Beïnvloeding door de farmaceutische industrie – een online scholing voor apothekersassistenten, PA’s, praktijkondersteuners en verpleegkundig specialisten: 16 november van 16.30 tot 18.00 uur (deelname is gratis).
Geneesmiddelen in het verkeer – een online scholing speciaal voor apothekers en huisartsen in Friesland en Drenthe: 20 of 28 november van 19.00 tot 21.00 uur.
Update Medicatiebeoordeling (2023-2024) voor apothekers en (apotheekhoudende) huisartsen: 28 november van 10.00 tot 17.00 uur in Maastricht, 30 november van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht of 6 december van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht. Deze nascholing is ook online te volgen, de beschikbare data vind je op onze website.
Sinds oktober 2023 mag IVM zich officieel een Cedeo-erkende scholingsorganisatie noemen. Cedeo geeft de garantie dat minimaal 80% van onze klanten ‘tevreden tot zeer tevreden’ is over de kwaliteit en de dienstverlening van de IVM-academie. En nóg belangrijker: die 80% hebben we ruim overtroffen. De klanttevredenheid van afnemers e-learning is 97,9% en die van de afnemers van nascholing zelfs 98,8%.
Krijg jij wel eens van je patiënt de vraag: “Zijn al die medicijnen nu nodig?”
Heb jij de nascholing Polyfarmacie voor verpleegkundig specialist en physician assistant gedaan? Schrijf je dan nu in voor onze vervolgscholing ‘Verdieping polyfarmacie: farmacogenetica en medicatieoverdracht’. Tijdens deze nascholing op 18/12 bespreken we je ervaringen in het afgelopen jaar en frissen we je kennis en belangrijkste aandachtspunten bij het uitvoeren van medicatiebeoordeling weer op. Ook leer je meer over farmacogenetica: wat is dit nu eigenlijk en wat kun jij ermee in de dagelijkse praktijk. Tot slot besteden we aandacht aan medicatieoverdracht, een kritisch moment in de zorg.
In Nederland hebben één miljoen vrouwen last van urineverlies
Veel patiënten hebben last van urine-incontinentie. Een groot deel schaamt zich en durft geen hulp te zoeken. Wil je weten op welke manier je als POH, dokters- of apothekersassistent je patiënt kunt helpen? Volg dan de gratis e-learning ‘Urine-incontinentie’ van het IVM. In deze nieuwe cursus leer je over de klachten die de patiënt met urine-incontinentie heeft en welke niet-medicamenteuze en medicamenteuze adviezen hierbij passen.
Een voorbeeld is de app URinControl. Deze app bevat een online oefenprogramma voor vrouwen met urine-incontinentie. Ook biedt de app advies, tips en een persoonlijk trainingsprogramma.
Symposium Nieuwe geneesmiddelen in de eerstelijnszorg
Op dinsdag 14 november (16.15 uur) verdedigt IVM-collega en apotheker Marloes Dankers haar proefschrift "New medicines in primary care: perspectives and practices of healthcare professionals" aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voorafgaand aan de promotie is er om 10.30 uur een (openbaar) symposium: Nieuwe geneesmiddelen in de eerstelijnszorg. Wil je hierbij zijn? Meld je dan hier kosteloos aan.
In oktober, waarin duidelijk werd dat er nieuwe Nederlandse biomedische onderzoeken gaan starten, stellen we het onderwerp ‘pathofysiologie van post-COVID’ centraal. Aan bod komen onder andere de hypothesen op het gebied van immuundysregulatie, viruspersistentie en autonome dysfunctie.
Ook staan we in de rubriek ‘Kort nieuws’ stil bij de politieke ontwikkelingen, het verloop van symptomen na COVID-19, de invloed van omgevingsfactoren en het huisartsenbezoek tijdens de coronapandemie.
De GLP1-agonisten liraglutide en semaglutide beïnvloeden de maaglediging, eetlust en voedselvoorkeuren. Dat blijkt uit een systematische review die kijkt naar verschillen op deze eindpunten tussen liraglutide en semaglutide.
Met behulp van de paracetamol absorptietest werd de snelheid van de maaglediging gemeten. Patiënten vulden een vragenlijsten in om eetlust, smaak en voedselconsumptie te meten. De onderzoekers vergeleken de resultaten van meerdere doseringen met elkaar en placebo. Ook benieuwd naar de uitkomsten?
Check nieuw onderzoek MedicijnBalans ‘Kosten migrainemiddelen fors gestegen’. In 2022 stegen de kosten hiervoor naar bijna 40 miljoen euro. Dit blijkt uit gegevens van de SFK. In de periode 2016-2020 lagen de kosten nog rond de 20 miljoen euro. Deze stijging is toe te schrijven aan een toename van het aantal gebruikers van de ‘calcitonin gene-related peptide (CGRP)’-remmers erenumab (Aimovig®), fremanezumab (Ajovy®) en galcanezumab (Emgality®).
Het IVM wordt regelmatig door de pers benaderd als deskundige. In deze rubriek informeren we je graag over een aantal recent verschenen artikelen. Een selectie:
A practice guide on antimicrobial stewardship in nursing homes (BMC)
Verslaafd op doktersrecept (Pointer)
Artsen slaan alarm om influencers die op hun stoel gaan zitten. Zwanger na medisch advies van een influencer: ‘Eén keer geen condoom en het was raak’ (AD)