Ga naar medicijngebruik.nl

Nieuwsbrief CURE

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

11 februari 2025

IVM bestaat 30 jaar!

Alweer 30 jaar verspreidt het IVM kennis om de farmaceutische zorg, het voorschrijfgedrag en de medicatieveiligheid te verbeteren. Het IVM is dé specialist op het gebied van veilig en verantwoord medicijngebruik en komt met praktijkgerichte adviezen en oplossingen. Altijd onafhankelijk en actueel. Van onderzoek en beleid tot en met implementatie en scholing. Geen kroonjaar, maar zeker een mijlpaal om te vieren. We houden jullie graag het hele jaar door op de hoogte van de plannen en activiteiten die we dit lustrumjaar uitrollen.

Nieuwsgierig naar wat het IVM in 2024 allemaal heeft gedaan en bereikt? Houd dan in maart ook onze LinkedIn-pagina in de gaten. Daar zetten we iedere dag een project in de spotlights. Volg ons met #ivmjaarbeeld2024!

Gebruik opioïden stabiel, maar langdurig gebruik neemt toe

Bijna 35% van de gebruikers van sterkwerkende opioïden op voorschrift van de huisarts kreeg voor meer dan 3 maanden opioïden verstrekt. Juist het langdurig gebruik van sterkwerkende opioïden brengt risico’s voor de patiënten met zich mee. Dit is te lezen in de onlangs gepubliceerde themarapportage Opioïden van het IVM.

Onderzoeker en apotheker Anke Lambooij van het IVM vindt vooral de toename van het gebruik langer dan 3 maanden zorgwekkend. "Juist het langdurig gebruik van sterkwerkende opioïden brengt risico’s voor de patiënten met zich mee. Het begeleiden van afbouwtrajecten is een langdurige kwestie, die veel van huisartsen, apothekers en hun teams vraagt. Goede voorlichting en een adequate procedure bij herhaalreceptuur kan onnodig langdurig gebruik terugdringen." Tegelijk ziet het IVM een rol voor de overheid en zorgverzekeraars om organisatorische en financiële belemmeringen voor afbouwbegeleiding te verminderen.

Lees het rapport

Terugdringen oneigenlijk gebruik ADHD-medicatie

Het mes snijdt aan 2 kanten: verbeterde begeleiding van patiënten met ADHD én verminderde beschikbaarheid van ADHD-medicatie voor oneigenlijk gebruik. Dat hebben 28 FTO-groepen bereikt door aan de slag te gaan met de FTO-module Zorgvuldig beleid bij ADHD-medicatie. Aanvullend volgden 11 apotheekteams de balietraining Gezonde focus voor apothekersassistenten. Lees hier het rapport voor de ervaringen en aanbevelingen.

Zelf aan de slag met het thema oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie? Download dan de gratis FTO-module Zorgvuldig beleid bij ADHD-medicatie. Of kijk eens in de toolbox Gezonde focus voor de andere materialen, zoals de e-learning ‘ADHD in de eerste lijn’ en het webinar ‘Gezonde focus’.

Lees meer

Wist jij dat het strafbaar is om te rijden met bepaalde geneesmiddelen?

Gratis nascholing voor eerstelijnszorgverleners in Noord-Holland!

Ben jij zorgverlener in een huisartsenpraktijk of apotheek? Dan heb je de volgende situatie vast wel eens meegemaakt: een patiënt krijgt oxazepam voorgeschreven en je geeft daarbij uitleg over deelname aan het verkeer. Maar al tijdens het gesprek vraag je je af of de patiënt de komende dagen wel écht de auto laat staan.

Met onze nascholing ‘Geneesmiddelen in het verkeer’ leer je precies welke informatie je moet geven, wat de verantwoordelijkheden zijn van je patiënt en hoe je met jouw team patiënten beter kunt voorlichten. Ben je eerstelijnszorgverlener in Noord-Holland? Dan is deze nascholing nu gratis. Raadpleeg onze website voor data en locaties.

Wees er snel bij want vol = vol

Nieuwe en gewijzigde medicijn-informatieteksten

Per 1 februari zijn er gewijzigde medicijn-informatieteksten beschikbaar op rijveiligmetmedicijnen.nl. Het gaat om: amitriptyline, clomipramine, dosulepine, doxepine, prazepam en mosunetuzumab. Let op: bij mosunetuzumab is de categorie gewijzigd van I naar III. Bij prazepam is de categorie gewijzigd van II naar III. Meer informatie over rij-adviezen per categorie vind je hier. Nieuw is de medicijn-informatietekst solriamfetol (merknaam Sunosi). De regels per medicijn kunnen veranderen, dus zorg dat je als apotheker en voorschrijver op de hoogte bent en blijft.

Rijveiligmetmedicijn.nl

Post-COVID journaal februari – post-COVID en werk

In deze eerste editie van het nieuwe jaar uitgebreid aandacht voor post-COVID en werk. Veel patiënten met post-COVID ervaren belemmeringen rondom werk. Ook zorgprofessionals buiten de bedrijfsgeneeskunde kunnen patiënten daarin ondersteunen. En verder kort nieuws over expertisecentra voor kinderen, een nieuwe podcastaflevering 'Leven met post-COVID' van C-Support, stemming amendement post-COVID, nascholing post-COVID klachten in de huisartsenpraktijk en de Nederlandse Long COVID dag.

Kijk terug

IVM goed vertegenwoordigd bij congres Goed Gebruik Geneesmiddelen – 10 april 2025

De 12e editie van het jaarlijkse GGG-congres besteedt aandacht aan de actualiteit rondom het goed gebruiken van geneesmiddelen: van dosering tot innovatie, van behandeling op maat tot vergoedingen en van beschikbaarheid tot kosten. Ook het IVM is als spreker vertegenwoordigd op het GGG-congres. Meld je voor 7 april aan en volg de sessies:

  • Fabels en feiten: de wondere wereld van medische desinformatie. Het is niet eenvoudig om als patiënt, familie of naaste over de juiste kennis van geneesmiddelen te beschikken. Welke medische informatie is waar? Welke adviezen zijn juist, te gebruiken en op te volgen? Met medewerking van IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel, KNMP, NHG en Dokters Vandaag.
  • Recept voor impact. Wat kunnen we met de kennis die voortkomt uit onderzoek? Hoe landen de resultaten in de praktijk én in de reguliere patiëntenzorg? Vanuit ZonMw hebben verschillende zorgprofessionals waaronder IVM-collega Marieke Bulsink een opleiding gevolgd tot implementatiefellow. Marieke deelt haar ervaring over het project GO-KIDS. GO-KIDS staat voor het gepast gebruik ondansetron bij kinderen in de huisartsenpraktijk.
  • De subsessie ‘Implementatiefellows als eerste hulp bij succesvol implementeren’. Het succesvol implementeren van evidence-based praktijken in de gezondheidszorg is cruciaal voor betere patiëntenzorg. Veel professionals stuiten echter op uitdagingen, zoals (onbewuste) weerstand tegen verandering, beperkte middelen en complexe vertaling van onderzoeksresultaten naar de praktijk. Tijdens de interactieve sessie met onder meer Marieke Bulsink worden deze obstakels besproken en strategieën gedeeld om ze te overwinnen. Leer en ontdek hoe samenwerking, doorzettingsvermogen en een strategische aanpak leiden tot duurzame verbeteringen.

Meer informatie en inschrijven

In de pers

In deze rubriek informeren we je graag over onze recente bijdragen als deskundige. Een selectie:

  • Iedereen slank (HP/DeTijd)
  • Samen zorgen voor gepast gebruik ADHD-medicatie (PW)
  • Toename langdurig gebruik van sterkwerkende opioïden (PW)
  • Alcohol en drugs achter het stuur (AD en L1)
  • Pijnstillers - medicatie in stappen (TvPO)
  • Grote tekorten, maar ook veel verspilling van medicijnen (AD)

Bekijk het overzicht

Agenda scholingen en bijeenkomsten


Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten! Ook maatwerk is mogelijk. Neem hiervoor contact met ons via info@ivm.nl of bel 0888 - 800 400.

Nieuwsbrief doorsturen

Ken je iemand die de nieuwsbrief ook interessant vindt? Deel de nieuwsbrief met je netwerk.

Nieuwsbrief ook ontvangen?

Is deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je deze ook ontvangen? Meld je dan aan op onze website.

www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser