Ga naar medicijngebruik.nl

Nieuwsbrief Cure

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

16 januari 2023

Agenda scholingen en bijeenkomsten


Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten!

E-learning Nieuwe geneesmiddelen bij obesitas

Obesitas en overgewicht zijn een groeiend probleem. De hoeksteen van de behandeling is een gezondere leefstijl, maar voor sommige patiënten is dit alleen niet genoeg. Er zijn tegenwoordig ook geneesmiddelen beschikbaar. Het is belangrijk om deze geneesmiddelen bij de juiste doelgroep, op het juiste moment, en met de juiste begeleiding in te zetten.

In deze nieuwe e-learning voor huisartsen, apothekers, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, physian assistants en praktijkondersteuners bespreken we de kenmerken en de toepassing van nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van obesitas en overgewicht.

Meer weten of bestellen?

Nieuwe Themajournaals

In het Themajournaal Obesitas gaan we in op de behandeling van obesitas en overgewicht en de plaats van de nieuwe geneesmiddelen hierbij.

Nieuw is ook het Themajournaal Oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie aandacht voor het oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie door studenten. Meer weten? Of direct aan de slag met de ontwikkelde materialen? Bekijk de projectpagina Gezonde focus, een project gericht op het terugdringen van oneigenlijk gebruik.

Kijk terug

Medicijnjournaal december 2022

In dit journaal behandelen we onder andere de bijwerkingen van geneesmiddelen op het gebit, de gevaren en het herkennen van excessief gebruik van lachgas en het werkingsmechanisme en de effectiviteit van SGLT2-remmers bij hartfalen.

Bekijken

Terugblik
Dag van Verantwoord Medicijngebruik 9-1-'23

We kijken terug op een zeer geslaagde 4e editie van de jaarlijkse Dag van Verantwoord Medicijngebruik. Het thema Geneesmiddelen en Verkeer mocht rekenen op brede belangstelling in de media. Graag bedanken wij alle organisaties die dit initiatief hebben gesteund. Op rijveiligmetmedicijnen.nl vind je de toolkit met voorlichtingsmaterialen om je patiënten te informeren over de invloed van geneesmiddelen op de rijvaardigheid.

Lees het persbericht

Gewijzigd preferentiebeleid insuline glargine

Per 1 maart 2023 wijzigt het preferentiebeleid op insuline glargine voor verzekerden van CZ, Nationale-Nederlanden en OHRA. Zowel nieuwe als bestaande gebruikers dienen vanaf die datum omgezet te worden naar het nieuw aangewezen product. De CZ-groep gaat er hierbij vanuit dat de zorgverleners het stappenplan van de Nederlandse Diabetes Federatie in acht nemen.

Het IVM heeft diverse materialen ontwikkeld om deze omzettingen zorgvuldig te laten verlopen, zoals een checklist Taken en verantwoordelijkheden omzetten insulines en de folder Dezelfde insuline, lagere kosten. Je vindt deze materialen in de Toolbox Doelmatig insulinegebruik.

Bekijk de toolbox

Wie is de grootste?

In advertenties claimen de fabrikanten van zowel apixaban als rivaroxaban dat hun DOAC het meest wordt voorgeschreven in Nederland. Hoe zit dat? Het IVM factcheckte deze beweringen.

Lees de factcheck

Terugblik afsluitende bijeenkomst opioïden

Op 15 december 2022 vond de afsluitende bijeenkomst van de Taakgroep Gepast gebruik van opioïden plaats. In deze laatste vergadering blikten de leden van de Taakgroep terug op de afgelopen vier jaar. Ook bespraken zij op welke wijze zij de komende jaren aan de slag gaan om het voorschrijven en afleveren van opioïden verder te verbeteren.

Kijk op opiaten.nl voor goede voorbeelden en materialen om zelf aan de slag te gaan.

Lees meer

SGLT2-remmers en fracturen

Gebruik van SGLT2-remmers is in vergelijking met SU-derivaten niet geassocieerd met een verhoogd risico op fracturen. Alleen bij hoge cumulatieve doses is er mogelijk sprake van een verhoogd risico.

Lees het onderzoek

Hormonale anticonceptie

Wat is het combinatiepreparaat van eerste keus bij hormonale anticonceptie?

a. gestodeen 75 microg. / ethinylestradiol 20 microg.
b. levonorgestrel 100 microg. / ethinylestradiol 20 microg.
c. gestodeen 75 microg. / ethinylestradiol 50 microg.
d. levonorgestrel 150 microg. / ethinylestradiol 30 microg.

Bekijken

www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser