Ga naar medicijngebruik.nl

Nieuwsbrief CARE

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

04 juli 2024

Wil je alle ins en outs over de BEM leren?

Meld je dan aan voor de online workshop BEM op 24 september met apotheker Joke Lerk. De BEM ondersteunt je bij het gesprek met je cliënt over het eigen beheer van medicatie. Wat kan iemand zelf? Waar is hulp bij nodig? Ook bespreken we de werkwijze in je organisatie rondom dit eigen beheer. Na het volgen van deze workshop heb je meer kennis van de BEM en kun je de BEM beter toepassen in de praktijk. Ook kan je beter omgaan met de ‘grijze gebieden’.

De workshop is bedoeld voor medewerkers in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg of GGZ, met speciale aandacht voor medicatie en medicatieveiligheid.

Schrijf je nu in

Fraude en gesjoemel met diploma’s

Onlangs was in het nieuws dat er sprake is van toenemende fraude met diploma’s en certificaten in de zorg. Helaas merken we dit ook af en toe bij onze IVM-certificaten voor de e-learnings. We hebben vorig jaar al onze certificaten aangepast om ze minder fraudegevoelig te maken.

Daardoor zijn we in staat om bij een vermoeden van fraude de echtheid van het certificaat te achterhalen en te zien of de cursist in ons systeem staat samen met de datum van de behaalde certificaten.

Aarzel je dus of een certificaat echt is? Benader ons dan via service@ivm.nl.

Nieuwe blended scholingen

Het IVM komt dit najaar met nieuwe blended scholingen voor medicatiekennis. Een combinatie van online en klassikaal leren waarbij de elementen elkaar inhoudelijk aanvullen en je daardoor in de klas meer tijd hebt voor vragen. Je volgt een e-learning op het moment dat jou uitkomt én een korte nascholing op locatie. Deze mix van scholing heeft als voordeel dat je snel weer inzetbaar bent en het geleerde direct in de praktijk kunt toepassen. Nieuwsgierig? Neem contact op met je adviseur!

Thema Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM): van medicijntekorten naar medicijnzekerheid

De voorbereidingen voor de 6e editie van de Dag van Verantwoord Medicijngebruik zijn gestart. Deze jaarlijks terugkomende dag staat in het teken van medicijntekorten, een probleem waar zowel patiënten als voorschrijvers en apothekers dagelijks mee worstelen. Naast het patiëntperspectief (nieuw onderzoek onder medicijngebruikers in het Medicijnpanel én ervaringen via het Meldpunt Medicijnen) zijn we vooral op zoek naar werkbare onconventionele oplossingen. Deze toetsen we graag bij zorgprofessionals.

Wil je ook impact maken? Zoals altijd is het mogelijk als samenwerkingspartner dit initiatief in je eigen nieuwsbrief en social media kanalen (#DvVM) te ondersteunen. Neem vrijblijvend contact op met projectleider Mirjam Dijsselbloem: m.dijsselbloem@ivm.nl.

Gespreksstarter ‘Kun je ongestoord werken tijdens het toedienen van medicatie?’

Is medicatieveiligheid voor jou een belangrijk thema en wil je hier graag, samen met je teamleden, (meer) aandacht aan besteden? Het IVM helpt je op weg! Deze maand gaat de gespreksstarter over ‘Kun je ongestoord werken tijdens het toedienen van medicatie? Hoe is geregeld dat je niet gestoord wordt?’

Behandel de vraag met je team. Kijk ook op onze website voor de kaartenset Gespreksstarters. Een handig hulpmiddel om met je collega's het gesprek te voeren over medicatieveiligheid.

Bekijken

IVM accounthouder Medicatieveiligheid bij Zorg voor Beter

Sinds dit jaar is Els Dik – apotheker bij het IVM – accounthouder Medicatieveiligheid bij het kennisplein Zorg voor Beter van Vilans. Informatie over de zorg is vaak versnipperd over verschillende websites en publicaties. Op Zorg voor Beter staat veel van deze kennis bij elkaar. Als expert Medicatieveiligheid werkt het IVM daar natuurlijk ook graag aan mee.

Els: “Ik hoop op deze plek bij te kunnen dragen aan de uitwisseling van kennis, handige weetjes en praktijkverhalen over medicatieveiligheid. En zo het medicatieproces voor velen van jullie duidelijker en praktischer te maken.”

Lees meer

Webinar Bevoegd en bekwaam met Intrakoop

Op 12 september organiseert het IVM in samenwerking met Intrakoop het gratis interactieve webinar Bevoegd en bekwaam in de Langdurige Zorg. In dit 60 minuten durende webinar leer je welke regels er zijn om bevoegd en bekwaam te worden. Hoe je deze regels kunt toepassen in je zorgorganisatie. En hoe je het belang van medicatieveiligheid aan medewerkers kunt uitleggen. Het webinar is speciaal bedoeld voor opleidingscoördinatoren, kwaliteitsmedewerkers en leidinggevenden in de zorg die zijn aangesloten bij Intrakoop.

Schrijf je nu in

In de pers

In deze rubriek informeren we je graag over onze recente bijdragen als deskundige. Een selectie:

  • Pilletje voor het plezier met gevaarlijke bijwerking (AD)
  • Rijden met benzo’s: voor patiënt veel onduidelijk (Pharmaceutisch Weekblad)
  • Meldpunt Medicijnen (HuisartsenService magazine)

Bekijk het overzicht

Agenda scholingen en bijeenkomsten

  • Masterclass Medicatieveiligheid – meer dan regels en richtlijnen voor beleidsmedewerkers en kwaliteitsfunctionarissen: 19 september (dag 1) en 5 november (dag 2) van 10.00 tot 16.30 uur in Utrecht.
  • Workshop BEM, voor aandachtsvelders medicatieveiligheid, beleidsmedewerkers, kwaliteitsfunctionarissen, teammanagers, verpleegkundigen, verzorgenden en wijkverpleegkundigen: 24 september, van 10.00 tot 11.00 uur (online).
  • Workshop Medicatieveiligheid kleinschalige zorg voor o.a. aandachtsvelders medicatieveiligheid, agogisch en maatschappelijk medewerkers, beleidsmedewerkers en -adviseurs, managers zorg en verpleegkundigen: 30 september van 10.00 tot 11.00 uur (online).
  • PRISMA Analyse, de methodiek om (ernstige) incidenten en calamiteiten te onderzoeken en om te zetten naar kwaliteitsverbetering. Voor apothekers, beleidsmedewerkers, verpleegkundigen en verzorgenden: 19 november van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht.
  • (Update) Aandachtsvelders en medicatieveiligheid (incompany) – voor o.a. aandachtsvelders medicatieveiligheid, agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verzorgenden, beleids- en kwaliteitsfunctionarissen, teammanagers en (wijk)verpleegkundigen.
  • Medicatiekennis: weet wat je geeft (incompany) – voor agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
  • Medicatieproces: weet hoe je geeft (incompany) – voor o.a. agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
  • Update medicatiekennis: herhaling en verdieping (incompany) – voor begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
  • Gratis wekelijks telefonisch spreekuur Medicatieveiligheid voor zorginstellingen. Op dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur en donderdagochtend van 9.00 en 10.00 uur. Bel 0888 800 400. Let op: van 9 juli tot 3 september heeft het IVM vanwege de vakantieperiode geen telefonisch spreekuur. Eventuele vragen kan je via ons contactformulier stellen.

Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten!

Nieuwsbrief doorsturen

Ken je iemand die de nieuwsbrief ook interessant vindt? Deel de nieuwsbrief met je netwerk.

Nieuwsbrief ook ontvangen?

Is deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je deze ook ontvangen? Meld je dan aan op onze website.

www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser