Ga naar medicijngebruik.nl

Nieuwsbrief CURE

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

03 april 2024

Agenda scholingen en bijeenkomsten


Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten!

Nieuw: e-learning Antibioticaresistentie, SOA, TBC en BRMO

In deze cursus leer je over verschillende onderwerpen gericht op juist antibioticagebruik en antibioticaresistentie. Je komt meer te weten over tuberculose en de BCG-vaccinatie, SOA’s en antibioticaresistentie en BRMO.

Dit is een gezamenlijke e-learning van de afdelingen infectieziektebestrijding, seksuele gezondheid, tuberculosebestrijding en het streeklaboratorium van GGD Amsterdam.

Meer weten en bestellen?

Terugblik jaarbeeld

#ivmjaarbeeld2024, in de maand maart namen we onze LinkedIn-volgers in vogelvlucht mee in ons visueel publieksverslag 2023. Op LinkedIn hebben we elke dag een ander project 'in the spotlights' gezet om je een goed beeld te geven wat we als IVM vorig jaar hebben gedaan en bereikt.

Ook zijn we zeer nieuwsgierig wat jullie vinden van deze vorm, dus mail gerust een reactie naar communicatie@ivm.nl!

Bekijk de terugblik

19 april Nederlandse Long COVID dag 2024

Graag nodigen wij je uit om deel te nemen aan de Nederlandse Long COVID Dag 2024 die op 19 april plaatsvindt. Deze dag heeft als doel de vragen over Long COVID te belichten en biedt een breed educatief programma om Long COVID-patiënten optimaal te begeleiden en te behandelen.

Met gratis online registratie voor Long COVID-patiënten, biedt deze live bijeenkomst voor (para)medische professionals een divers programma voor een multidisciplinair publiek. Het educatieve programma omvat plenaire sessies met presentaties door diverse experts waaronder IVM-collega Marloes Dankers, break-out sessies en veel mogelijkheden om te netwerken.

Aanmelden

Meer aandacht voor behandeling ADHD nodig

Het IVM begeleidde, voor het project Gezonde focus, in 2023 zestien FTO-groepen over zorgvuldig beleid bij ADHD-medicatie. Meer structuur in de evaluatie van de behandeling en het bespreken en vastleggen van het werkelijk gebruik van ADHD-medicatie, blijken de belangrijkste aandachtspunten voor verbetering. Maar ook om de beschikbaarheid van medicatie voor oneigenlijk gebruik terug te dringen.

Aan de slag met dit onderwerp? Lees dan het volledige rapport met bevindingen en aanbevelingen op onze website.

Rapport

Nieuw: toolkits URinControl-4All – speciaal voor huisartsen en apothekers

Om vrouwen met urine-incontinentie te helpen hun klachten te verminderen hebben huisartsen van het UMCG de URinControl-app ontwikkeld. Samen met het UMCG, Curavista en Pharos verbeteren we deze app. Als aanvulling op de app bieden wij ook FTO-materiaal en een e-learning voor dokters- en apothekersassistenten. Al deze informatie is gebundeld in twee handige toolkits met gratis voorlichtingsmateriaal voor zowel de apotheek als de huisartsenpraktijk. Wil jij patiënten helpen om hun klachten te verminderen? Maak dan gebruik van deze toolkits!

Lees meer

Wil jij bijdragen aan het veiliger maken van de zorg?

Hoe staat het met de medicatieveiligheid in de zorg? Worden eerdere aanbevelingen opgevolgd? Het ministerie van VWS laat onderzoek doen naar de stand van zaken, belemmeringen en aanbevelingen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Nivel, het IVM, de Sint Maartenskliniek en SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy. Achtergrondinformatie over het onderzoek vind je hier.

Wil je als zorgverlener laten weten hoe de situatie in jouw dagelijkse praktijk is? Vul dan één van deze korte vragenlijsten in:


Het invullen duurt circa 10 minuten en is geheel anoniem. Alvast dank voor je medewerking!

In de pers

In deze rubriek informeren we je graag over onze recente bijdragen als deskundige. Een selectie:

  • Insulines met op elkaar lijkende namen het vaakst verwisseld (Pharmaceutisch Weekblad)
  • Claudia gebruikt omstreden afslankmiddel: 'Iedereen gebruikt het!' (Telegraaf online)
  • Zorgen om verkoop nepvarianten 'afslankmiddel' Ozempic: Belgische vrouw in coma (Nieuwsuur)
  • Is Droomsap veilig te gebruiken? (Max Meldpunt)
  • Wie heeft er het meeste recht op schaarse afslankprik? (NRC.nl)

Bekijk het overzicht

www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser