Workshop Bevoegd en bekwaam voor o.a. teamleiders van zorgmedewerkers, eigenaren kleinschalige zorgorganisaties, ZZP-ers in de zorg en managers zorgorganisaties: 11 januari 2024 of 6 februari 2024 van 14.00 tot 15.00 uur via Teams (online).
Workshop Medicatieveiligheid kleinschalige zorg voor o.a. aandachtsvelders medicatieveiligheid, agogisch en maatschappelijk medewerkers, beleidsmedewerkers en -adviseurs, managers zorg en verpleegkundigen: 4 maart 2024 van 10.00 tot 11.00 uur via Teams (online).
(Update) Aandachtsvelders en medicatieveiligheid (incompany) – voor o.a. aandachtsvelders medicatieveiligheid, agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verzorgenden, beleids- en kwaliteitsfunctionarissen, teammanagers en (wijk)verpleegkundigen.
Medicatiekennis: weet wat je geeft (incompany) – voor agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
Medicatieproces: weet hoe je geeft (incompany) – voor o.a. agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
Gratis wekelijks telefonisch spreekuur Medicatieveiligheid voor zorginstellingen. Op dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur en donderdagochtend van 9.00 en 10.00 uur. Bel 0888 800 400. Let op: op 19 december en tijdens de kerstvakantie hebben we geen telefonisch spreekuur.
Een nieuw jaar staat voor de deur en daarmee ook de goede voornemens. Wil je ook aan de slag met medicatieveiligheid, volg dan de workshop Bevoegd en Bekwaam. In deze online workshop van een uur leer je welke regels er zijn om bevoegd en bekwaam te worden in het geven van medicijnen. Hoe je deze regels kunt toepassen in je zorgorganisatie. En hoe je het belang van medicatieveiligheid goed aan je medewerkers uitlegt.
Meld je snel aan, want de workshop van 11 januari volg je nu extra voordelig. Je betaalt slechts € 35 (normaal € 70).
Ben je kwaliteitsmedewerker, zet je je in voor medicatieveiligheid en wil je je vaardigheden op dit gebied verder ontwikkelen? Tijdens een online coaching traject kun je werken aan persoonlijke aandachtspunten en geven we optimale begeleiding zodat je je functie met vertrouwen kunt uitvoeren.
Door middel van een aantal opdrachten, drie online persoonlijke gesprekken en drie online groepsgesprekken helpen we je snel stappen te maken bij een goede uitvoering van je functie. Door zowel individueel bezig te zijn, als in groepsverband zaken te bespreken krijg je een bredere kijk op de onderwerp. Geef je carrière een boost in het nieuwe jaar en meld je aan voor het coaching traject!
Vragen over medicatieveiligheid? Bel het telefonisch spreekuur
Hoe ga jij als organisatie om met zelfzorgmiddelen gekocht bij een drogist? De familie vraagt een zorgmedewerker deze middelen aan de cliënt te geven samen met de andere medicijnen. Geef je deze dan? En mag dat? En wat als de apotheek deze niet op de toedienlijst wil plaatsen? Heb jij ook dergelijke vragen over medicatieveiligheid? Stel deze dan tijdens het gratis en vrijblijvend telefonisch spreekuur medicatieveiligheid – speciaal voor zorginstellingen. Iedere dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur en donderdag van 9.00 tot 10.00 uur staan medewerkers met kennis van wet- en regelgeving, scholing- en medicatiekennis je graag te woord. Bel 0888 800 400. Zij helpen je graag verder!
Let op: dinsdag 19 december en tijdens de kerstvakantie is er geen telefonisch spreekuur Medicatieveiligheid.
Help mee de medicatieveiligheid in Nederland te verbeteren
Wil jij als zorgverlener je kennis en expertise over (implementatie van) medicatieveiligheid in Nederland graag delen? Meld je dan aan voor de gratis discussiebijeenkomst op woensdagmiddag 17 januari in Utrecht en help mee om de medicatieveiligheid in Nederland verder te verbeteren. Voor deze discussiebijeenkomst zijn we op zoek naar zorgverleners werkzaam in de huisartsenzorg, farmacie, medisch specialistische zorg, trombosezorg, verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT), GGZ en gehandicaptenzorg. Vooral zorgverleners uit de langdurige zorg worden opgeroepen zich aan te melden!
Doe 9 januari mee met de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM): demedicalisering
De 5e editie van de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM) staat in het teken van demedicalisering. Het IVM doet een oproep voor het periodiek voeren van een APK (Alle Pillen Kloppen)-gesprek! Een gesprek tussen zorgverlener en patiënt om het blijven innemen en herhalen van medicijnen regelmatig opnieuw te beoordelen. Want minderen of stoppen doe je in samenspraak met je arts en/of apotheker. Doe je ook weer mee? Steun dit initiatief en deze campagne tegen onnodig medicijngebruik. Like en repost met #DvVM en tag ons. Op 9 januari publiceren we in een speciale nieuwsbrief en persbericht de onderzoeksresultaten en conclusies.
Er is geen specifieke medicatie voor de behandeling van post-COVID. Wel zijn er geneesmiddelen beschikbaar voor specifieke klachten. Ook zijn er veel geneesmiddelen in onderzoek. In dit journaal lichten we de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van geneesmiddelen bij post-COVID toe, zoals hyperbare zuurstof, naltrexon en antidepressiva. Ook staan we in de rubriek ‘Kort nieuws’ stil bij andere recente ontwikkelingen.
Werk mee aan het onderzoek BEM Ouderenzorg en ontvang de kaartenset medicatieveiligheid
Ben jij als kwaliteits- of beleidsmedewerker werkzaam in de thuiszorg en ben je bekend met de BEM (Beoordeling Eigen beheer Medicatie)? Zouden wij dan een aantal medewerkers van de organisatie mogen interviewen?
Het IVM en Hogeschool Utrecht voeren momenteel een onderzoek uit om de BEM Ouderenzorg te valideren. Wij kijken of de BEM meet waarvoor het instrument bedoeld is en welke knelpunten gebruikers ervaren met het gebruik in de praktijk. BEM is een veelgebruikt hulpmiddel om systematisch in kaart te brengen welke hulp een cliënt nodig heeft bij zijn/haar medicijngebruik. Denk daarbij aan hulp bij het bestellen, bewaren en gebruiken van medicijnen.
Wil jij ons helpen? We starten in februari 2024 met de interviews. Meld je dan voor 1 januari a.s. aan bij Els Dik en Oualid Amjahid via bem@ivm.nl. We kijken uit naar je respons!