PRISMA Analyse voor apothekers, beleidsmedewerkers, verpleegkundigen en verzorgenden: 25 mei van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht.
Aandachtsvelders en medicatieveiligheid – een incompany nascholing voor o.a. aandachtsvelders medicatieveiligheid, agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verzorgenden, beleids- en kwaliteitsfunctionarissen, teammanagers en (wijk)verpleegkundigen
Medicatiekennis: weet wat je geeft – een incompany nascholing voor agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
Medicatieproces: weet hoe je geeft – een incompany nascholing voor o.a. agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
Gratis wekelijks telefonisch spreekuur Medicatieveiligheid voor zorginstellingen. Op dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur en donderdagochtend van 9.00 en 10.00 uur. Bel 0888 800 400.
Vanmorgen in o.a. dagblad Trouw en Kassa van BNNVARA aandacht voor de klacht van IVM tegen afslankklinieken vanwege ongeoorloofde reclame voor obesitasmedicijnen. Lees hier het gehele persbericht. Luister ook de uitzending van het Radio 1-programma Pointer van gisteren over ‘Diabetesmedicijn om af te vallen?’.
Adviesgesprek BEM (Beheer Eigen Medicatie)
Ga jij binnenkort aan de slag om de BEM in je organisatie te implementeren? Vraag dan een telefonisch adviesgesprek met een van onze adviseurs aan. Dit gesprek voor medewerkers in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg of GGZ behandelt al je vragen over de BEM. De BEM ondersteunt je bij het gesprek met je cliënt over het eigen beheer van medicatie. Wat kan iemand zelf? Waar is hulp bij nodig? Ook bespreken we de werkwijze in je organisatie rondom dit eigen beheer.
IGJ gaat extra controleren op langdurige zorg thuis
Op Skipr verscheen vorige maand het artikel ‘IGJ gaat extra controleren op langdurige zorg thuis’. Hieruit blijkt dat de kleinschalige thuiszorg moeite heeft om passende zorg te bieden. Mede door personeelstekorten. IGJ maakt zich zorgen over een deel van de kleine zorgaanbieders.
Hoe zorg je dat je de medicatieveiligheid binnen een zorgboerderij of een andere vorm van kleinschalige zorg goed is geregeld? Met het Verbeterpakket medicatieveiligheid helpt het IVM je om je medicatieveiligheid op orde te krijgen, rekening houdend met jouw specifieke situatie in de kleinschalige zorg.
In deze aflevering aandacht voor post-COVID bij migratieachtergrond, post-COVID bij kinderen, handreiking zorgpad post-COVID, geneesmiddelenonderzoek en meer.
Wil je oude afleveringen terugkijken? Dat kan op onze website.
Gerike Nagel over het zichtbaar maken van blinde vlekken, verbeteren van de eigen werkwijze en leren door een kijkje in andermans keuken
Gerike Nagel is beleidsmedewerker zorg bij De Rozelaar en in die rol medeverantwoordelijk voor de toepassing van het medicatiebeleid van de organisatie. Onlangs heeft Gerike met veel enthousiasme de IVM nascholing ‘Aandachtsvelders en medicatieveiligheid’ gevolgd bij trainer Gemma Yocarini. Wij zijn benieuwd naar haar ervaring.
Bij zes van de tien zorgaanbieders voldoet de medicatieopslag niet aan de vereisten. Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft onlangs de resultaten van het toezicht naar infectiepreventie bij 10 grote instellingen in de gehandicaptenzorg gepubliceerd. Hieruit blijkt dat infectiepreventie in de gehandicaptenzorg beter moet, zoals houdbaarheid en opslag van medicijnen. Collega Francisca van Dijk schreef hierover een blog voor VGN.
Heb jij grip op medicatieveiligheid? Meld je aan voor de enquête
IVM ondersteunt zorgorganisaties bij het verbeteren van medicatieveiligheid. Dit doen we door middel van scholing en het uitvoeren van thermometeraudits. Ook bieden we je de mogelijkheid tot het stellen van vragen tijdens ons telefonisch spreekuur medicatieveiligheid.
Om meer inzicht te krijgen in de stand van zaken rondom medicatieveiligheid voeren we ook periodiek een enquête uit over medicatieveiligheid. Deze enquête bestaat uit ca. 20 meerkeuzevragen en het invullen kost je nog geen 10 minuten. Door het invullen van de enquête krijg je ook zelf een beeld van hoe het met de medicatieveiligheid in jouw organisatie is gesteld. Met de uitkomsten stellen we een lijst van knelpunten samen die we, inclusief verbeteradviezen, later publiceren in deze nieuwsbrief en op de website.
Heb je belangstelling om aan de enquête deel te nemen en wil je graag onze samenvatting van de meest voorkomende knelpunten ontvangen? Meld je aan via info@ivm.nl, dan volgt binnenkort een uitnodiging.
Parafeer je als zorgmedewerker de toedienlijst voor of na het geven van het geneesmiddel?