Ga naar medicijngebruik.nl

Nieuwsbrief CURE

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

05 november 2024

Update Medicatiebeoordeling (2024/2025) - de laatste plekken voor 14 november

Het aftellen is begonnen: donderdag 14 november praat Marjolijn Roper-Venema je in Zwolle bij over farmacotherapie en richtlijnen. Mis het niet en schrijf je vandaag nog in. Liever een andere locatie? Volg de Update op 15 november in Maastricht of 3 december in Utrecht. Update Medicatiebeoordeling, de jaarlijkse opfrisdag voor apothekers en apotheekhoudende huisartsen.

Meer informatie of aanmelden

Wat vind jij van onorthodoxe oplossingen voor medicijntekorten?

In een onderzoek dat Medisch Contact in de eerste helft van 2024 onder artsen hield, werd een aantal onorthodoxe oplossingen genoemd voor het oplossen van de medicijntekorten. Het IVM is benieuwd wat je als voorschrijver of apotheker vindt van deze oplossingen en of je ze in jouw dagelijkse praktijk hebt gebruikt en/of zou gebruiken. Wil je daarom deze korte enquête met 4 vragen voor 15 november invullen? Dit kost maximaal 5 minuten. Uiteraard behandelen we je antwoorden vertrouwelijk.

Vul de vragenlijst in

Opvallend hoog gebruik nieuwe cholesterolverlagers

Nederlandse artsen schrijven vaker dan hun Europese collega’s PCSK9-remmers en inclisiran voor. Dit leidt tot relatief hoge uitgaven in Nederland. Vergeleken met andere Europese landen heeft Nederland een gemiddeld gebruik en aantal gebruikers van cholesterolverlagers. Maar het gebruik en aantal gebruikers van nieuwe cholesterolverlagers (alirocumab, evolocumab en inclisiran) is in Nederland echter het hoogst ten opzichte van de andere Europese landen. Ook de procentuele uitgave in euro’s aan de nieuwe cholesterolverlagers is in Nederland flink hoger dan in de andere onderzochte Europese landen. Dat is de conclusie uit een onderzoek van het IVM naar het gebruik van cholesterolverlagers in diverse Europese landen.

Naar het onderzoek


Nieuwe MOVIEs

Benieuwd hoe vaak (nieuwe) geneesmiddelen in de loop van de jaren in jouw regio zijn voorgeschreven? Met MOVIEs maakt het IVM het voorschrijfgedrag van nieuwe geneesmiddelen inzichtelijk. Nieuw is de MOVIE over Kortwerkende biosimilar insulines. Geüpdatet zijn Langwerkende biosimilar insuline en Nieuwere langwerkende insulines. Binnenkort volgen er ook MOVIEs over GLP1-agonisten, SGLT2-remmers, nieuwe cholesterolverlagers, nieuwe ADHD-middelen en CGRP-remmers.

Bekijk de MOVIEs

FTO-module Soa en PrEP vernieuwd

De module Soa en PrEP is gebaseerd op de NHG-Standaard Het soa-consult (2023) en de multidisciplinaire richtlijnen Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (2024) en Pre-expositie profylaxe (PrEP) ter preventie van hiv (2024). Aanleiding voor de herziening is de wijziging in beschikbaarheid van PrEP. Sinds 1 augustus jl. is PrEP namelijk niet meer via de GGD beschikbaar, maar alleen via de openbare apotheek.

Download FTO Soa en PrEP

Prijswinnaars jaarcongres V&VN VS

Op 10 en 11 oktober was ook het IVM vertegenwoordigd op de 16e editie van het V&VN VS jaarcongres. Naast informatie over onder meer onze nieuwe incompanyscholing Pick & Match en Rij veilig met medicijnen kon je bij onze collega’s ook je kennis testen. Met deze prijsvraag maakte je kans op een cadeaubon t.w.v. €25. Inmiddels zijn de prijswinnaars bekend:

  • Sabrina Roofthooft
  • Petra Feenstra

Nogmaals veel plezier met jullie prijs! En ben je benieuwd naar de antwoorden? Raadpleeg dan onze website.

Lees meer

5.000ste abonnee Praktijkprikkel

Dankzij Diana van Gerwen is VMI (Voorkomen Medicatie-Incidenten) de grens van 5.000 Praktijkprikkel-abonnees gepasseerd. VMI heeft haar dan ook verrast met een leuke en ludieke prijs. We vroegen Diana, doktersassistent in opleiding bij Huisartsenpraktijk Ingang Zuid, naar de reden van haar aanmelding op de nieuwsbrief.

“Wat was ik verrast door dit leuke cadeau. Ik heb me geabonneerd op de Praktijkprikkel, omdat ik als beginnend beroepsbeoefenaar zoveel mogelijk informatie tot me wil nemen en het voorkómen van medicatiefouten als een speerpunt heb. Doordat ik mezelf heb geabonneerd, word ik goed op de hoogte gehouden van bestaande en nieuwe ontwikkelingen omtrent medicatie.
Ga vooral door met het verspreiden van informatie, tips en hopelijk bereiken we snel de 10.000ste abonnee.”

Heb jij de Praktijkprikkel doseringscontrole oxyodon al gelezen? Hieruit blijkt dat de controle van de dosering in voorschrijf- en apotheekinformatiesystemen anders kan zijn dan zorgprofessionals verwachten. Dit heeft potentieel grote gevolgen voor de patiënt.

Lees meer

In de pers

In deze rubriek informeren we je graag over onze recente bijdragen als deskundige. Een selectie:

  • Kinderbloed drinken en hiv in vaccins: je hoort deze misinformatie gewoon op Spotify (Pointer)
  • Omvolking, complotten en medisch advies: 30 Nederlandstalige podcasts verspreiden structureel misinformatie (Pointer)
  • Twistgesprek: Ozempic I De avondshow met Arjen Lubach (NPO 1)
  • Is er een kwaliteitsverschil tussen goedkope en duurdere paracetamol? (Omroep MAX)
  • Schimmige onlinehandel in afslankmiddel Ozempic floreert (Het Financieele Dagblad)

Bekijk het overzicht

Agenda scholingen en bijeenkomsten


Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten!

Nieuwsbrief doorsturen

Ken je iemand die de nieuwsbrief ook interessant vindt? Deel de nieuwsbrief met je netwerk.

Nieuwsbrief ook ontvangen?

Is deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je deze ook ontvangen? Meld je dan aan op onze website.

www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser