Nieuw onderzoek
Meta-analyse: sacubitril/valsartan versus valsartan na een myocardinfarct
In het kort
Sacubitril/valsartan na een myocardinfarct zorgt voor betere cardiovasculaire uitkomsten vergeleken met alleen valsartan.
Sacubitril/valsartan na een myocardinfarct zorgt voor betere cardiovasculaire uitkomsten vergeleken met alleen valsartan. Dit blijkt uit een meta-analyse van Yang et al. De meta-analyse onderzocht het effect van sacubitril/valsartan en valsartan op cardiovasculaire uitkomsten. De onderzoekers includeerden 9 studies met in totaal 1.369 patiënten met een doorgemaakt myocardinfarct. De follow-upduur was minimaal 3 maanden. Zes studies waren gerandomiseerd en placebogecontroleerd en 3 studies waren observationeel. De onderzoekers keken onder andere naar de volgende studie-eindpunten: cardiale remodellering, combinatie macrovasculaire complicaties en mortaliteit (cardiovasculaire sterfte, niet-fataal myocardinfarct en niet-fatale beroerte), hartfalen, ziekenhuisheropname, cardiale sterfte, myocardinfarct en optreden van bijwerkingen.
Resultaten
716 patiënten gebruikten sacubitril/valsartan en 635 patiënten valsartan. Sacubitril/valsartan was superieur aan valsartan op de eindpunten macrovasculaire complicaties en mortaliteit (RR=0,47; 95%BI=0,34 tot 0,65), hartfalen (RR=0,37; 95%BI=0,23 tot 0,61) en ziekenhuisheropname (RR=0,54; 95%BI=0,36 tot 0,80). Ook bij cardiale remodellering was sacubitril/valsartan superieur aan valsartan. De eindpunten cardiale sterfte, myocardinfarct en optreden van bijwerkingen waren niet significant verschillend tussen sacubitril/valsartan en valsartan.
Discussie
De auteurs concluderen dat patiënten met een acuut myocardinfarct meer baat hebben bij een vroege behandeling met sacubitril/valsartan dan alleen met valsartan wat betreft cardiale remodellering en het risico op macrovasculaire complicaties en mortaliteit. Uit de PARADISE-MI-studie bleek dat sacubitril/valsartan niet was geassocieerd met een significant lagere incidentie van overlijden door cardiovasculaire oorzaken of incidenteel hartfalen vergeleken met ramipril. Deze studie met 5.661 patiënten onderzocht het effect van sacubitril/valsartan versus ramipril bij patiënten met een acuut myocardinfarct (Pfeffer, 2021). De reden voor dit verschil in effect bij ramipril en valsartan vergeleken met sacubitril/valsartan, is onduidelijk.
Belang voor de praktijk
Volgens de NHG-Standaard Acuut coronair syndroom en de ESC-richtlijnen over de behandeling van STEMI en NSTEMI bestaat de behandeling na een acuut coronair syndroom (ACS) uit de volgende medicatie: acetylsalicylzuur, een P2Y12-remmer, cholesterolverlager, lipofiele selectieve bètablokker en ACE-remmer. Bij intolerantie voor een ACE-remmer schrijft de arts een ARB voor (NHG, 2022; ESC, 2020; ESC, 2017). Sacubitril/valsartan heeft geen plaats in de behandeling na een ACS. Sacubitril/valsartan is niet geregistreerd voor deze indicatie en momenteel nog in onderzoek (ZIN, 2021).
Belangenverstrengeling
Geen vermeld.
Bron
- Yang P et al. Efficacy and safety of sacubitril/valsartan vs. valsartan in patients with acute myocardial infarction: A meta-analysis. Front Cardiovasc Med. 2022 Aug 24;9:988117.
- Pfeffer et al. Angiotensin Receptor–Neprilysin Inhibition in Acute Myocardial Infarction. N Engl J Med 2021; 385:1845-1855.
Laatst gewijzigd op 1 mei 2023