Nieuw onderzoek
Insuline glargine vaakst voorgeschreven
In het kort
Huisartsen kiezen bij nieuwe gebruikers van insuline het vaakst voor insuline glargine.
Huisartsen kiezen bij nieuwe gebruikers van insuline het vaakst voor insuline glargine (Lantus®, Abasaglar®, Toujeo®). Dat blijkt uit de Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen van het IVM.
Resultaten
In 2016 waren er 22.146 nieuwe gebruikers van insuline onder de patiënten met diabetes mellitus type 2. Deze patiënten gebruikten voor de start van insuline al een of meer bloedglucoseverlagende middelen. Het merendeel van hen (74%) kreeg het eerste recept van de huisarts.
Een op de vijf nieuwe gebruikers van insuline bij de huisarts begon met NPH-insuline. Dat is het middel dat de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 als eerste keus heeft aangewezen. Het meest voorgeschreven is insuline glargine met 46% van de voorschriften. Van de nieuwe gebruikers begon 8% met insuline detemir (Levemir®).
Tussen regio’s varieert de mate waarin huisartsen kiezen voor NPH-insuline. In het noorden van Noord-Holland, en rond Eindhoven en Zwolle wordt NPH-insuline vaker voorgeschreven. Huisartsen in de regio Alkmaar houden zich het vaakst aan de NHG-Standaard. Zij kiezen voor NPH-insuline bij 59% van de nieuwe gebruikers. Huisartsen in de regio Bolsward schrijven het minst vaak NPH-insuline voor, namelijk aan 2% van de nieuwe gebruikers. Ook in de provincies Friesland, Groningen en Zeeland is het aantal nieuwe gebruikers van NPH-insuline lager dan elders in het land.
Aantal nieuwe gebruikers van insulines in 2016 dat start met een bepaald middel, uitgesplitst naar type voorschrijver:
Belang voor de praktijk
De NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 (2013) adviseert huisartsen om bij nieuwe gebruikers van insuline te starten met NPH-insuline. Met NPH-insuline bereikt namelijk 75% van de patiënten een goede glykemische regulatie. Toch blijkt uit de praktijk dat huisartsen vaak kiezen om direct te starten met langwerkend insuline. Dit leidt tot stijging van de geneesmiddelkosten, want langwerkende insulines zijn twee tot drie keer zo duur dan NPH-insuline.
Bron
- Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik. Rapport: Monitor voorschrijfgedrag huisartsen 2017.
- NHG. NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 (2013).
Laatst gewijzigd op 22 december 2017