Nieuw onderzoek
CGRP-remmers onder voorwaarden vergoeden
In het kort
Zorginstituut Nederland adviseert CGRP-remmers onder strikte voorwaarden te vergoeden voor patiƫnten met chronische migraine.
Zorginstituut Nederland adviseert de minister voor Medische Zorg om de CGRP-remmers te vergoeden uit het basispakket, maar met een aantal aanvullende voorwaarden. Het gaat om de middelen erenumab (Aimovig®), fremanezumab (Ajovy®) en galcanezumab (Emgality®). In 2019 oordeelde het Zorginstituut nog negatief op de vergoedingsaanvraag voor erenumab, omdat het niet aantoonbaar beter, maar wel aanzienlijk duurder was dan de bestaande migrainemiddelen. De hernieuwde vergoedingsaanvraag sluit aan op een inventarisatie door het Zorginstituut naar de patiëntengroepen waarvoor CGRP-remmers wel meerwaarde hebben. Het Zorginstituut voerde deze inventarisatie in samenspraak met zorgverleners en patiëntenverenigingen uit. Het heeft geleid tot de voorwaarde om CGRP-remmers uitsluitend te vergoeden voor patiënten met chronische migraine bij wie behandeling met topiramaat of valproaat en daarna botulinetoxine A (botox) niet werkt. Aanvullend hierop moeten zorgverleners en zorgverzekeraars afspraken maken over gepast gebruik, waaronder start- en stopcriteria. Naar verwachting komen tussen de 2.700 en 3.600 patiënten met chronische migraine in aanmerking voor een CGRP-remmer. Patiënten met episodische migraine krijgen de CGRP-remmers voorlopig niet vergoed. Voor deze groep patiënten is er nog geen onderzoeksdossier ingediend bij het Zorginstituut dat onderbouwt voor wie de CGRP-remmers meerwaarde hebben.
Meer informatie over CGRP-remmers vindt u hier.
Bron:
Zorginstituut Nederland. GVS-advies CGRP-remmers erenumab (Aimovig®), fremanezumab (AJOVY®) en galcanezumab (Emgality®) bij de behandeling van chronische migraine. Zie: www.zorginstituutnederland.nl.
Laatst gewijzigd op 20 oktober 2021