Ga naar medicijngebruik.nl

Nieuwsbrief CARE

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

21 januari 2025

Werk je als – startende – ZZP’er in de zorg?

Dan is het essentieel dat je je houdt aan de richtlijnen die gelden voor je werkzaamheden. De wet schrijft voor dat je alleen taken uitvoert waarvoor je bevoegd bent en waarvoor je bekwaam bent en voelt.

Blijf bij en bestel het nieuwe ZZP-pakket Basis Medicatieveiligheid. Dit pakket bestaat uit vier e-learnings: Basis medicatiekennis, Basis medicatieproces, Basis medicijngroepen - Lichamelijk en Basis medicijngroepen - Psychisch. Sluit je deze succesvol af, dan ben je – in theorie – bevoegd en bekwaam om medicatie te geven. Uiteraard is daarnaast praktijkervaring en coaching van belang en laat je ook één keer per drie jaar toetsen op de vaardigheden.

Heb je de opleiding tot verpleegkundige of verzorgende IG afgerond? Volg dan jaarlijks onze opfriscursus medicijngebruik uit het 'ZZP-pakket Medicatieveiligheid – vervolg'. Deze opfriscursus vernieuwen we ieder jaar. Zo blijf je theoretisch bevoegd en bekwaam.

Meer informatie of bestellen

Terugblik 6e editie Dag van Verantwoord Medicijngebruik over medicijntekorten

Donderdag 9 januari was de 6e editie van de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM). Dit keer over de aanhoudende medicijntekorten. Uit onderzoek onder de leden van het Medicijnpanel blijkt dat 42% van hen de afgelopen zes maanden last heeft gehad van de medicijntekorten met soms ingrijpende gevolgen. De meesten van hen (84%) maken zich hier zorgen over. Ook interessant: in geval van tekorten zou 87% van de leden van het Medicijnpanel er geen probleem mee hebben om naar de apotheek teruggebrachte geneesmiddelen te gebruiken. Wel stelt de helft van hen als voorwaarde dat de apotheker het geneesmiddel controleert.

Onderzoek onder zorgprofessionals wijst uit dat voorschrijvers en apothekers anders denken over onconventionele oplossingen. Lees hier het gehele persbericht en het overzicht aan publicaties in landelijke media en vakbladen. Ook op sociale media veel aandacht en support.

We bedanken graag de volgende organisaties voor de steun en participatie. Dankzij jullie kijken we terug op een zeer geslaagde dag en campagne. Heb je ideeën voor de insteek van de volgende editie? Mail naar marcom@ivm.nl.

Luistertip podcastserie Gezonde focus over oneigenlijk gebruik ADHD-medicatie

Ter afsluiting van het project Gezonde focus maakten projectleiders Marieke Bulsink (IVM) en Michelle van der Horst (Trimbos-instituut) de podcastserie Gezonde focus. In deze serie gaan ze in gesprek met student Tess Franken, (gepensioneerd) studentenhuisarts Peter Vonk en kinder- en jeugdpsychiater Gigi van de Loo-Neus over het thema oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie onder studenten.

Luister nu

VMI Praktijkprikkel: Inname geneesmiddel mét stripverpakking kan ernstige gevolgen hebben voor de slokdarm- en darmwand

Veel geneesmiddelen zijn verpakt in stripverpakkingen. Het per ongeluk innemen van een geneesmiddel mét stripverpakking kan ernstige gevolgen hebben voor de slokdarm- en darmwand, zo blijkt uit een artikel van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTVG). Onlangs ontving VMI ook een vergelijkbare melding en verwerkte deze in een Praktijkprikkel.

Ben jij een zorgprofessional die ook geneesmiddelen toedient? Dan hebben we een tweetal aanbevelingen voor je:

  • Neem bij geneesmiddelen waarbij op de toedienlijst een waarschuwingsmelding staat de juiste maatregelen om jezelf en de omgeving te beschermen. Realiseer je verder dat deze geneesmiddelen mogelijk in de stripverpakking in de medicijnrol zitten.
  • Controleer, voordat je een medicatiezakje overhandigt aan de patiënt, of er geneesmiddelen in de stripverpakking zitten. Zo ja, instrueer de patiënt dat die de geneesmiddelen voor inname uit de stripverpakking drukt.

In de Praktijkprikkel vind je ook de aanbevelingen voor openbaar apothekers, ziekenhuisapothekers en apothekers die geneesmiddelen in medicijnrollen verpakken.

Bekijk de Praktijkprikkel

Gespreksstarter ‘Is van elke cliënt een ‘Basisset Medicatie Gegevens’ (BMG) aanwezig?’

Is medicatieveiligheid voor jouw organisatie een belangrijk thema en wil je hier graag, samen met je team (meer) aandacht aan besteden? Het IVM helpt je op weg met gesprekstarters. Hiermee bespreek je op een leuke, veilige en informele manier de medicatieveiligheid binnen je organisatie. In de gespreksstarter van deze maand komt de vraag ‘Is van elke cliënt een ‘Basisset Medicatie Gegevens’ (BMG) aanwezig?’ aan bod.

Behandel deze vraag in je team. Kijk ook op onze website voor de kaartenset Gespreksstarters. Een handig en laagdrempelig hulpmiddel om met je collega's het gesprek te voeren over medicatieveiligheid.

Bekijk

In de pers

In deze rubriek informeren we je graag over onze recente bijdragen als deskundige. Een selectie:

  • Van slag omdat je medicijn niet te krijgen is (Pharmaceutisch Weekblad)
  • Grote tekorten, maar ook veel verspilling van medicijnen (AD)
  • Waarom er zo veel medicijnen worden verspild - en wat ertegen te doen is (NU.nl)
  • Dag van Verantwoord Medicijngebruik gaat over medicijntekorten: ‘Het is al zes jaar wachten op een oplossing (Metro)
  • Diagnostiek en behandeling van reumatoïde artritis bij ouderen (Socares)
  • De afslankrevolutie: medicijnen zoals Ozempic zetten de wereld op zijn kop (Het Financieele Dagblad)

Bekijk het overzicht

Agenda scholingen en bijeenkomsten


Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten! Ook maatwerk is mogelijk. Neem hiervoor contact met ons via info@ivm.nl of bel 0888 - 800 400.

Nieuwsbrief doorsturen

Ken je iemand die de nieuwsbrief ook interessant vindt? Deel de nieuwsbrief met je netwerk.

Nieuwsbrief ook ontvangen?

Is deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je deze ook ontvangen? Meld je dan aan op onze website.

www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser