Herken jij welke geneesmiddelen de kans op vallen vergroten?
In de nascholing ‘Vallen en geneesmiddelen’ leert IVM-collega en apotheker Hatice Polat je hoe je als apotheker risicofactoren kunt signaleren en inschatten hoe groot het valrisico voor een oudere patiënt is. Je ontdekt welke geneesmiddelen het risico op vallen bij ouderen kunnen vergroten en je oefent met het uitvoeren van een valrisicobeoordeling. Met praktijkvoorbeelden krijg je concrete handvatten om valincidenten te helpen voorkomen. Wanneer? 11 februari van 12.30 tot 15.30 uur in Eindhoven of 13 maart van 12.30 tot 15.30 uur in Utrecht (3 accreditatiepunten KNMP).
Wij bieden deze nascholing ook als incompany bij jullie op locatie aan. Heb je interesse? Stuur dan een mail naar nascholing@ivm.nl.
Terugblik 6e editie Dag van Verantwoord Medicijngebruik over medicijntekorten
Donderdag 9 januari was de 6e editie van de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM). Dit keer over de aanhoudende medicijntekorten. Uit onderzoek onder de leden van het Medicijnpanel blijkt dat 42% van hen de afgelopen zes maanden last heeft gehad van de medicijntekorten met soms ingrijpende gevolgen. De meesten van hen (84%) maken zich hier zorgen over. Ook interessant: in geval van tekorten zou 87% van de leden van het Medicijnpanel er geen probleem mee hebben om naar de apotheek teruggebrachte geneesmiddelen te gebruiken. Wel stelt de helft van hen als voorwaarde dat de apotheker het geneesmiddel controleert.
Onderzoek onder zorgprofessionals wijst uit dat voorschrijvers en apothekers anders denken over onconventionele oplossingen. Lees hier het gehele persbericht en het overzicht aan publicaties in landelijke media en vakbladen. Ook op sociale media veel aandacht en support.
We bedanken graag de volgende organisaties voor de steun en participatie. Dankzij jullie kijken we terug op een zeer geslaagde dag en campagne. Heb je ideeën voor de insteek van de volgende editie? Mail naar marcom@ivm.nl.
Luistertip podcastserie Gezonde focus over oneigenlijk gebruik ADHD-medicatie
Ter afsluiting van het project Gezonde focus maakten projectleiders Marieke Bulsink (IVM) en Michelle van der Horst (Trimbos-instituut) de podcastserie Gezonde focus. In deze serie gaan ze in gesprek met student Tess Franken, (gepensioneerd) studentenhuisarts Peter Vonk en kinder- en jeugdpsychiater Gigi van de Loo-Neus over het thema oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie onder studenten.
Inname geneesmiddel mét stripverpakking kan ernstige gevolgen hebben voor de slokdarm- en darmwand
Veel geneesmiddelen zijn verpakt in stripverpakkingen. Het per ongeluk innemen van een geneesmiddel mét stripverpakking kan ernstige gevolgen hebben voor de slokdarm- en darmwand, zo blijkt uit een artikel van het NTVG. Onlangs ontving VMI ook een vergelijkbare melding. Deze verwerkten we in een Praktijkprikkel.
Tip: Zorg ervoor dat patiënten die geneesmiddelen gebruiken die in de stripverpakking zijn verpakt in de medicijnrol, voldoende uitleg krijgen over het juiste gebruik van de medicatie. In de Praktijkprikkel lees je alle aanbevelingen voor openbaar apothekers, ziekenhuisapothekers, zorgprofessionals en apothekers die geneesmiddelen in medicijnrollen verpakken.
Nascholing voor huisartsen ‘Antibioticaresistentie: uitdagingen en oplossingen’
In samenwerking met de GGD Amsterdam organiseert het AMR Zorgnetwerk Noord-Holland|Flevoland een nascholing voor huisartsen. Deze interactieve en informatieve nascholing bevat een voorbereidende e-learning van het IVM gevolgd door een fysieke bijeenkomst op 27 februari in Amsterdam.
Waarom deze nascholing?
Als huisarts speel je een cruciale rol in het voorkomen van resistentie en in het waarborgen van effectieve behandelingen voor je patiënten. Tijdens deze nascholing leer je de nieuwste inzichten, richtlijnen en strategieën voor verantwoord antibioticagebruik. Reageer voor 17-02, het aantal plaatsen is beperkt.
Vallen en geneesmiddelen – voor apothekers: 11 februari van 12.30 tot 15.30 uur in Eindhoven of 13 maart van 12.30 tot 15.30 uur in Utrecht. Ook beschikbaar als incompany.
Update Medicatiebeoordeling (2024-2025) – voor apothekers en apotheekhoudende huisartsen: 13 februari van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht, 27 maart van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht of 17 april van 10.00 tot 17.00 uur in Zwolle. Liever online? Meld je dan aan voor de online editie op 24 maart, 31 maart en 7 april van 9.30 tot 12.00 uur.
Medicatiebeoordeling – voor apothekers, huisartsen en apotheekhoudende huisartsen: 5 maart (dag 1) en 10 april (dag 2) van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht.
Beïnvloeding door de farmaceutische industrie – een online scholing voor apothekers, (apotheekhoudende) huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundig specialisten en physician assistants: 15 mei van 16.00 tot 17.30 uur (deelname is gratis).
Nieuw ‘Pick & Match voor VS en PA’ (incompany). Keuze uit de volgende modules: Antistolling, Update polyfarmacie, Farmacogenetica, Medicatieoverdracht in de keten, Vallen en geneesmiddelen en Beïnvloeding door de farmaceutische industrie.
(Update) Geneesmiddelen in het verkeer (incompany) – voor o.a. apothekers, apothekersassistenten, artsen, beleidsmedewerkers, doktersassistenten, POH’s, praktijkverpleegkundigen, teammanagers en verpleegkundig specialisten.
Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten! Ook maatwerk is mogelijk. Neem hiervoor contact met ons via info@ivm.nl of bel 0888 - 800 400.
Het Charlotte Jacobs Instituut (CJI), SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy (SIR), Stichting PAO Farmacie (PAOF) en het IVM trekken samen op om kwalitatief goede, inhoudelijke en onafhankelijke scholing voor apothekers te waarborgen. Ook nu hebben we ons geaccrediteerde scholingsaanbod voor apothekers voor het voorjaar gebundeld in één handig overzicht.