Volg met je team de online workshop Veilige principes
De helft van de ziekenhuisopnames door geneesmiddelen bij ouderen had voorkomen kunnen worden. Voorbeelden hiervan én hoe je deze kunt voorkomen, bespreken we in deze 1 uur durende interactieve online workshop.
We praten je bij over medicatieveiligheid, en laten zien dat dit iets anders is dan het toepassen van regels. Ook leer je bij wie welke taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden liggen, binnen je organisatie en in de samenwerking met de (huis)arts en apotheker.
In gesprek met Grieteke de Beer over Medicatieveiligheid
Kwaliteitsverpleegkundige Grieteke de Beer van Silverein volgde onlangs met veel enthousiasme de masterclass Medicatieveiligheid van IVM-collega en medicatieveiligheidsspecialist Els Dik. Dit is haar ervaring samengevat in een paar quotes: “Het medicatieproces is gewoon één van de belangrijke aandachtspunten.” “Superfijn, al die handvatten die je krijgt aangeboden!” “We moesten zelf een audit maken en daarna een masterplan schrijven. Moeilijk maar heel leerzaam.”
In het journaal van 31 mei geven we een update van de ontwikkelingen rondom post-COVID bij kinderen en bij ouderen. En verder een aantal korte berichten over expertiseklinieken, post-COVID en werk, financiële ondersteuning van zorgmedewerkers, en een terugblik op de Nederlandse Long COVID dag van 19 april jongstleden.
Jouw medewerking gevraagd in onderzoek naar medicatieoverdracht
Het ministerie van VWS heeft het initiatief genomen voor een onderzoek naar het proces van medicatieoverdracht. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door onder andere het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ en het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Om het effect van het landelijk programma te evalueren, wordt een stand van zaken meting uitgevoerd. Hiervoor zijn vragenlijsten voor alle zorgverleners en sectoren in Nederland. Jouw mening als zorgprofessional over medicatieoverdracht is zeer belangrijk. Daarom roepen we iedereen op deze vragenlijst in te vullen, deze is beschikbaar tot circa eind juni. Dit kan via deze link.
Het beantwoorden van de vragenlijst neemt ongeveer 15 minuten in beslag. Hartelijk dank voor je medewerking!
Nieuwe Handreiking Medicatiebeleid gehandicaptenzorg
De vernieuwde VGN Handreiking medicatiebeleid gehandicaptenzorg is uit! Het IVM hielp bij de update. Er is aandacht voor medicatieoverdracht, en er zijn een wettelijke kader en een begrippenlijst toegevoegd.
Benieuwd of het medicatieproces van je zorgorganisatie voldoet? Het IVM kan je helpen. Mail ons op mv@ivm.nl.
17-21 juni: Week van het Gezond Zwanger Worden
Gezond en bewust kiezen voor een zwangerschap is een eerste stap om zo veel mogelijk kinderen een Kansrijke Start te geven. Gezond Zwanger Worden en daarmee een Kansrijke Start begint daarom al voor de bevruchting (bron: ministerie van VWS).
Het IVM ondersteunt dit belangrijke initiatief van een ‘kansrijke start’. Binnenkort brengen wij een nieuw Medicijnjournaal uit. Met aandacht voor geneesmiddelgebruik, incl. zelfzorggeneesmiddelen, tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode.
Tussentijdse wijzigingen in de medicijnrol zijn risicovol
Op 16 mei jl. publiceerde het landelijk meldpunt ‘Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI)’ een Praktijkprikkel over een incident na een tussentijdse wijziging van een medicijnrol.
De Praktijkprikkel beschrijft dat een verpleeghuisarts op vrijdagavond de dosering furosemide verlaagt van 40 mg naar 20 mg per keer. De apotheker kan deze wijziging pas op maandag verwerken in de medicijnrol. Wel wordt de toedienlijst direct aangepast. De zorgmedewerkers kunnen dus aan de hand van de toedienlijst zien dat zij in het weekend de furosemide tablet moeten halveren. Dit gaat echter fout.
De Praktijkprikkel beschrijft wat er misging, hoe dit kon gebeuren en geeft aanbevelingen om zo’n incident te voorkomen. Lees ook wat jij als zorgmedewerker kunt doen!
Workshop BEM, voor aandachtsvelders medicatieveiligheid, beleidsmedewerkers, kwaliteitsfunctionarissen, teammanagers, verpleegkundigen, verzorgenden en wijkverpleegkundigen: 24 september 2024, van 10.00 tot 11.00 uur (online).
Masterclass Medicatieveiligheid – meer dan regels en richtlijnen voor beleidsmedewerkers en kwaliteitsfunctionarissen: 19 september (dag 1) en 5 november (dag 2) van 10.00 tot 16.30 uur in Utrecht.
Workshop Medicatieveiligheid kleinschalige zorg voor o.a. aandachtsvelders medicatieveiligheid, agogisch en maatschappelijk medewerkers, beleidsmedewerkers en -adviseurs, managers zorg en verpleegkundigen: 30 september van 10.00 tot 11.00 uur (online).
PRISMA Analyse, de methodiek om (ernstige) incidenten en calamiteiten te onderzoeken en om te zetten naar kwaliteitsverbetering. Voor apothekers, beleidsmedewerkers, verpleegkundigen en verzorgenden: 19 november van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht.
(Update) Aandachtsvelders en medicatieveiligheid (incompany) – voor o.a. aandachtsvelders medicatieveiligheid, agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verzorgenden, beleids- en kwaliteitsfunctionarissen, teammanagers en (wijk)verpleegkundigen.
Medicatiekennis: weet wat je geeft (incompany) – voor agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
Medicatieproces: weet hoe je geeft (incompany) – voor o.a. agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
Gratis wekelijks telefonisch spreekuur Medicatieveiligheid voor zorginstellingen. Op dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur en donderdagochtend van 9.00 en 10.00 uur. Bel 0888 800 400.