Ga naar medicijngebruik.nl

Nieuwsbrief CURE

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

08 april 2025

E-learning ‘Behandeleffecten verbeteren via communicatie’ is vernieuwd

Er zijn meer factoren dan enkel medicatie die invloed hebben op het effect van de behandeling in de zorg. Communicatie speelt hierbij een grote rol. Denk aan bijvoorbeeld de verwachtingen die de patiënt heeft over een behandeling, die een rol spelen bij het placebo- en nocebo-effect. Dit zijn veranderingen in de behandeluitkomsten van de patiënt die niet verklaard kunnen worden door de werkzame ingrediënten van de behandeling, maar tot stand komen door de positieve of negatieve verwachtingen van patiënten over de behandeling. Het is dan ook van groot belang dat je als zorgverlener leert je communicatie hierop af te stemmen om het behandelresultaat te optimaliseren.

In de e-learning ‘Behandeleffecten verbeteren via communicatie’ leer je aan de hand van zes modules hoe je communicatievaardigheden kunt inzetten om placebo-effecten te maximaliseren en nocebo-effecten te minimaliseren. Nieuw is het hoofdstuk 'De verwachtingen bij medicatie-afbouw communiceren'.

In de training 'Placebo effecten in communicatie' oefen je patiëntgesprekken binnen de veilige muren van Virtual Reality. De e-learning is ontwikkeld door de Universiteit Leiden.

Bestel nu

Jaarbeeld 2024 - IVM in vogelvlucht

We zijn gestart! Deze maand nemen we je in vogelvlucht mee in ons publieksverslag 2024. Op LinkedIn zetten we elke dag een ander project 'in the spotlight'. Hiermee krijg je een goed beeld wat we als het IVM vorig jaar hebben gedaan en bereikt.

Onze directeur Ruud Coolen van Brakel legt het hoe en waarom in deze video graag persoonlijk aan je uit. Benieuwd naar het vervolg? Volg ons dan op LinkedIn via #ivmjaarbeeld2024.

Jaarbeeld 2024

Overzicht van recente meldingen op het Meldpunt Medicijnen

Het Meldpunt Medicijnen is dé website waar medicijngebruikers hun (positieve en negatieve) ervaringen met medicijnen anoniem kunnen delen en ervaringen van anderen kunnen inzien. Met als doel: samen werken aan een beter, veilig en verantwoord medicijngebruik. Het Meldpunt Medicijnen – een initiatief van het IVM – bestaat sinds 2004 en heeft inmiddels 40.000 ervaringen verzameld. Het geeft patiënten eenvoudig en snel belangrijke informatie over gebruikersproblemen. En nog belangrijker: het meldpunt geeft de patiënt een stem. Meldingen die namelijk regelmatig terugkomen clusteren we en brengen we onder de aandacht van bijvoorbeeld de fabrikanten en het CBG.

Dit is een overzicht van recente meldingen die we via het Meldpunt Medicijnen hebben ontvangen:

  • Problemen met doseersysteem van dorzolamide/timolol (Dualkopt®) oogdruppels.
  • Meldingen over oplosbaarheid en verpakking van paracetamol/coffeïne (Finimal®).
  • Het openen van de kindveilige verpakking van tapendatol zorgt voor problemen bij gebruikers.

Benieuwd naar deze meldingen en de actie die hieruit volgt?

Bekijk Meldpunt Medicijnen

VMI Praktijkprikkel: De toedienregistratie is essentieel

Verpleegkundigen en verzorgenden geven medicatie aan de hand van de toedienregistratie. Daarom is het essentieel dat de informatie op de toedienregistratie compleet, actueel en duidelijk is. In de praktijk blijkt dat deze informatie niet altijd volledig en up-to-date is en dat de toedienregistratie niet altijd goed wordt gelezen. Dit kan gevolgen hebben voor de patiënten, zoals blijkt de ziekenhuismeldingen in deze Praktijkprikkel van VMI.

Breng als commissie medicatieveiligheid de meldingen onder de aandacht van alle afdelingen binnen je instelling waar patiënten geneesmiddelen toegediend krijgen om incidenten te voorkomen.

Lees de Praktijkprikkel

Gewijzigde rijgeschiktheidseisen voor autisme, AD(H)D en psychosen en mensen met bloedziekten

Eind maart 2025 is er een Kamerbrief gestuurd over de rijgeschiktheid bij autisme, AD(H)D en psychosen. Veel rijbewijskeuringen zijn niet langer verplicht. Het krijgen en houden van een rijbewijs wordt eenvoudiger voor mensen met autisme. Voor mensen met ADD en ADHD wordt onderzocht of een alternatief mogelijk is voor de huidige rijbewijskeuringen. Ook hoef je na een psychose niet meer verplicht zes maanden te wachten voordat je gekeurd mag worden. Bekijk de website van website van Rijksoverheid voor meer informatie.

Per 1 april 2025 zijn de rijgeschiktheidseisen voor mensen met bloedziekten (stollingsstoornissen/hemofilie) vervallen. Keuringen zijn daarvoor niet meer nodig. Dit was paragraaf 5.6 in de Regeling Eisen Geschiktheid 2000. Lees hier meer over op de website van Gezondheidsraad. Op www.rijveiligmetmedicijnen.nl kun je raadplegen of je patiënt of cliënt mag rijden met zijn medicatie.

Post-COVID journaal maart

In dit journaal is uitgebreid aandacht voor de diagnosestelling van post-COVID. We gaan in op de verschillende definities van post-COVID, de variatie tussen huisartsenpraktijken in de diagnosestelling van post-COVID en de knelpunten die huisartsen ervaren bij het stellen van de diagnose post-COVID.

En verder een aantal korte berichten:

  • RECLAIM-studie
  • Post-COVID in Nederland
  • Nascholingsartikel PiL
  • Nieuwe podcasts
  • Long-COVID patiëntendag
  • Long-COVID dag

Bekijk het journaal

Medicijnjournaal maart

In deze aflevering staan we uitgebreid stil bij de behandeladviezen na bariatrische chirurgie. Ook gaan we in op antibiotica-allergie en hoe huisartsen en apothekers het aantal onterechte registraties van antibiotica-allergie kunnen verminderen. En verder kort nieuws over onder andere:

  • pictogrammen voor begrijpelijke geneesmiddelinformatie
  • doseringen bij zwangerschap
  • advies over vergoeding van het pinda-eiwit met merknaam Palforzia®

Wil je oude afleveringen terugkijken? Dat kan op onze website.

Kijk terug

In de pers

In deze rubriek informeren we je graag over onze recente bijdragen als deskundige. Een selectie:

  • In de uitzending van Editie.nl een reportage over het 'Ozempic gezicht'.
  • Het fenomeen Ozempic-gezicht levert cosmetische chirurgen nieuwe klanten op (Trouw)
  • Makkelijker melden leidt tot meer meldingen van incidenten (PW)
  • SGLT2-remmers en GLP1-agonisten: meer dan glucoseverlaging (Socares)

Bekijk het overzicht

Agenda scholingen en bijeenkomsten


Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten! Ook maatwerk is mogelijk. Neem hiervoor contact met ons via info@ivm.nl of bel 0888 - 800 400.

Nieuwsbrief doorsturen

Ken je iemand die de nieuwsbrief ook interessant vindt? Deel de nieuwsbrief met je netwerk.

Nieuwsbrief ook ontvangen?

Is deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je deze ook ontvangen? Meld je dan aan op onze website.

www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser