We zijn gestart! Deze maand nemen we je in vogelvlucht mee in ons visueel publieksverslag 2023. Op LinkedIn zetten we elke dag een ander project 'in the spotlight', zodat jullie een goed beeld krijgen wat we als IVM vorig jaar hebben gedaan en bereikt. Onze directeur Ruud Coolen van Brakel legt het hoe en waarom in deze video graag persoonlijk aan je uit. Benieuwd naar het vervolg? Volg ons dan via #ivmjaarbeeld2023.
PRISMA Analyse, de methodiek om (ernstige) incidenten en calamiteiten te onderzoeken en om te zetten naar kwaliteitsverbetering. Voor apothekers, beleidsmedewerkers, verpleegkundigen en verzorgenden: 14 mei van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht.
Workshop Medicatieveiligheid kleinschalige zorg voor o.a. aandachtsvelders medicatieveiligheid, agogisch en maatschappelijk medewerkers, beleidsmedewerkers en -adviseurs, managers zorg en verpleegkundigen: 28 mei van 10.00 tot 11.00 uur (online).
(Update) Aandachtsvelders en medicatieveiligheid (incompany) – voor o.a. aandachtsvelders medicatieveiligheid, agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verzorgenden, beleids- en kwaliteitsfunctionarissen, teammanagers en (wijk)verpleegkundigen.
Medicatiekennis: weet wat je geeft (incompany) – voor agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
Medicatieproces: weet hoe je geeft (incompany) – voor o.a. agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
Gratis wekelijks telefonisch spreekuur Medicatieveiligheid voor zorginstellingen. Op dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur en donderdagochtend van 9.00 en 10.00 uur. Bel 0888 800 400.
‘Werk je in de thuiszorg? En maak je gebruik van de BEM voor het beoordelen van eigen beheer van medicatie bij je cliënten? Dan horen we heel graag wat je van de BEM vindt. Vul de enquêtevoor 2 april in. Dit kost je maximaal 7 minuten. Alvast hartelijk dank voor je medewerking!
De BEM wordt ingezet om de mate van eigen beheer van medicatie te bepalen bij cliënten in de zorg. Het IVM doet samen met de Hogeschool Utrecht onderzoek naar de werkzaamheid van de BEM in de thuiszorg. De resultaten van het onderzoek verschijnen in deze nieuwsbrief. Heb je vragen over dit onderzoek, stuur dan een mail naar bem@ivm.nl.
Nieuwe afleveringen podcast MedicijnCast over afbouwen opioïden en maagzuurremmers
Er staan twee nieuwe afleveringen van de podcastserie demedicalisering live: over opioïden en maagzuurremmers. Martine de Ponti, apotheker bij Apotheek Roermond-Zuid vertelt over de pilot van het minderen van opioïden. En hoe dit een nieuwe dimensie aan haar rol van apotheker en specifiek in het contact met patiënten heeft gegeven. Luister nu naar ‘Demedicalisering (#4) over afbouwen van opioïden’.
Aflevering #5 van MedicijnCast over Demedicalisering is nu ook te beluisteren. IVM collega’s Ruud Coolen van Brakel en Anke Lambooij zijn in deze aflevering in gesprek met Lisette Darman-Knuif, voorzitter van Twentse Apothekers Organisatie UA over het afbouwen van maagzuurremmers. Er gebeuren mooie dingen in het oosten van land!
Beluister MedicijnCast via je favoriete podcast-app (Apple, Google of Spotify).
Gespreksstarter ‘Welke onafhankelijke bronnen gebruik je voor het vinden van informatie over geneesmiddelen?’
Is medicatieveiligheid voor jou een belangrijk thema en wil je hier graag, samen met je teamleden, (meer) aandacht aan besteden? Het IVM helpt je op weg! Deze maand gaat de gespreksstarter over ‘Welke onafhankelijke bronnen gebruik je voor het vinden van informatie over geneesmiddelen?’
Benieuwd? Kijk op onze website, ook voor de kaartenset Gespreksstarters. Een handig hulpmiddel om met je collega's het gesprek te voeren over medicatieveiligheid.
Sinds kort werkt het IVM met BICKZ samen om de zzp’ers in de zorg te scholen op het gebied van medicatieveiligheid. De focus ligt op het scholen in bevoegd en bekwaam handelen bij het geven van medicatie. Zzp’ers volgen hiervoor een speciaal leerpad op basis van theorie, nascholing en toetsing.
Met het BICKZ-keurmerk kunnen de zzp’ers aantonen dat ze voldoen aan de landelijke eisen van bevoegd en bekwaamheid bij medicatie geven en zich voortaan zelfstandige professional (ZP’er) noemen.