Nieuw onderzoek
Case report: scleritis bij alirocumab
In het kort
Dit case-report beschrijft een vrouw met scleritis met uveale effusie kort na het starten van alirocumab.
Breazzano et al. beschrijven een vrouw met scleritis met uveale effusie kort na het starten van alirocumab.
Beschrijving patiënt
Een 63-jarige vrouw presenteerde zich met toenemende pijn, roodheid en gezichtsverlies van haar rechteroog sinds enkele weken. Prednisolon in doseringen tussen 5 en 20 mg verminderde de klachten, maar er was geen volledig herstel. Op het moment van presentatie gebruikte zij zes weken alirocumab (Praluent®) 75 mg, eens per twee weken. Naast de klachten aan het oog meldde zij ook een sinusitis en een maculopapulaire uitslag op beide voeten. Naast hypercholesterolemie leed mevrouw aan de ziekte van Hashimoto en de ziekte van Ménière.
Onderzoek liet een verminderde visus en verhoogde oogdruk zien. Congestie en dilatatie van de sclerale en conjunctivale vaten was zichtbaar, evenals uveale effusie en choroïdale plooien. De bezinking en het CRP waren verhoogd. Als behandeling werd prednisolon 80 mg voorgeschreven en alirocumab gestopt. Dit leidde tot een verbetering van de klachten binnen een week. Na afbouw van prednisolon is de patiënte volledig hersteld. Alirocumab is niet herstart.
Conclusie van de auteurs
Scleritis en uveitis zijn volgens de auteurs vaker gemeld tijdens het gebruik van andere monoklonale antilichamen, maar meestal ging het dan om antilichamen die ingrijpen op het immuunsysteem. Alirocumab doet dit niet. De auteurs denken dat de complexe voorgeschiedenis met auto-immuunaandoeningen bij deze patiënt een belangrijke rol heeft gespeeld bij het ontstaan van deze bijwerking.
Belang voor de praktijk
Scleritis is niet beschreven als bijwerking in de SmPC van alirocumab. Ook zijn er geen andere meldingen over scleritis bij gebruik van alirocumab of evolocumab.
Belangenverstrengeling
Eén auteur meldt financiële relaties met fabrikanten van oogheelkundige geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.
Bron
Breazzano Mp et al. Scleritis With Uveal Effusion From Alirocumab. Ann Intern Med. 2020 Mar 10.
Laatst gewijzigd op 11 juni 2020