Ga naar medicijngebruik.nl

Nieuwsbrief CARE

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

03 april 2024

Agenda scholingen en bijeenkomsten


Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten!

Terugblik jaarbeeld

#ivmjaarbeeld2024, in de maand maart namen we onze LinkedIn-volgers in vogelvlucht mee in ons visueel publieksverslag 2023. Op LinkedIn hebben we elke dag een ander project 'in the spotlights' gezet om je een goed beeld te geven wat we als IVM vorig jaar hebben gedaan en bereikt.

Ook zijn we zeer nieuwsgierig wat jullie vinden van deze vorm, dus mail gerust een reactie naar communicatie@ivm.nl!

Bekijk de terugblik

Begeleiding nodig bij implementatie of opschaling van innovatie?

Als ouderenzorg organisatie bezig met innoverende projecten maar te weinig tijd, geld of expertise in huis? Het IVM helpt! Met behulp van een subsidie van ZonMw kan je een externe coach inhuren die adviseert bij de implementatie of opschaling van een innovatie. Deadline om deze subsidie van € 10.000 aan te vragen is 7 mei 2024, 14.00 uur.

Het IVM heeft veel ervaring met implementatietrajecten én het aanvragen van subsidies, wij denken graag met je mee. Interesse? Neem dan contact op met Francisca van Dijk (f.dijk@ivm.nl).

Lees meer

NU’91: ‘Zorg voor helder beleid rondom medicatie uit werkvoorraad’

Op NU’91 verscheen onlangs een artikel over medicatie uit de werkvoorraad voor eigen gebruik onder zorgprofessionals. Onze IVM-collega en sectorcoördinator Medicatieveiligheid Els Dik is hier ook over bevraagd. Het IVM vindt het met name zorgelijk dat 22% van het personeel soms slaapmedicatie mee naar huis neemt en 3% wel eens zware pijnstillers pakt, zoals opiaten oxycodon en fentanyl. Het IVM onderschrijft dat het beleid van de zorgorganisatie duidelijk moet zijn. Dik voegt daar aan toe dat ook scholing over medicatie van belang is. ‘Een goed geschoolde medewerker kent het medicatiebeleid van de organisatie en weet wat de risico’s van medicijnen zoals slaapmiddelen en opiaten kunnen zijn. Fysieke scholing biedt ook een opening om over dit soort zaken in gesprek te gaan’, aldus Dik. Het IVM pleit voor een regelmatige controle op het medicatieproces door de zorgorganisatie. ‘Houd vinger aan de pols en zorg dat je het medicatieproces op de werkvloer goed in beeld hebt. In onze audits Thermometer medicatieproces zien we dat voortdurende aandacht voor het proces de kans op excessen duidelijk verkleint.’

Meer weten over deze audits?

Wil je bijdragen aan het veiliger maken van de zorg?

Hoe staat het met de medicatieveiligheid in de zorg? Worden eerdere aanbevelingen opgevolgd? Het ministerie van VWS laat onderzoek doen naar de stand van zaken, belemmeringen en aanbevelingen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Nivel, het IVM, de Sint Maartenskliniek en SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy. Achtergrondinformatie over het onderzoek vind je hier.

Wil je als zorgverlener laten weten hoe de situatie in jouw dagelijkse praktijk is? Vul dan deze vragenlijst ‘wijkverpleging en verpleeghuiszorg’ in. Het invullen duurt circa 10 minuten en is geheel anoniem. Alvast dank voor je medewerking!

Reminder: wat is jouw ervaring met BEM?

‘Werk je in de thuiszorg? En maak je gebruik van de BEM voor het beoordelen van eigen beheer van medicatie bij je cliënten? Dan horen we heel graag wat je van de BEM vindt. Vul de enquête voor 16 april in. Dit kost je maximaal 7 minuten. Alvast hartelijk dank voor je medewerking!

De BEM wordt ingezet om de mate van eigen beheer van medicatie te bepalen bij cliënten in de zorg. Het IVM doet samen met de Hogeschool Utrecht onderzoek naar de werkzaamheid van de BEM in de thuiszorg. De resultaten van het onderzoek verschijnen in deze nieuwsbrief. Heb je vragen over dit onderzoek, stuur dan een mail naar bem@ivm.nl.

Vul de enquête in

In de pers

In deze rubriek informeren we je graag over onze recente bijdragen als deskundige. Een selectie:

  • Insulines met op elkaar lijkende namen het vaakst verwisseld (Pharmaceutisch Weekblad)
  • Claudia gebruikt omstreden afslankmiddel: 'Iedereen gebruikt het!' (Telegraaf online)
  • Zorgen om verkoop nepvarianten 'afslankmiddel' Ozempic: Belgische vrouw in coma (Nieuwsuur)
  • Is Droomsap veilig te gebruiken? (Max Meldpunt)
  • Wie heeft er het meeste recht op schaarse afslankprik? (NRC.nl)

Bekijk het overzicht

www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser