Heb jij de nascholing Polyfarmacie voor verpleegkundig specialisten en physician assistants al gevolgd?
Schrijf je dan nu in voor de ‘Update Polyfarmacie: farmacogenetica en medicatieoverdracht'. Op woensdag 25-09 frissen we je kennis en belangrijkste aandachtspunten bij het uitvoeren van medicatiebeoordeling weer op en horen we graag je ervaringen van het afgelopen jaar. Ook leer je meer over farmacogenetica: wat is dit eigenlijk en wat kun jij hier mee in de dagelijkse praktijk? Tot slot besteden we aandacht aan medicatieoverdracht, een kritisch moment in de zorg.
Patiënten die benzodiazepinen gebruiken, blijven vaak met vragen zitten over het effect hiervan op de rijvaardigheid. Dat concluderen IVM-apothekers Sophie ter Hark, Marcel Stroo en Els Dik op basis van een enquête onder 245 respondenten. 14% geeft aan problemen te ondervinden door de rijbeperking. Eén op de tien geeft aan toch auto of motor gereden te hebben, ondanks dat dit niet mag.
De meeste respondenten gaven aan dat zorgverleners de risico’s van een rijbeperking meer moeten benadrukken. Een patiënt is strafbaar en er is een risico dat de verzekering de kosten niet dekt bij een ongeluk.
In het Pharmaceutisch Weekblad 23 uitgebreid aandacht voor de resultaten uit deze enquête.
Thema Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM): van medicijntekorten naar medicijnzekerheid
De voorbereidingen voor de 6e editie van de Dag van Verantwoord Medicijngebruik zijn gestart. Deze jaarlijks terugkomende dag staat in het teken van medicijntekorten, een probleem waar zowel patiënten als voorschrijvers en apothekers dagelijks mee worstelen. Naast het patiëntperspectief (nieuw onderzoek onder medicijngebruikers in het Medicijnpanel én ervaringen via het Meldpunt Medicijnen) zijn we vooral op zoek naar werkbare onconventionele oplossingen. Deze toetsen we graag bij zorgprofessionals.
Wil je ook impact maken? Zoals altijd is het mogelijk als samenwerkingspartner dit initiatief in je eigen nieuwsbrief en social media kanalen (#DvVM) te ondersteunen. Neem vrijblijvend contact op met projectleider Mirjam Dijsselbloem: m.dijsselbloem@ivm.nl.
Patiënteninformatie voor in de apotheek of huisartsenpraktijk
De folder ‘Meldpunt Medicijnen’ is speciaal bedoeld voor medicijngebruikers om hun ervaringen met medicatie (positief of negatief) anoniem te delen bij het Meldpunt Medicijnen. Dit kunnen meldingen zijn over werking, gebruik, bijsluiter, bijwerking, medicijntekort, etc. Print deze folder uit voor in de wachtkamer of op de balie. We bieden ook een digitale versie om af te spelen op je televisiescherm (narrowcasting).
Daarnaast hebben we de folder ‘Aanmelden Medicijnpanel’ waarin we medicijngebruikers die hun stem willen laten horen in het Medicijnpanel. Het IVM is voortdurend op zoek naar versterking van het panel met nieuwe medicijngebruikers. Print de folder uit voor in de wachtkamer of op de balie. Of download de digitale versie voor je televisiescherm.
Medicijnjournaal juni: benzodiazepinen en antidepressiva bij ouderen
In deze aflevering staan we uitgebreid stil bij het minderen en stoppen van benzodiazepinen en antidepressiva bij ouderen.
En verder nog kort nieuws over SGLT-remmers bij kwetsbare ouderen, doseeradvies bij zwangere vrouwen, ketoacidose bij SGLT2-remmers, borstvoeding en triptanen, vergoeding gewichtsverlagende medicatie en over zelfzorg en zwangerschap.
Wil je oude afleveringen terugkijken? Kijk dan op onze website.
Aanhoudende hitte vormt een risico voor de gezondheid van bepaalde groepen mensen. Deze risico’s variëren van lichte verschijnselen, zoals vermoeidheid en jeuk tot ernstige aandoeningen met mogelijk levensbedreigende gevolgen. Ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan het risico op gezondheidseffecten vergroten bij aanhoudende hitte.
Wees alvast voorbereid op de hitte en behandel het thema in je FTO. Je kunt hiervoor gebruik maken van onze gratis FTO-module Geneesmiddelgebruik bij hitte. Wil je voortaan alle nieuwe FTO-materialen zelf ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief FTO-update.
Scholingsaanbod voor apothekers vanuit samenwerkende partijen CJI, PAOF, SIR en IVM
Het Charlotte Jacobs Instituut (CJI), SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy (SIR), Stichting PAO Farmacie (PAOF) en het IVM trekken samen op om goede, inhoudelijke en onafhankelijke scholing voor apothekers te waarborgen. Ook dit najaar hebben we ons scholingsaanbod gebundeld om voor alle apothekers zichtbaar te maken.
Het IVM werkt nauw en prettig samen met verschillende organisaties waaronder Apotheekkennisbank en HuisartsenService.
Apotheekkennisbank ondersteunt MedMeerZorg, een initiatief van BijsluiterPlus en Stichting KIJKsluiter. Bijsluiterplus is een initiatief van openbare apothekers Carlo Schneider en David Wagemaker. Zij zijn ook verantwoordelijk voor Apotheekkennisbank. Met MedMeerZorg is alle medicijninformatie voor apotheekteams snel beschikbaar: één klik of één scan van de medicijnverpakking en de informatie kan eenvoudig worden gedeeld met de patiënt.
HuisartsenService is een platform voor alle zorgprofessionals in de huisartsenpraktijk waar relevante informatie, handvatten, scholing en nieuws voor de praktijk wordt verzameld en gedeeld. HuisartsenService gebruikt hier verschillende kanalen voor zoals een team van adviseurs, HuisartsenService magazine, krant en Nieuwsbulletin, nascholingswebsites (huisarts-nascholing & HAS Academy), LinkedIn en Siilo.
In de pers
In deze rubriek informeren we je graag over onze recente bijdragen als deskundige. Een selectie:
Pilletje voor het plezier met gevaarlijke bijwerking (AD)
Rijden met benzo’s: voor patiënt veel onduidelijk (Pharmaceutisch Weekblad)
Vernieuwde Update Medicatiebeoordeling (2024-2025) voor apothekers en apotheekhoudende huisartsen: 23 september van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht of 1 oktober van 10.00 tot 17.00 uur in Middelburg. Deze nascholing is ook online te volgen, de beschikbare data vind je op onze website.
Beïnvloeding door de farmaceutische industrie – een online scholing voor apothekers, (apotheekhoudende) huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundig specialisten en physician assistants: 9 oktober of 21 november van 16.00 tot 17.30 uur (deelname is gratis).