Zij is daar aangesteld als Medical Safety Officer en zet zich daarnaast in als adviseur bij de Centrale Meldingscommissie van het LUMC. Samira is daarnaast sinds haar stage (2018) werkzaam als eerste screener voor het beoordelen van medicatie-incidenten bij het VMI, hét landelijk meldpunt voor medicatie-incidenten. In deze blog lees je haar drijfveren en haar inzet voor verbetering van de patiëntveiligheid.
IVM was aanwezig op de informatiemarkt van het V&VN congres van 2 en 3 november jongstleden. In de stand vroegen we bezoekers een nieuw onderwerp voor een scholing op het gebied van medicatieveiligheid met ons te delen en kans te maken op een Bol.-cadeaubon t.w.v. € 50,-! Uit de vele formulieren mogen we de volgende twee prijswinnaars feliciteren:
Fariba Amiri, verpleegkundig specialist bij Topaz
Martine Wijnen, verpleegkundig specialist van de gemeente Utrecht
In de pers
In deze nieuwe rubriek informeren we je graag over onze recente bijdragen als deskundige. Een selectie:
Zeer verslavende medicatie gemakkelijk online verkrijgbaar (Kassa)
Paracetamol tegen koorts bij kinderen, hoe zit het ook alweer? (Lijfblad)
Ongevoeligheid voor medicijnen: het risico van onjuiste antibiotica slikken (NU.nl)