Wil je als huisarts of apotheker de kwaliteit van je FTO verbeteren?
Meld je dan aan voor de FTO-contactpersonenbijeenkomst van het IVM. Woensdag 13 maart van 14.00 tot 17.00 uur in Eindhoven of woensdag 20 maart van 14.00 tot 17.00 in Zwolle.
Na afloop van de bijeenkomst weet je hoe je de kwaliteit van het FTO kunt verbeteren.
Je weet hoe, wanneer en welke voorschrijfcijfers je kunt inzetten ter verbetering van de kwaliteit.
Je kunt werken met voorschrijfcijfers.
Je kent geschikte werkvormen voor het maken van afspraken en het formuleren van resultaatdoelstellingen.
Je weet hoe je de kwaliteit van het FTO kunt verbeteren.
Je kent het antibioticabeleid in de NHG-Standaarden Urineweginfecties (2020) en Acuut hoesten (2024).
De kosten voor deelname zijn slechts € 25 per persoon (accreditatie in aanvraag).
Sinds vorige week kunnen 450 Service-apotheken makkelijker melden bij Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI). Dat is goed nieuws, want dat betekent binnenkort meer meldingen voor VMI. En hoe meer meldingen, hoe meer incidenten kunnen worden voorkomen. VMI is hét landelijk meldpunt waar zowel zorgorganisaties als individuele zorgverleners medicatie-incidenten kunnen melden. VMI verzamelt en analyseert deze meldingen. Hierdoor worden risico’s in de zorgprocessen sneller zichtbaar. De gesignaleerde risico’s worden via Praktijkprikkels teruggekoppeld aan zorgverleners. Zelf de Praktijkprikkel ontvangen? Schrijf je hier direct in.
Wil je een medicatie-incident melden, dan kan dat via onze website.
De gezondheidswinsten van SGLT2-remmers
SGLT2-remmers lijken het aantal klinische complicaties en de daarmee gepaard gaande gezondheidszorgkosten te verminderen in Nederland. Dit blijkt uit een Nederlandse studie. In deze studie berekenden onderzoekers het theoretische effect op de gezondheid en kosten bij gebruik van SGLT2-remmers bij patiënten met een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten. De netto budgetimpact was € 209 per patiënt per jaar.
In deze aflevering staan we uitgebreid stil bij bloedingen bij DOAC’s en pijnstillers in het oppervlaktewater. Ook kort nieuws over hoestbuien direct na gebruik inhalator van Viatris, demedicaliseren, ontschilfermiddelen in de NHG-Standaard Psoriasis en valproaat bij mannen met een kinderwens.
Wil je oude afleveringen terugkijken? Check dan onze website.
Medicatiebeoordeling voor apothekers en huisartsen: 8 februari (dag 1) en 6 maart 2024 (dag 2) van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht of 28 mei (dag 1) en 20 juni (dag 2) van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht.
FTO-contactpersonenbijeenkomst voor apothekers en (apotheekhoudende) huisartsen: 13 maart van 14.00 tot 17.00 uur in Eindhoven of 20 maart van 14.00 tot 17.00 uur in Zwolle.
Update Medicatiebeoordeling (2023-2024) voor apothekers en (apotheekhoudende) huisartsen: 8 februari van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht, 19 maart van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht, 10 april van 10.00 tot 17.00 uur in Eindhoven of 16 april van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht. Deze nascholing is ook online te volgen, de beschikbare data vind je op onze website.
Instellingsfarmacie voor apothekers: 23 april van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht.
Beïnvloeding door de farmaceutische industrie – een online scholing voor apothekersassistenten, PA’s, praktijkondersteuners en verpleegkundig specialisten: 17 april van 16.00 tot 17.30 uur of 23 mei van 16.00 tot 17.30 uur (deelname is gratis).
Samenwerking CJI, IVM, PAO en SIR voor scholing apothekers
Het Charlotte Jacobs Instituut (CJI), SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy (SIR), Stichting PAO Farmacie (PAOF) en het IVM trekken samen op om goede, inhoudelijke en onafhankelijke scholing voor apothekers te waarborgen. Ook nu hebben we ons scholingsaanbod gebundeld om voor alle apothekers zichtbaar te maken.
Nieuwe podcast Demedicalisering over het gebruik van minder inhalatiecorticosteroïden
Onze tweede podcast van de MedicijnCast-serie Demedicalisering naar aanleiding van de Dag van Verantwoord Medicijngebruik is live. In de spin-off van 'Afbouwen van Medicijngroepen' gaan we in aflevering 2 in op het gebruik van minder inhalatiecorticosteroïden (ICS) bij COPD. Te gast in deze aflevering zijn:
Lisette van den Bemt, onderzoeker RadboudUMC
Bert van Bremen, huisarts Dokter Drenthe en kaderhuisarts astma/COPD
Beluister via je favoriete podcast-app (Apple, Google of Spotify)! Houd onze website en social media in de gaten voor het vervolg. Of neem ook een abonnement op MedicijnCast.