Op 1 september is het IVM, in samenwerking met prof. dr. Daniel Keszthelyi en prof. dr. Jochen Cals (Universiteit Maastricht), drs. Dyana Loehr (Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie (PDSB)) en dr. Harm Geers (Service Apotheek Bennekom en directeur Opleidingen KNMP), gestart met het project PIPERITA. Een project dat gefinancierd wordt door ZonMw. PIPERITA staat voor Prikkelbaredarmsyndroom: Implementatie PEpermuntolie & Reductie Irrationele TherApieën. Het doel van dit tweejarige project is de optimalisatie van de medicamenteuze behandeling van prikkelbaredarmsyndroom in de huisartsenpraktijk.
Stimuleer je patiënten ervaringen met geneesmiddelen te melden op Meldpunt Medicijnen.
Het Meldpunt Medicijnen registreert ervaringen van patiënten over geneesmiddelen. IVM heeft onlangs alle meldingen uit 2023 geanalyseerd. Dit heeft geleid tot verbetering van etiketteksten op geneesmiddeldoosjes, aangescherpte voorlichtingsinstructies van de apotheek en waardevolle geneesmiddelinformatie voor de patiënt.
Het IVM roept zorgprofessionals op hun patiënten te stimuleren ervaringen te melden op Meldpunt Medicijnen. Maak hiervoor gebruik van de flyer en/of informatie voor je wachtkamerscherm. Samen kunnen we het geneesmiddelengebruik verbeteren.
Nieuw onderzoek: Inclisiran in de Nederlandse setting
Nederlandse patiënten laten een kleinere daling van het LDL-cholesterol zien door inclisiran vergeleken met de studiepopulatie in de registratiestudies van inclisiran. Dit blijkt uit een studie van het Erasmus Universitair Medisch Centrum.
Meer weten over de resultaten en wat dit betekent voor de patiënt in de praktijk? Check de pagina van MedicijnBalans.
Van 9 t/m 15 september is het de Week van de suïcidepreventie. Het IVM heeft diverse materialen om jou als zorgprofessional te ondersteunen bij het voorkomen of tijdig signaleren van suïcidaal gedrag bij geneesmiddelgebruik.
• gratis e-learning Geneesmiddelen en suïcide. Deze cursus gaat over de rol van geneesmiddelen bij suïcidaal gedrag. Ook leer je meer over factoren die het ontstaan van suïcidaal gedrag beïnvloeden en geven we je handvatten om suïcidaal gedrag te herkennen en bespreekbaar te maken.
• FTO-werkmateriaal Geneesmiddelen en suïcide met aandacht voor de rol van geneesmiddelen bij suïcide en de rol van de huisarts, praktijkondersteuner en apotheker bij het herkennen en monitoren van suïcidaal gedrag.
• een lijst van geneesmiddelen met een vermelding van suïcidaal gedrag in het Farmacotherapeutisch Kompas.
Op onze website vind je een compleet overzicht van materialen rondom het thema suïcidepreventie.
Negatief vergoedingsadvies semaglutide bij obesitas
Zorginstituut Nederland adviseert semaglutide 2,4 mg/week (Wegovy®) vooralsnog niet te vergoeden. Volgens het Zorginstituut zijn er onduidelijkheden over de precieze gezondheidseffecten en kosteneffectiviteit. Ook zijn er maatschappelijke risico’s, zoals tekorten en een hoge druk op het zorgbudget.
In het Post-COVID journaal van juli staan we uitgebreid stil bij de onlangs gepubliceerde kennisagenda post-COVID. Het journaal focust op vraagstukken op het gebied van medicamenteuze behandeling: behandeling ter preventie, offlabel behandelingen en behandeling van individuele symptomen. En verder een aantal korte berichten:
Medicijnjournaal: vergiftiging door designer drugs
In het laatste Medicijnjournaal is uitgebreid aandacht voor vergiftigingen door designer benzodiazepinen en de effectiviteit van therapietrouwinterventies in de eerste lijn. En verder een aantal korte items over de e-learning Farmacotherapeutisch Kompas, vergoeding van codeïne, lactose in poederinhalatoren, een nieuwe definitie van obesitas, morfine na bariatrische chirurgie en gegevensuitwisseling met de patiënt.
Wil je oude afleveringen terugkijken? Kijk dan op onze website.
Vernieuwde Update Medicatiebeoordeling (2024-2025) voor apothekers en apotheekhoudende huisartsen: 23 september van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht, 1 oktober van 10.00 tot 17.00 uur in Middelburg en 15 oktober van 10.00 tot 17.00 uur in Eindhoven. Liever online? Meld je dan aan voor de online editie op 11, 18 of 25 november van 9.30 tot 12.00 uur.
Beïnvloeding door de farmaceutische industrie – een online scholing voor apothekers, (apotheekhoudende) huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundig specialisten en physician assistants: 9 oktober of 21 november van 16.00 tot 17.30 uur (deelname is gratis).