Beïnvloeding door de farmaceutische industrie - een online scholing voor apothekersassistenten, PA’s, praktijkondersteuners en verpleegkundig specialisten: 15 februari, 20 april of 23 juni van 16.00 tot 17.30 uur (deelname is gratis).
Update medicatiebeoordeling (2022-2023), voor apothekers en (apotheekhoudende) huisartsen: 15 februari van 10.00 - 17.00 uur in Utrecht of 22 maart van 10.00 – 17.00 uur in Zwolle. Deze nascholing is ook online te volgen, de beschikbare data vind je op onze website .
Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten.
Op één centrale plek toegang tot producten en diensten IVM
Op donderdag 16 februari verbeteren we de manier van inloggen op de IVM leeromgeving nascholing.medicijngebruik.nl. Tijdens de werkzaamheden is de leeromgeving tussen 8.00 en 17.00 uur enkele uren niet bereikbaar. Onze excuses voor het ongemak.
Cursisten die tot twee jaar terug een e-learning hebben gemaakt, ontvangen op 16 februari een mail om je account opnieuw te bevestigen. Daarna kan je inloggen via de knop 'Toegang leeromgeving' op ivm.nl.
Het voordeel van deze wijziging is dat klanten en cursisten voortaan met één account op één centrale plek toegang krijgen tot al onze producten en diensten. Voor organisaties die met een LTI-koppeling werken verandert er niets.
Oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie
Is oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie effectief? En hoe zit het met de veiligheid? IVM-adviseur Marieke van den Berk-Bulsink en Michelle van der Horst van het Trimbos-instituut geven in het NTvG-artikel Een pil voor een betere focus tijdens het studeren? een beeld van dit oneigenlijk gebruik en gaan dieper in op de effectiviteit en veiligheid hiervan. Ook de Volkskrant besteedde afgelopen week aandacht aan dit onderwerp.
Leestip: TvPO over Preventie Geneesmiddelen en suïcidaal gedrag
Geneesmiddelen kunnen op verschillende manieren een relatie hebben met suïcidaal gedrag. IVM collega's Marcel Stroo en Linda Kok geven de lezer van TvPO (Tijdschrift voor praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen) concrete handvatten voor preventie. Meer weten over preventie geneesmiddelen en suïcidaal gedrag? Volg dan onze gratis e-learning en FTO-module.
TvPO over het afbouwen van chronisch medicatiegebruik
Uit onderzoek blijkt dat poh’s-ggz patiënten vaker kunnen begeleiden bij afbouwbegeleiding bij chronische medicatie. IVM-collega Marcel Stroo en coauteur Tessa Magnée van Nivel zetten in het decembernummer van TvPO uiteen in welke gevallen en onder welke voorwaarden dit succesvol kan.
Gratis nascholing ‘Update geneesmiddelen in het verkeer’ voor eerstelijns zorgverleners in Drenthe
Er zijn verschillende zaken veranderd in de regelgeving rondom geneesmiddelen in het verkeer. Daarom heeft het IVM de nascholing ‘Update geneesmiddelen in het verkeer’ ontwikkeld. We frissen we je kennis op, bespreken de nieuwste ontwikkelingen en wisselen waardevolle praktijkervaringen uit. De provincie Drenthe maakt het mogelijk voor eerstelijns zorgverleners in Drenthe één gratis nascholing te volgen in 2023. Wees er snel bij en profiteer van dit aanbod!
Heb je de nascholing ‘Geneesmiddelen in het verkeer’ nog niet gevolgd? Of ken je collega’s die deze nascholing nog niet hebben gevolgd? Dan kan dat alsnog. Ook deze nascholing mogen wij in 2023 één keer gratis geven aan eerstelijns zorgverleners in Drenthe, op kosten van de provincie Drenthe. Wees er snel bij en kijk hier voor meer informatie.
Heb je belangstelling voor één van deze nascholingen? Meld je aan via h.kwaak@ivm.nl. Ook als je de nascholing wilt volgen maar geen groep kan samenstellen of uit een andere provincie dan Drenthe komt. Bij voldoende belangstelling, bieden we de nascholing als open inschrijving aan of kijken we of we de nascholing ook in andere provincies kunnen organiseren.
Coronanieuws 3 februari
In deze aflevering aandacht voor de huidige kennis over post-COVID, de prevalentie, hypothesen over de oorzaak en potentiële behandelingen.
Vanaf dit jaar verschijnt het Coronanieuws maandelijks. De nadruk ligt op ontwikkelingen in de behandeling van post-COVID. Wil je oude afleveringen terugkijken? Dat kan op onze website.