Is jouw organisatie voorbereid op bezoek van de IGJ?
De Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) bezoekt in mei, juni en juli onaangekondigd zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg om te kijken naar het veilig geven, bewaren en registreren van medicijnen. Dit naar aanleiding van eerder onderzoek waaruit bleek dat bij ruim de helft van de zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg de medicatieveiligheid op belangrijke punten niet op orde was. Zo werden medicijnen niet altijd op de juiste manier bewaard. Of het verstrekken van medicijnen werd niet altijd goed geregistreerd (bron: website IGJ).
Wil je zeker weten dat de medicatieveiligheid bij jouw organisatie goed is geregeld? Het IVM helpt je je kennis en vaardigheden rondom medicatieveiligheid te verbeteren. Laat een audit uitvoeren of volg samen met je team de incompany nascholing ‘Medicatieproces: weet hoe je geeft’. Meer weten? Neem contact op met een van onze adviseurs medicatieveiligheid.
Zorgmedewerker krijgt niet-actuele en onduidelijke toedienlijst
In het Pharmaceutisch Weekblad een geactualiseerde kijk op knelpunten in het medicatieproces in zorginstellingen: ‘De zorgmedewerker krijgt niet-actuele en vage toedienlijst’. Dat is de belangrijkste conclusie van masterstudent Farmacie Shad Hussein en IVM-apotheker Els Dik uit een analyse van 125 audits in de langdurige zorg. Uit deze audits - de thermometer Medicatieproces - kwamen vijf belangrijke knelpunten naar voren. Het belangrijkste verbeterpunt is de toedienlijst, want deze is niet altijd actueel.
Ook de apotheker speelt een belangrijke rol bij vier van de vijf knelpunten. Het IVM adviseert apothekers om over deze knelpunten het gesprek aan te gaan met de instelling en haar voorschrijvers.
We zijn een paar maanden ‘weg’ geweest, maar het Post-COVID journaal (voorheen ‘Coronanieuws’) van IVM en C-support is weer terug. Sinds april verschijnt er weer elke twee maanden een journaal met een update over de ontwikkelingen op het gebied van post-COVID.
In het journaal van 12 april staan de maatschappelijke ontwikkelingen van de afgelopen maanden centraal, zoals de opstart van het Post-COVID Netwerk Nederland en het aangenomen amendement over de expertiseklinieken.
De dynamische slotconferentie DITSMI van 29 april jl. leverde een 'rugzak vol gouden ideeën' op over hoe de DITSMI-aanpak in de GGZ te borgen en verder uit te rollen. De urgentie is evident: DITSMI is nodig, DITSMI werkt en wordt in steeds meer praktijken 'care as usual': methodisch werken met de focus op herstel. De gedeelde overtuiging is: zo willen we werken, nu is de tijd om door te pakken. Vanuit deelnemers werd onder meer de wens geuit om DITSMI naar de ambulante zorg door te zetten.
De bijeenkomst vond plaats onder professioneel dagvoorzitterschap van IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel en met inhoudelijke bijdrage van IVM-collega Els Dik die het uitgevoerde actieonderzoek presenteerde.
125 duizend Nederlanders slikken het hele jaar verslavende slaap- en kalmeringsmiddelen
Investico - onderzoeksjournalisten deed onderzoek voor Trouw en De Groene Amsterdammer over Nederlanders die veel te lang verslavende slaap- en kalmeringsmiddelen slikken.
Vijftien jaar geleden nam het kabinet maatregelen om verslaving te voorkomen, maar volgens IVM-collega en apotheker Anke Lambooij heeft het ontmoedigingsbeleid geen groot effect gehad. “Het gebruik van de benzodiazepinen in Nederland is nog steeds ongezond hoog”, vindt zij.
Een verklaring daarvoor is de relatief lage prijs: een pakje van het vaak voorgeschreven slaapmiddel oxazepam waar je een week mee doet kost de eerste keer rond de 16 euro. Herhaalrecepten zijn een tientje goedkoper.
PRISMA Analyse, de methodiek om (ernstige) incidenten en calamiteiten te onderzoeken en om te zetten naar kwaliteitsverbetering. Voor apothekers, beleidsmedewerkers, verpleegkundigen en verzorgenden: 14 mei van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht.
Workshop Medicatieveiligheid kleinschalige zorg voor o.a. aandachtsvelders medicatieveiligheid, agogisch en maatschappelijk medewerkers, beleidsmedewerkers en -adviseurs, managers zorg en verpleegkundigen: 28 mei van 10.00 tot 11.00 uur (online).
Workshop Bevoegd en bekwaam voor o.a. teamleiders van zorgmedewerkers, eigenaren kleinschalige zorgorganisaties, ZZP-ers in de zorg en managers zorgorganisaties: 18 juni van 13.00 tot 14.00 uur (online).
(Update) Aandachtsvelders en medicatieveiligheid (incompany) – voor o.a. aandachtsvelders medicatieveiligheid, agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verzorgenden, beleids- en kwaliteitsfunctionarissen, teammanagers en (wijk)verpleegkundigen.
Medicatiekennis: weet wat je geeft (incompany) – voor agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
Medicatieproces: weet hoe je geeft (incompany) – voor o.a. agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
Gratis wekelijks telefonisch spreekuur Medicatieveiligheid voor zorginstellingen. Op dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur en donderdagochtend van 9.00 en 10.00 uur. Bel 0888 800 400.