Ga naar medicijngebruik.nl

Nieuwsbrief CARE

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

05 februari 2024

Nieuwe opfriscursus medicijngebruik

Heb jij de e-learning 'Basis medicatiekennis' en 'Basismedicatieproces' al gevolgd? En is het weer tijd om je kennis te actualiseren of vernieuwde kennis op te doen? Volg dan de 'Opfriscursus medicijngebruik 2024'. In deze cursus herhaal je een aantal belangrijke aandachtspunten over medicijnen en het medicatieproces. Je herhaalt het opzoeken van informatie, indicatie, medicijnnamen, wisselwerking, bijwerkingen, juiste toediening en 'zo nodig' gebruik. Ook oefen je met de toedienlijst en hoe je controleert, aftekent, signaleert en rapporteert.

Ben je werkzaam in de ouderen- en thuiszorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg of GGZ? Dan is deze opfriscursus geschikt voor jou. In deze e-learning kies je je eigen leerpad. De informatie, opdrachten en casuïstiek verschillen per leerpad.

Meer informatie of bestellen

Meer dan 450 Service-apotheken aangesloten op VMI

Sinds vorige week kunnen 450 Service-apotheken makkelijker melden bij Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI). Dat is goed nieuws, want dat betekent binnenkort meer meldingen voor VMI. En hoe meer meldingen, hoe meer incidenten kunnen worden voorkomen. VMI is hét landelijk meldpunt waar zowel zorgorganisaties als individuele zorgverleners medicatie-incidenten kunnen melden. VMI verzamelt en analyseert deze meldingen. Hierdoor worden risico’s in de zorgprocessen sneller zichtbaar. De gesignaleerde risico’s worden via Praktijkprikkels teruggekoppeld aan zorgverleners. Zelf de Praktijkprikkel ontvangen? Schrijf je hier direct in.

Wil je een medicatie-incident melden, dan kan dat via onze website.

Agenda scholingen en bijeenkomsten

  • Workshop Medicatieveiligheid kleinschalige zorg voor o.a. aandachtsvelders medicatieveiligheid, agogisch en maatschappelijk medewerkers, beleidsmedewerkers en -adviseurs, managers zorg en verpleegkundigen: 4 maart of 28 mei van 10.00 tot 11.00 uur (online).
  • Workshop Bevoegd en bekwaam voor o.a. teamleiders van zorgmedewerkers, eigenaren kleinschalige zorgorganisaties, ZZP-ers in de zorg en managers zorgorganisaties: 7 maart van 14.00 tot 15.00 uur of 9 april van 13.00 tot 14.00 uur (online).
  • Masterclass Medicatieveiligheid – meer dan regels en richtlijnen voor beleidsmedewerkers en kwaliteitsfunctionarissen: 19 maart (dag 1) en 18 april (dag 2) van 10.00 tot 16.30 uur in Utrecht.
  • PRISMA Analyse, de methodiek om (ernstige) incidenten en calamiteiten te onderzoeken en om te zetten naar kwaliteitsverbetering. Voor apothekers, beleidsmedewerkers, verpleegkundigen en verzorgenden: 14 mei van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht.
  • (Update) Aandachtsvelders en medicatieveiligheid (incompany) – voor o.a. aandachtsvelders medicatieveiligheid, agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verzorgenden, beleids- en kwaliteitsfunctionarissen, teammanagers en (wijk)verpleegkundigen.
  • Medicatiekennis: weet wat je geeft (incompany) – voor agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
  • Medicatieproces: weet hoe je geeft (incompany) – voor o.a. agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
  • Update medicatiekennis: herhaling en verdieping (incompany) – voor begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
  • Gratis wekelijks telefonisch spreekuur Medicatieveiligheid voor zorginstellingen. Op dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur en donderdagochtend van 9.00 en 10.00 uur. Bel 0888 800 400.

Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten!

Nieuwe podcast Demedicalisering over het gebruik van minder inhalatiecorticosteroïden

Onze tweede podcast van de MedicijnCast-serie Demedicalisering naar aanleiding van de Dag van Verantwoord Medicijngebruik is live. In de spin-off van 'Afbouwen van Medicijngroepen' gaan we in aflevering 2 in op het gebruik van minder inhalatiecorticosteroïden (ICS) bij COPD. Te gast in deze aflevering zijn:

  • Lisette van den Bemt, onderzoeker RadboudUMC
  • Bert van Bremen, huisarts Dokter Drenthe en kaderhuisarts astma/COPD

Beluister via je favoriete podcast-app (Apple, Google of Spotify)! Houd onze website en social media in de gaten voor het vervolg. Of neem ook een abonnement op MedicijnCast.

Luister nu

Gespreksstarter ‘Mag je een leeg medicatiezakje in de prullenbak gooien?’

Is medicatieveiligheid voor jou een belangrijk thema en wil je hier graag, samen met je teamleden, (meer) aandacht aan besteden? Het IVM helpt je op weg! Deze maand gaat de gespreksstarter over ‘Mag je een leeg medicatiezakje in de prullenbak gooien? Hoe is de afvoer van medicatiezakjes geregeld?’

Benieuwd? Kijk op onze website, ook voor de kaartenset Gespreksstarters. Een handig hulpmiddel om met je collega's het gesprek te voeren over medicatieveiligheid.

Bekijken

In de pers

In deze rubriek informeren we je graag over onze recente bijdragen als onafhankelijke deskundige op het gebied van geneesmiddelen. Een selectie:

  • Wie heeft er het meeste recht op de schaarse afslankprik? (NRC)
  • Slaap uit de Winkel. Mensen kopen van alles om lekker te slapen. Zou het werken? (NRC)
  • Patiënten delen medicatie­wensen slechts beperkt met zorg­verlener (DOQ)
  • Aandacht nodig voor rationeel voorschrijven van nieuwe geneesmiddelen (Pharmaceutisch Weekblad)
  • Patiënt is vaak niet tevreden over zijn medicijngebruik (Pharmaceutisch Weekblad)

Bekijk het overzicht

www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser