Nieuw onderzoek
Invloed van vetinname en GLP1-agonisten of DPP4-remmers op de pancreas
Zowel het eten van veel vet als het gebruik van de GLP1-agonist exenatide of DPP4-remmer sitagliptine geeft een risico op schade aan de pancreas bij muizen. Dat blijkt uit een recent gepubliceerd dierexperimenteel onderzoek.
Doel van de studie was te onderzoeken wat de effecten waren van inname van veel vet (high fat diet) en/of het gebruik van sitagliptine of exenatide op de pancreas. De onderzoekers randomiseerden 63 muizen over twee groepen, waarbij de ene helft een standaard dieet volgde en de andere groep een dieet volgde met veel vetinname. Na 6 weken kregen de muizen uit beide groepen exenatide, sitagliptine of fysiologisch zout als controle toegediend gedurende 6 weken. Vervolgens werd de pancreas onderzocht op diverse tekenen van schade zoals hyperplasie, interstitieel oedeem en necrose.
Uit de resultaten bleek dat de pancreas van muizen met hoge vetinname meer tekenen van schade vertoonde dan de pancreas van de muizen met standaarddieet. Gebruik van sitagliptine en exenatide leidde bij beide groepen (standaard dieet en dieet met veel vet) tot meer schade aan de pancreas dan de controle (fysiologisch zout). De resultaten ondersteunen verder dat de combinatie van hoge vetinname met gebruik van GLP1-agonisten of DPP4-remmers een additioneel of synergistisch effect zou kunnen hebben op de incidentie van schade aan de pancreas.
Bron
Rouse R et al. High fat diet and GLP-1 drugs induce pancreatic injury in mice. Toxicol Appl Pharmacol. 2014 Feb 15.
Laatst gewijzigd op 18 maart 2014