Ga naar medicijngebruik.nl

Nieuwsbrief CARE

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

4 maart 2025

Opfriscursus medicijngebruik 2025

Heb jij de basiscursussen van het IVM achter de rug en is het weer tijd om je kennis op te frissen? Volg dan de 'Opfriscursus medicijngebruik 2025'. In deze cursus herhaal je een aantal belangrijke aandachtspunten over medicijnen en het medicatiegebruik. Ook beoordeel je jezelf en jouw organisatie. Heb je dit gedaan? Dan weet je welke verbeterpunten er nog zijn voor jou en je collega's.

Ben je werkzaam in de ouderen- en thuiszorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg of GGZ? Dan is deze opfriscursus zeker iets voor jou.

Meer weten en bestellen

Medicatieveiligheid in beweging: samen leren en verbeteren

Stephanie Sterk, Bas Brouwer en Marco DeKoning zetten zich met hart en ziel in voor het medicatiebeleid en medicatiescholingen bij Anton Constandse. Deze ggz organisatie uit de omgeving Haaglanden en Leiden helpt mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid, soms gecombineerd met een verslaving, met ondersteuning in het dagelijks leven. Anton Constandse zet zich sinds 2023 in om het medicatie- en scholingsbeleid structureel te verbeteren. Melden en leren van incidenten zijn daarbij belangrijke aspecten om de kwaliteit te waarborgen.

Nascholingen een succes, medewerkers enthousiast

Aanvankelijk was er wat weerstand tegen de striktere scholingseisen die dat met zich meebracht, vooral onder de meer ervaren medewerkers. Maar met name de combinatietraining van het IVM zorgt voor enthousiaste reacties. Om nog meer draagvlak te creëren, zet Anton Constandse daarom extra trainingen in. Medewerkers kunnen zich aanmelden voor de nascholingen in combinatie met daarbij een voorbereidende e-learning. Ook nieuwe medewerkers krijgen de nascholing zo snel mogelijk aangeboden. Dit resulteerde in een stijging van 45% in deelname aan medicatiescholingen en positieve evaluaties van de medewerkers. Medewerkers zijn daardoor sneller en breder inzetbaar.

Samenwerking opent de deur naar succes: Een cruciale stap in de verbeteringen is de samenwerking tussen de medicatiecommissie, zorgverleners, de afdeling opleidingen en het IVM.

Lees het gehele interview

VMI Praktijkprikkel: Langdurig dagelijks gebruik van weekdoseringen

Wanneer een apotheker gebruikmaakt van automatisch herhalen, zoals bij een geïndividualiseerde distributie vorm (GDV, medicijnrol) of herhaalservice, dan kan een fout lang onopgemerkt blijven. Zo blijven verwisselingen van dagelijkse en wekelijkse doseringen langere tijd onopgemerkt door de apotheek, blijkt uit de meldingen in deze Praktijkprikkel van VMI.

Aanbeveling voor apothekers en apothekersassistenten om fouten bij automatisch herhalen te voorkomen

Controleer bij recepten in GDV ook de juiste invoer op tijden en dagen. Wees extra alert bij geneesmiddelen die meestal wekelijks worden gebruikt. Lees in de Praktijkprikkel ook de andere tips wat apothekers en apothekersassistenten kunnen doen om vergelijkbare incidenten bij automatisch herhalen te voorkomen.

Lees de Praktijkprikkel

In de pers

In deze rubriek informeren we je graag over onze recente bijdragen als deskundige. Een selectie:

  • Soms ernstige incidenten doordat geneesmiddel niet beschikbaar is (Pharmaceutisch Weekblad)
  • Iedereen slank (HP/DeTijd)
  • Samen zorgen voor gepast gebruik ADHD-medicatie (Pharmaceutisch Weekblad)
  • Opkomst en aftocht van covid-19-medicatie (Nederlands Tijdschrift Voor Geneeskunde)
  • Toename langdurig gebruik van sterkwerkende opioïden (Pharmaceutisch Weekblad)
  • Alcohol en drugs achter het stuur (AD en L1)

Bekijk het overzicht

IVM jaarbeeld 2024, een terugblik

Nieuwsgierig naar wat het IVM in 2024 allemaal heeft gedaan en bereikt? Houd dan vanaf volgende maand via #ivmjaarbeeld2024 onze LinkedIn-pagina in de gaten. Iedere dag in april zetten we een project in de spotlights. Volg ons!

Agenda scholingen en bijeenkomsten


Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten! Ook maatwerk is mogelijk. Neem hiervoor contact met ons via info@ivm.nl of bel 0888 - 800 400.

Nieuwsbrief doorsturen

Ken je iemand die de nieuwsbrief ook interessant vindt? Deel de nieuwsbrief met je netwerk.

Nieuwsbrief ook ontvangen?

Is deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je deze ook ontvangen? Meld je dan aan op onze website.

www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser