Luistertip: de nieuwe podcastserie Palliatieve zorg
In deze nieuwe podcastserie gaat het IVM in gesprek met zorgprofessionals die zich op verschillende manieren inzetten voor goede farmacotherapeutische zorg van patiënten in de palliatieve fase:
Deze serie is ook te beluisteren via je favoriete podcast-app zoals Apple, Spotify en YouTube. MedicijnCast is een serie podcasts over veilig, kwalitatief en betaalbaar geneesmiddelengebruik. Gemaakt door het IVM vanuit neutraal en maatschappelijk perspectief. IVM maakt je beter!
VMI Praktijkprikkel: Langdurig dagelijks gebruik van weekdoseringen
Wanneer een apotheker gebruikmaakt van automatisch herhalen, zoals bij een geïndividualiseerde distributie vorm (GDV, medicijnrol) of herhaalservice, dan kan een fout lang onopgemerkt blijven. Zo blijven verwisselingen van dagelijkse en wekelijkse doseringen langere tijd onopgemerkt, blijkt uit de meldingen in deze Praktijkprikkel van VMI.
Tip voor apothekers en apothekersassistenten: Controleer bij recepten in GDV ook de juiste invoer op tijden en dagen. Wees extra alert bij geneesmiddelen die meestal wekelijks worden gebruikt. Lees ook de andere aanbevelingen wat je als apotheker en apothekersassistent kunt doen om fouten bij automatisch herhalen te voorkomen.
Volg nu de gratis e-learning Fractuurpreventie. In deze cursus voor apothekers en (apotheekhoudende) huisartsen leer je welke argumenten ten grondslag liggen aan de behandelkeuzes in de NHG-Standaard Fractuurpreventie (2024). Je leert over de risicogroepen, over de plaats van voedingssupplementen en over de medicatie die in aanmerking komt.
Deze 1 uur durende cursus voor doktersassistenten, praktijkondersteuners en verpleegkundigen gaat over wat een urineweginfectie is en welke stappen je doorloopt om de diagnose te stellen: anamnese, urineonderzoek en lichamelijk onderzoek. Je leert hoe een urineweginfectie ontstaat en wat het verschil is met asymptomatische bacteriurie. Wil je accreditatiepunten halen? Dan betaal je € 8,95 (incl. btw) voor toegang tot de eindtoets.
Je kunt onze cursus ‘Diagnostiek bij urineweginfecties’ als voorbereiding doen op de Masterclass 'Urineweginfecties en urineonderzoek' van het NVDA. In deze twee uur durende masterclass bespreek je onderwerpen met een deskundige huisarts en ervaren collega's.
Gemiste kans als je de scholing Geneesmiddelen in het verkeer niet volgt
Geneesmiddelen kunnen invloed hebben op verkeersdeelname. Bij GGZ Drenthe weten ze dit al langer en maken ze samen met het Wilhelmina Ziekenhuis Assen gebruik van e-learnings van het IVM. Inmiddels hebben ze heel wat medewerkers geschoold. Recent volgden behandelaren de nascholing ‘Geneesmiddelen in het verkeer’ bij IVM-apotheker en trainer Joke Lerk. “Het is een uitstekende manier om onze kennis up-to-date te houden over medicijnen en de gevolgen voor verkeersdeelname,” vertelt Klaas Greidanus, adviseur Opleidingssubsidies bij GGZ Drenthe. “Onze behandelaren moeten hierover goed geïnformeerd zijn en blijven.”
In deze aflevering is uitgebreid aandacht voor milieu-impact van geneesmiddelen. Ook gaan we in op de voorschrijfcascades. Dat is een bijwerking van een geneesmiddel die de voorschrijver niet herkent en medicamenteus gaat behandelen als een nieuwe aandoening. En verder kort nieuws over:
het niet voorschrijven van doxyPEP ter preventie van soa’s
leverproblemen bij fezolinetant
benzodiazepinen en verkeersdeelname
maag- en darmproblemen bij voedingssupplementen met N-acetylcysteïne, L-cysteïne of L-cystine
het gebruik van geneesmiddelen tijdens de ramadan
Wil je oude afleveringen terugkijken? Dat kan op onze website.
Nieuwsgierig naar wat het IVM in 2024 allemaal heeft gedaan en bereikt? Houd dan vanaf volgende maand via #ivmjaarbeeld2024 onze LinkedIn-pagina in de gaten. Iedere dag in april zetten we een project in de spotlights. Volg ons!
Reminder GGG-congres
Heb jij je al aangemeld voor de 12e editie van het jaarlijkse GGG-congres op 12 april? Dat kan nog tot 7 april aanstaande. Het GGG-congres besteedt aandacht aan de actualiteit rondom het goed gebruiken van geneesmiddelen: van dosering tot innovatie, van behandeling op maat tot vergoedingen en van beschikbaarheid tot kosten. Het IVM is als spreker vertegenwoordigd bij de volgende sessies:
Fabels en feiten – met medewerking van IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel, KNMP, NHG en Dokters Vandaag.
Recept voor impact – IVM-collega Marieke Bulsink deelt haar ervaring over het project GO-KIDS. GO-KIDS staat voor het gepast gebruik ondansetron bij kinderen in de huisartsenpraktijk.
De subsessie ‘Implementatiefellows als eerste hulp bij succesvol implementeren’ – een interactieve sessie met onder meer Marieke Bulsink.
Update Medicatiebeoordeling (2024-2025) – voor apothekers en apotheekhoudende huisartsen: 27 maart van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht, 17 april van 10.00 tot 17.00 uur in Zwolle of 15 mei van 10.00 tot 17.00 uur in Eindhoven.
Beïnvloeding door de farmaceutische industrie – een online scholing voor apothekers, (apotheekhoudende) huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundig specialisten en physician assistants: 17 september van 16.00 tot 17.30 uur (deelname is gratis).
‘Pick & Match voor VS en PA’ (incompany). Keuze uit de volgende modules: Antistolling, Update polyfarmacie, Farmacogenetica, Medicatieoverdracht in de keten, Vallen en geneesmiddelen en Beïnvloeding door de farmaceutische industrie.
(Update) Geneesmiddelen in het verkeer (incompany) – voor o.a. apothekers, apothekersassistenten, artsen, beleidsmedewerkers, doktersassistenten, POH’s, praktijkverpleegkundigen, teammanagers en verpleegkundig specialisten.
Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten! Ook maatwerk is mogelijk. Neem hiervoor contact met ons via info@ivm.nl of bel 0888 - 800 400.
Nieuwsbrief doorsturen
Ken je iemand die de nieuwsbrief ook interessant vindt? Deel de nieuwsbrief met je netwerk.
Nieuwsbrief ook ontvangen?
Is deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je deze ook ontvangen? Meld je dan aan op onze website.