5e editie Dag van Verantwoord Medicijngebruik over Demedicalisering
Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen. Om stil te staan bij de kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid van dit medicijngebruik, organiseert het IVM elk jaar op 9 januari de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM). Deze 5e editie staat in het teken van Demedicalisering. Het IVM doet een oproep voor het periodiek voeren van een APK (Alle Pillen Kloppen)-gesprek.
Ook jij kan dit initiatief steunen! Help ons mee het onnodig medicijngebruik terug te dringen en deel het persbericht met onderzoeksresultaten en like de social media posts vandaag onder vermelding van #DvVM en @IVM.
Persbericht
Meer gesprek over onnodig medicijngebruik nodig
Bijna 40% van de patiënten is ontevreden met de medicijnen die ze gebruiken. Zo blijkt uit onderzoek dat het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) uitvoerde in het Medicijnpanel. Hoewel de helft van hen iets zou willen veranderen aan de medicijnen, bespreekt slechts 30% dat met een (huis)arts of apotheker.
Periodieke medicatiebeoordeling in APK (alle Pillen Kloppen)-gesprek
Naast de medicatiebeoordeling roept het IVM op tot een periodieke check voor alle gebruikers van medicijnen, het Alle Pillen Kloppen-gesprek (APK). In dit gesprek kunnen (huis)arts, apotheker en patiënt bepalen of een medicijn nog nodig is en de dosering nog klopt. Het onderzoek in het Medicijnpanel laat zien dat patiënten niet altijd zelf het gesprek aangaan over hun wensen ten aanzien van het medicijngebruik. Het IVM ziet dan ook een belangrijke rol weggelegd voor (huis)artsen en apothekers samen om het thema te bespreken. Ook zouden patiënten vanaf het begin van het medicijngebruik al voorlichting moeten krijgen over evaluatiemomenten tijdens het medicijngebruik.
Podcasts Demedicalisering – een nieuwe serie van MedicijnCast
Als vervolg op de Dag van Verantwoord Medicijngebruik 2024 lanceren wij vandaag een nieuwe podcast-serie. In de eerste aflevering spreken IVM-collega’s Anke Lambooij en Ruud Coolen van Brakel met Aris Prins, Christiaan Vinkers, Daan van der Stap en Jan Benedictus over het gebruik van minder medicijnen.
Is een patiënt op zoek naar informatie over het minderen of stoppen van medicijnen? Hieronder vind je een overzicht waar je je patiënt naar kunt verwijzen. Ook kun je voor dit onderwerp terecht bij de (huis)arts of apotheker. Want minderen of stoppen doe je altijd in samenspraak met je (huis)arts en/of apotheker.
Thuisarts.nl is bedoeld voor iedereen die informatie zoekt over gezondheid en ziekte. Artsen en andere mensen in de zorg gebruiken Thuisarts.nl bij hun uitleg aan patiënten. Op Thuisarts.nl vind je aparte webpagina's “Ik wil graag stoppen met ... “ om je te helpen bij het beslissen over stoppen en tips voor het stoppen. Bijvoorbeeld voor bloeddrukverlagers, slaapmiddelen of sterke pijnstillers.
Apotheek.nl, op deze website vind je alles over medicijnen. Betrouwbare informatie van de apotheker. Voor veel middelen kan je onder het tabblad medicijnen in de linker kolom lezen of je zomaar mag stoppen, of dat je het medicijn moet afbouwen.
In de december-uitgave van SeniorenWijzer verscheen het artikel 'Minder pillen: waarom, wanneer en hoe?' IVM-collega Anke Lambooij schreef dit artikel vanwege de Dag van Verantwoord Medicijngebruik.