Ga naar medicijngebruik.nl

Nieuwsbrief CARE

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

3 september 2024

Fraude en gesjoemel met diploma’s en certificaten in de zorg

Als zorginstelling ben je verplicht het arbeidsverleden, diploma’s en certificaten te controleren van medewerkers die bij je gaan werken. Dat geldt ook bij het inhuren van ZZP’ers, uitzendkrachten of gedetacheerden die met cliënten in contact komen. Als zorgorganisatie heb je vanuit de Wkkgz daarvoor de vergewisplicht en ben je eindverantwoordelijke, Ook als je een ZZP‘er of iemand via een uitzendbureau hebt ingehuurd. Zo voorkom je dat je iemand inzet die niet bevoegd of bekwaam is.

HR medewerkers nemen soms aan dat het bemiddelingsbureau de diploma’s en certificaten controleert. Zeker als er een spoedaanvraag is bij onverwacht personeelstekort door bijvoorbeeld ziekte. Dit neemt niet weg dat je dan nog steeds eindverantwoordelijk blijft als zorgorganisatie.

Deze zomer heeft de IGJ onderzoek gedaan naar fraude met diploma’s en certificaten. De uitkomsten daarvan zijn zorgelijk.

Weet je zeker dat al jouw medewerkers de juiste diploma’s en certificaten hebben om goede zorg te kunnen geven aan je cliënten? Fraude komt vaker voor dan je denkt!

IVM doet er veel aan om te voorkomen dat certificaten van onze cursussen worden vervalst. Zorgorganisaties, bemiddelings- en uitzendbureaus kunnen altijd bij ons terecht voor controle van een verdacht certificaat. Twijfel je of een IVM-certificaat echt is? Neem dan contact met ons op via functioneelbeheer@ivm.nl. We achterhalen of de naam op het certificaat ook werkelijk degene is die de cursus heeft behaald.

Het IVM staat garant staat voor kwalitatief hoogwaardige en betaalbare scholing. Blijf bevoegd en bekwaam en check ons actuele aanbod.

Tips voor een digitale overdracht van medicatiegegevens

Digitale overdracht van medicatiegegevens helpt fouten in medicatie voorkomen. Gegevens schrijf je niet meer met de hand over: ze worden juist 1-op-1 gekoppeld en met andere zorgverleners gedeeld. Het doel is dat overdracht van medicatiegegevens in 2026 volledig elektronisch gaat. Speel daar nu vast op in en bereid je voor met de 3 tips in het artikel van collega Els Dik voor Zorg voor Beter.

Lees meer

Stimuleer je cliënten ervaringen met geneesmiddelen te melden op Meldpunt Medicijnen.

Het Meldpunt Medicijnen registreert ervaringen van medicijngebruikers over geneesmiddelen. IVM heeft onlangs alle meldingen uit 2023 geanalyseerd. Dit heeft geleid tot verbetering van etiketteksten op geneesmiddeldoosjes, aangescherpte voorlichtingsinstructies van de apotheek en waardevolle geneesmiddelinformatie voor de cliënt.

Het IVM roept zorgprofessionals op hun cliënten te stimuleren ervaringen te melden op Meldpunt Medicijnen. Maak hiervoor gebruik van de flyer en/of informatie voor je wachtkamerscherm. Samen kunnen we het geneesmiddelengebruik verbeteren.

Lees verder

Herken jij suïcidaal gedrag?

Van 9 t/m 15 september is het Week van de suïcidepreventie. Ook het IVM heeft diverse materialen om zorgprofessionals te ondersteunen bij het voorkomen of tijdig signaleren van suïcidaal gedrag bij geneesmiddelgebruik. Wil jij meer weten over de rol van geneesmiddelen bij suïcidaal gedrag?

Bekijk onze website


Kennisagenda post-COVID

In het Post-COVID journaal van juli stonden we uitgebreid stil bij de in juni gepubliceerde kennisagenda post-COVID. Met focus op vraagstukken op het gebied van medicamenteuze behandeling: behandeling ter preventie, offlabel behandelingen en behandeling van individuele symptomen. En verder een aantal korte berichten:

  • Onderzoeksportaal
  • Post-COVID klinieken
  • Paramedische herstelzorg

Kijk terug


In de pers

In deze rubriek informeren we je graag over onze recente bijdragen als deskundige. Een selectie:

  • Miljoenen Nederlands laten zich weer vaccineren
  • Tekorten oorzaak van 20% medicatie-incidenten
  • Afvallen met Ozempic of Saxenda: ‘Het is absoluut geen quick fix’

Bekijk het overzicht

Agenda scholingen en bijeenkomsten

  • Workshop Bevoegd en bekwaam, voor medewerkers van de afdeling opleiding en personeelszaken, teamleiders van zorgmedewerkers, ZZP-ers in de zorg, eigenaren kleinschalige zorgorganisaties, managers zorgorganisaties en medewerkers in de zorg: 10 september of 10 oktober van 13.00 tot 14.00 uur (online).
  • Masterclass Medicatieveiligheid – meer dan regels en richtlijnen voor beleidsmedewerkers en kwaliteitsfunctionarissen: 19 september (dag 1) en 5 november (dag 2) van 10.00 tot 16.30 uur in Utrecht.
  • Workshop BEM, voor aandachtsvelders medicatieveiligheid, beleidsmedewerkers, kwaliteitsfunctionarissen, teammanagers, verpleegkundigen, verzorgenden en wijkverpleegkundigen: 24 september van 10.00 tot 11.00 uur (online).
  • Workshop Medicatieveiligheid kleinschalige zorg voor o.a. aandachtsvelders medicatieveiligheid, agogisch en maatschappelijk medewerkers, beleidsmedewerkers en -adviseurs, managers zorg en verpleegkundigen: 30 september of 29 oktober van 10.00 tot 11.00 uur (online).
  • PRISMA Analyse, de methodiek om (ernstige) incidenten en calamiteiten te onderzoeken en om te zetten naar kwaliteitsverbetering. Voor apothekers, beleidsmedewerkers, verpleegkundigen en verzorgenden: 19 november van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht.
  • (Update) Aandachtsvelders en medicatieveiligheid (incompany) – voor o.a. aandachtsvelders medicatieveiligheid, agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verzorgenden, beleids- en kwaliteitsfunctionarissen, teammanagers en (wijk)verpleegkundigen.
  • Medicatiekennis: weet wat je geeft (incompany) – voor agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
  • Medicatieproces: weet hoe je geeft (incompany) – voor o.a. agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
  • Update medicatiekennis: herhaling en verdieping (incompany) – voor begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
  • Gratis wekelijks telefonisch spreekuur Medicatieveiligheid voor zorginstellingen. Op dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur en donderdagochtend van 9.00 en 10.00 uur. Bel 0888 800 400.

Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten!


Nieuwsbrief doorsturen

Ken je iemand die de nieuwsbrief ook interessant vindt? Deel de nieuwsbrief met je netwerk.

Nieuwsbrief ook ontvangen?

Is deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je deze ook ontvangen? Meld je dan aan op onze website.


www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser