Meld je aan voor de vernieuwde Update Medicatiebeoordeling 2024/2025
Op 23 september gaan we van start met de nieuwe editie van de Update Medicatiebeoordeling. In deze nascholing voor apothekers en huisartsen bespreken we de nieuwe ontwikkelingen in de standaarden en richtlijnen die van belang zijn bij het uitvoeren van medicatiebeoordelingen. Dit jaar behandelen we op veler verzoek antistolling: wanneer wel, wanneer niet en hoe zit het met combinaties? Verder staan we stil bij de nieuwe inzichten op het gebied van diabetes mellitus type 2, slaapproblemen en luchtweginfecties. Bij elke aandoening bespreken we de (medicamenteuze) behandeling. Waar dit relevant is bespreken we de plek van nieuwe geneesmiddelen en het minderen en stoppen van geneesmiddelen. Ook komt het actuele onderwerp valpreventie aan bod.
Weet jij hoe je het Farmacotherapeutisch Kompas (FK) optimaal kunt gebruiken?
Het Farmacotherapeutisch Kompas (FK) is de centrale plek voor onafhankelijke informatie over geneesmiddelen en farmacotherapie. In deze gratis e-learning voor o.a. apotheker, (huis)arts, specialist ouderengeneeskunde, VS en PA leer je hoe je het FK het meest efficiënt kunt gebruiken en toepassen in de dagelijkse praktijk.
Deelnemers waarderen deze e-learning gemiddeld met een 8,6.
125 duizend Nederlanders slikken het hele jaar verslavende slaap- en kalmeringsmiddelen
Investico - onderzoeksjournalisten deed onderzoek voor Trouw en De Groene Amsterdammer over Nederlanders die veel te lang verslavende slaap- en kalmeringsmiddelen slikken.
Vijftien jaar geleden nam het kabinet maatregelen om verslaving te voorkomen, maar volgens IVM-collega en apotheker Anke Lambooij heeft het ontmoedigingsbeleid geen groot effect gehad. “Het gebruik van de benzodiazepinen in Nederland is nog steeds ongezond hoog”, vindt zij.
Een verklaring daarvoor is de relatief lage prijs: een pakje van het vaak voorgeschreven slaapmiddel oxazepam waar je een week mee doet kost de eerste keer rond de 16 euro. Herhaalrecepten zijn een tientje goedkoper.
Besparingen door inzet biosimilars lopen op tot bijna 800 miljoen euro per jaar
Maar er zijn zorgen over toekomstige ontwikkelingen. Biosimilars zijn op dit moment van grote betekenis voor de kostenontwikkeling in de zorg. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de duurzame betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg. En indirect een bijdrage aan de innovatie in de zorg.
Lees ook het IVM-rapport ‘Biosimilar Beloften Waargemaakt’. Dit is een vervolg op het rapport dat in 2021 werd gemaakt na afsluiting van het project 'Biosimilars op Maat’ dat het IVM in opdracht van het ministerie van VWS uitvoerde samen met de Initiatiefgroep Biosimilars Nederland.
We zijn een paar maanden ‘weg’ geweest, maar het Post-COVID journaal (voorheen ‘Coronanieuws’) van IVM en C-support is weer terug. Sinds april verschijnt er weer elke twee maanden een journaal met een update over de ontwikkelingen op het gebied van post-COVID.
In het journaal van 12 april staan de maatschappelijke ontwikkelingen van de afgelopen maanden centraal, zoals de opstart van het Post-COVID Netwerk Nederland en het aangenomen amendement over de expertiseklinieken.
In deze aflevering staan we uitgebreid stil bij strategieën om de therapietrouw bij astma en COPD te verbeteren en ook bij buikgriep bij kinderen: project 'GO-KIDS'. En verder nog kort nieuws over o.a. neuropathische pijn, palliatieve zorg en medicatieoverdracht.
Wil je oude afleveringen terugkijken? Kijk dan op onze website.
Het IVM heeft de informatie over nieuwe geneesmiddelen bij migraine uitgebreid. Je vindt hier nu ook neutrale en actuele informatie over atogepant (Aquipta®). Atogepant vermindert het aantal dagen met migraine ten opzichte van placebo bij patiënten met chronische en episodische migraine.
Zorgmedewerker krijgt niet-actuele en onduidelijke toedienlijst
In het Pharmaceutisch Weekblad aandacht voor ‘Zorgmedewerker krijgt niet-actuele en vage toedienlijst’. Dat is de belangrijkste conclusie van masterstudent Farmacie Shad Hussein en IVM-apotheker Els Dik uit een analyse van 125 audits uitgevoerd door IVM-apothekers in de langdurige zorg. Uit deze audits - thermometer Medicatieproces - kwamen vijf belangrijke knelpunten naar voren. Het belangrijkste verbeterpunt is dus de toedienlijst, want deze is niet altijd actueel.
Ook de apotheker speelt een belangrijke rol bij vier van de vijf knelpunten. Het IVM adviseert apothekers om over deze knelpunten het gesprek aan te gaan met de instelling en haar voorschrijvers.
Op dinsdag 28 mei vindt het PRISMA-symposium plaats met als titel ‘The power of NETWORKING in pharmacy’. Ook het IVM levert inhoudelijk bijdrage aan diverse parallelsessies.
Marloes Dankers zelfs twee keer. Eerst in de lezing ‘doelbewust doelmatig' over het project Gezonde focus en de ervaringen met oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie in het FTO. In de sessie 'jong en oud' gaat Marloes in op het project GO-KIDS: knelpunten bij het gepast gebruik van ondansetron bij kinderen met buikgriep in de eerste lijn.
Rob Essink verzorgt de sessie ‘Leren van de patiënt’ over de lessen die we leren van patiëntervaringen om het gebruik van geneesmiddelen te verbeteren.
Sophie ter Hark vertelt over onderzoek onder patiënten en de informatievoorziening rondom een rijbeperking bij de uitgiften van benzodiazepinen in de apotheek. Inclusief de adviezen voor in de apotheek.
Meer weten? Meld je aan voor dit geaccrediteerde KNMP symposium.
Update Medicatiebeoordeling (2023-2024) voor apothekers en apotheekhoudende huisartsen: 14 mei van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht, 13 juni van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht of 27 juni van 10.00 tot 17.00 uur in Zwolle. Deze nascholing is ook online te volgen, de beschikbare data vind je op onze website.
Beïnvloeding door de farmaceutische industrie – een online scholing voor apothekersassistenten, PA’s, praktijkondersteuners en verpleegkundig specialisten: 23 mei van 16.00 tot 17.30 uur of 13 juni van 16.00 tot 17.30 uur (deelname is gratis).
Update Medicatiebeoordeling (2024-2025) voor apothekers en apotheekhoudende huisartsen: 23 september van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht of 1 oktober van 10.00 tot 17.00 uur in Middelburg. Deze nascholing is ook online te volgen, de beschikbare data vind je op onze website.