Starter met slaapmiddelen gebruikt langer dan aanbevolen
Steeds meer nieuwe gebruikers van slaapmiddelen krijgen deze middelen zoals aanbevolen voor maximaal 20 dagen geleverd. Dit is te lezen in de themarapportage Minderen en stoppen van het IVM. Toch blijven er zorgen: met name in Limburg en Noord-Nederland krijgen nieuwe gebruikers van slaapmiddelen relatief vaak voor een langere periode voorgeschreven. Bij gebruik langer dan twee tot drie weken neemt de werking van slaapmiddelen af, terwijl de bijwerkingen blijven bestaan.
Het IVM roept artsen en apothekers op om bij het starten van nieuwe behandelingen expliciet de beoogde gebruikstermijn te bespreken. Dat geldt eveneens voor de manier waarop patiënten herhaalrecepten aanvragen voor bijvoorbeeld slaapmiddelen. Huisartsen en apothekers kunnen daarnaast onderling afspraken maken over de manier waarop gebruik langer dan aanbevolen wordt opgespoord en geëvalueerd.
Steun ook de Dag van Verantwoord Medicijngebruik over medicijntekorten
Het aftellen is begonnen... Ook jouw ziekenhuis, praktijk, apotheek of zorgorganisatie kan de jaarlijkse Dag van Verantwoord Medicijngebruik steunen. Deze 6e editie gaat over medicijntekorten en de gevolgen voor patiënten en zorgprofessionals. Kijk hier voor meer informatie en de promo film. We zijn druk bezig met het analyseren van de resultaten uit de onderzoeken onder zorgprofessionals en medicijngebruikers. Op 9 januari publiceren we de uitkomsten in het persbericht. Wil je deze onder embargo eerder ontvangen? Mail Mirjam Dijsselbloem: m.dijsselbloem@ivm.nl. Volg ons in de socials, like en repost (#DvVM). Samen maken we impact, van medicijntekorten op weg naar medicatiezekerheid!
Scholing voor apothekers van CJI, PAOF, SIR en IVM (aanbod voorjaar)
Het Charlotte Jacobs Instituut (CJI), SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy (SIR), Stichting PAO Farmacie (PAOF) en het IVM trekken samen op om goede, inhoudelijke en onafhankelijke scholing voor apothekers te waarborgen. Ook nu hebben we ons geaccrediteerde scholingsaanbod voor het voorjaar weer gebundeld om voor alle apothekers zichtbaar te maken.
Profiteer van 10% korting op een e-learning naar keuze!
We hebben een interessante actie die we graag met je delen. Als je je voor 31 december 2024 inschrijft, dan ontvang je met onderstaande code 10% korting op een e-learning naar keuze in onze webshop. Dus profiteer als snelle beslisser van deze korting en maak je resterende opleidingsbudget 2024 op.
Weet jij hoe vaak nieuwe ADHD-middelen en CGRP-remmers in jouw regio zijn voorgeschreven? Bekijk dan deze nieuwe MOVIEs.
In de MOVIE 'Nieuwe ADHD-middelen' het relatief aantal gebruikers van de nieuwe ADHD-middelen guanfacine en lisdexamfetamine ten opzichte van alle geneesmiddelen bij ADHD (atomoxetine, dexamfetamine, guanfacine, lisdexamfetamine en methylfenidaat) over de periode 2019-2023. De regio Dokkum, Ameland en Schiermonnikoog liet de grootste daling zien met 17,0%.
Ook de MOVIE 'CGRP-remmers' is vernieuwd. Er is een landelijke toename in het aantal gebruikers van CGRP-remmers van 14,6% in de tweede helft van 2023 vergeleken met de eerste helft van 2023, maar er zijn grote verschillen tussen de regio’s.
In deze laatste editie van 2024 is uitgebreid aandacht voor het mestcelactivatiesyndroom, afgekort MCAS. We gaan dieper in op de symptomen, diagnose en behandeling.
In deze aflevering is uitgebreid aandacht voor vaccinaties. Ook gaan we in op de doseeradviezen bij zwangerschap. En verder kort nieuws over bisfosfonaten bij bariatrische chirurgie, het voorschrijven van antibiotica door huisartsen, de bijwerkingen van vitamine B6, overzichten met kritieke geneesmiddelen en het voorschrijven en afleveren van de abortuspil.
Wil je oude afleveringen terugkijken? Kijk dan op onze website.
Nieuwe geneesmiddelen bij obstipatie door opioïden
Het IVM heeft de informatie over nieuwe geneesmiddelen bij obstipatie door opioïden vernieuwd. Naast bijgewerkte informatie over naloxegol (Moventig®) vind je hier nu ook neutrale en actuele informatie over naldemedine (Rizmoic®). Beide middelen zijn geregistreerd voor de behandeling van obstipatie als gevolg van het gebruik van opioïden bij volwassen patiënten die eerder zijn behandeld met een laxans.
Het IVM is trots op de eerste geaccrediteerde podcasts voor apothekers die in samenwerking met Ge-Bu en Medische Scholing tot stand gekomen zijn. De eerste twee afleveringen van deze nieuwe podcastserie staan nu online (inlog vereist):
SGLT2-remmers bij hartfalen
SGLT2-remmers bij diabetes mellitus type 2 (DM2)
We zijn benieuwd naar jullie bevindingen! Stuur je reactie naar communicatie@ivm.nl. Inmiddels is ook de opname over obesitas geweest. Deze verschijnt begin volgend jaar.
Beïnvloeding door de farmaceutische industrie – een online scholing voor apothekers, (apotheekhoudende) huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundig specialisten en physician assistants: 26 maart ’25 van 16.00 tot 17.30 uur (deelname is gratis).
Vallen en geneesmiddelen - voor apothekers: 11 februari ’25 van 12.30 tot 15.30 uur in Eindhoven of 13 maart ’25 van 12.30 tot 15.30 uur in Utrecht. Ook beschikbaar als incompany.
Nieuw ‘Pick & Match voor VS en PA’ (incompany). Keuze uit de volgende modules: Antistolling, Update polyfarmacie, Farmacogenetica, Medicatieoverdracht in de keten, Vallen en geneesmiddelen en Beïnvloeding door de farmaceutische industrie.
(Update) Geneesmiddelen in het verkeer (incompany) – voor o.a. apothekers, apothekersassistenten, artsen, beleidsmedewerkers, doktersassistenten, POH’s, praktijkverpleegkundigen, teammanagers en verpleegkundig specialisten.