Ga naar medicijngebruik.nl

Nieuwsbrief CARE

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

05 november 2024

Nieuwe e-learning Basis medicijngroepen – lichamelijk

Veel cliënten gebruiken medicijnen voor één of meer lichamelijke ziekten. Gebruikt je cliënt hiervoor medicijnen? Dan is het belangrijk dat je als zorgprofessional weet waar je op moet letten. In deze cursus leer je over de veel voorkomende lichamelijke ziekten in jouw sector (o.a. astma, diabetes mellitus en pijn), de medicijnen die cliënten daarbij gebruiken, het juiste gebruik, de bijwerkingen en wisselwerkingen. Daarnaast leer je hoe je kunt signaleren en wat je moet doen als een cliënt klachten heeft die te maken kunnen hebben met het gebruik van de medicijnen.

Je kiest een eigen leerpad afhankelijk of je werkzaam bent in de ouderen- en thuiszorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg of GGZ. Deze nieuwe cursus 'Basis medicijngroepen – lichamelijk' is een vervolg op ‘Basis medicatiekennis’ en ‘Basis medicatieproces’. Heb je deze niet gevolgd? Doe deze dan eerst.

Bestel nu

Nieuw: e-learning Basis medicijngroepen – psychisch

Psychische aandoeningen worden vaak behandeld met medicijnen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de belangrijkste medicijngroepen bij deze psychische aandoeningen. We behandelen medicijnen in de context van angstklachten en slaapstoornissen, depressie, psychoses, ADHD, epilepsie en bipolaire stoornis. Ben jij werkzaam in de ouderenzorg, thuiszorg, gehandicaptenzorg, GGZ en RIBW of jeugdzorg? En wil je leren over de belangrijkste indicaties van medicijngroepen, gebruiksadviezen, bijwerkingen en wisselwerkingen? Volg dan deze nieuwe cursus en leer over de klachten die de cliënt heeft en welke niet-medicamenteuze en medicamenteuze adviezen hierbij passen. Ook is er tijdens de cursus aandacht voor wat te doen als cliënten signalen vertonen waarbij extra aandacht nodig is en beoordeel je als deelnemer of je de kennis voldoende toepast in de praktijk.

Deze nieuwe cursus 'Basis medicijngroepen - psychisch' is ook een vervolg op ‘Basis medicatiekennis’ en ‘Basis medicatieproces’. Heb je deze twee cursussen niet gedaan? Volg deze dan eerst.

Meer weten en bestellen?

Ben of ken jij medicijngebruikers die last hebben van de medicijntekorten?

Dan zijn we op zoek naar jou! Voor de jaarlijkse Dag van Verantwoord Medicijngebruik op 9 januari 2025 vraagt het IVM aan medicijngebruikers om hun ervaringen met medicijntekorten (positief én negatief) anoniem te delen. Dat kan op het Landelijk Meldpunt Medicijnen.

Welk medicijn heb je niet kunnen gebruiken door de tekorten? Of en hoe is het opgelost en hoe heb je dat ervaren? Alle meldingen voor 30 november aanstaande nemen we mee in de analyse en uitkomsten van het onderzoek. Alvast dank voor je medewerking!

Uiteraard kun je ook na 30 november je ervaringen met medicijnen blijven delen op het Meldpunt Medicijnen.

Melden medicijntekort

In de pers

In deze rubriek informeren we je graag over onze recente bijdragen als deskundige. Een selectie:

  • Kinderbloed drinken en hiv in vaccins: je hoort deze misinformatie gewoon op Spotify (Pointer)
  • Omvolking, complotten en medisch advies: 30 Nederlandstalige podcasts verspreiden structureel misinformatie (Pointer)
  • Twistgesprek: Ozempic I De avondshow met Arjen Lubach (NPO 1)
  • Is er een kwaliteitsverschil tussen goedkope en duurdere paracetamol? (Omroep MAX)
  • Schimmige onlinehandel in afslankmiddel Ozempic floreert (Het Financieele Dagblad)

Bekijk het overzicht

5.000ste abonnee Praktijkprikkel

Dankzij Diana van Gerwen is VMI (Voorkomen Medicatie-Incidenten) de grens van 5.000 Praktijkprikkel-abonnees gepasseerd. VMI heeft haar dan ook verrast met een leuke en ludieke prijs. We vroegen Diana, doktersassistent in opleiding bij Huisartsenpraktijk Ingang Zuid, naar de reden van haar aanmelding op de nieuwsbrief.

“Wat was ik verrast door dit leuke cadeau. Ik heb me geabonneerd op de Praktijkprikkel, omdat ik als beginnend beroepsbeoefenaar zoveel mogelijk informatie tot me wil nemen en het voorkómen van medicatiefouten als een speerpunt heb. Doordat ik mezelf heb geabonneerd, word ik goed op de hoogte gehouden van bestaande en nieuwe ontwikkelingen omtrent medicatie.
Ga vooral door met het verspreiden van informatie, tips en hopelijk bereiken we snel de 10.000ste abonnee.”

Zelf de Praktijkprikkel ontvangen?

Schrijf je in

Agenda scholingen en bijeenkomsten


Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten!

Nieuwsbrief doorsturen

Ken je iemand die de nieuwsbrief ook interessant vindt? Deel de nieuwsbrief met je netwerk.

Nieuwsbrief ook ontvangen?

Is deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je deze ook ontvangen? Meld je dan aan op onze website.

We zijn eens benieuwd

Zijn er thema’s waar je graag meer over wil weten? Onderwerpen voor deze nieuwsbrief of bijvoorbeeld scholing, dan horen wij dat graag. Stuur een mail naar communicatie@ivm.nl.


www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser