Workshop Medicatieveiligheid kleinschalige zorg voor o.a. aandachtsvelders medicatieveiligheid, agogisch en maatschappelijk medewerkers, beleidsmedewerkers en -adviseurs, managers zorg en verpleegkundigen: 4 maart van 10.00 tot 11.00 uur via Teams (online).
PRISMA Analyse, de methodiek om (ernstige) incidenten en calamiteiten te onderzoeken en vervolgens om te zetten naar kwaliteitsverbetering. Voor apothekers, beleidsmedewerkers, verpleegkundigen en verzorgenden: 14 mei van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht.
(Update) Aandachtsvelders en medicatieveiligheid (incompany) – voor o.a. aandachtsvelders medicatieveiligheid, agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verzorgenden, beleids- en kwaliteitsfunctionarissen, teammanagers en (wijk)verpleegkundigen.
Medicatiekennis: weet wat je geeft (incompany) – voor agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
Medicatieproces: weet hoe je geeft (incompany) – voor o.a. agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
Gratis wekelijks telefonisch spreekuur Medicatieveiligheid voor zorginstellingen. Op dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur en donderdagochtend van 9.00 en 10.00 uur. Bel 0888 800 400.
De Veilige Principes worden breed toegepast in de zorg en bieden allerlei handvatten om goede en veilige medicatiezorg aan je cliënten te geven. Ook in de kleinschalige zorg heb je daarmee te maken. In onze online workshop op 4 maart bespreek je wat de Veilige Principes betekenen voor jouw werk en hoe je deze in de praktijk gebruikt. En omdat alle deelnemers werken op een zorgboerderij of in een andere vorm van kleinschalige zorg kun je ook leren van elkaars ervaringen.
Vorige week dinsdag, 9 januari, was de 5e editie van de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM), een jaarlijks initiatief van het IVM. Thema dit keer was Demedicalisering. Het IVM doet een oproep voor het periodiek voeren van een APK (Alle Pillen Kloppen)-gesprek! In dit gesprek kunnen (huis-)arts, apotheker en patiënt bepalen of een medicijn nog nodig is en de dosering nog klopt. Want minderen of stoppen doe je in samenspraak met je (huis)arts en/of apotheker.
We bedanken graag alle organisaties voor de steun en participatie. Dankzij jullie kijken we terug op een zeer geslaagde dag en campagne.
MedicijnCast: nieuwe serie podcasts over Demedicalisering
In de nieuwe podcasts Demedicalisering uit de serie MedicijnCast gaan we verder met het thema demedicalisering van de Dag van Verantwoord Medicijngebruik. Anke Lambooij (apotheker en adviseur IVM) en IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel gaan in gesprek met diverse vakgenoten. Wat betekent demedicalisering voor voorschrijvers, apothekers en patiënten? In deze spin-off komen praktijkvoorbeelden aan bod van artsen en apothekers die aan de slag zijn gegaan met het minderen van specifieke medicijngroepen zoals antidepressiva, maagzuurremmers, inhalatiecorticosteroïden, opioïden en slaapmedicatie.
Beluister deze via je favoriete podcast-app (Apple, Google of Spotify)! Houd onze website en socials in de gaten. Of neem ook een abonnement op MedicijnCast.
Generiek toetsingskader medicatieveiligheid in de maatschappelijke zorg
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft in december 2023 een nieuw toetsingskader medicatieveiligheid uitgegeven. Deze geldt voor alle zorgsectoren, namelijk de GGZ, jeugdzorg, gehandicaptenzorg, verpleegzorg en thuiszorg, zorg voor asielzoekers en justitiabelen en de publieke gezondheidszorg.
In het toetsingskader wordt specifiek benoemd waarin je als zorgverlener bevoegd en bekwaam moet zijn en blijven:
kennis over medicijnen
basiskennis van de relevante ziektebeelden van de cliënt
medicatieproces en mogelijke medicatieproblemen
vaardigheden om medicatie in verschillende toedieningsvormen te geven
risicovolle en voorbehouden handelingen
Ook hoor je als zorgaanbieder onder de juiste voorwaarden voor een veilige toepassing van ICT-hulpmiddelen in het gehele medicatieproces te zorgen. Dit betekent onder meer een risicoanalyse voor de in gebruik name, de veilige toepassing (o.a. scholing) en evaluatie van de ICT-hulpmiddelen.
Heb je vragen over het veilig maken en houden van het medicatieproces in je organisatie? Bel dan 0888 800 400 voor ons gratis telefonisch spreekuur Medicatieveiligheid. Iedere dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur en donderdag 9.00 en 10.00 uur. Onze collega's denken met je mee en helpen je graag verder.
In december 2023 is de projectpagina Geneesmiddelen en suïcide toegevoegd aan de website van het IVM. Je vindt hier informatie over de rol die geneesmiddelen kunnen spelen bij suïcidaal gedrag. En, misschien nog wel belangrijker, welke maatregelen je kunt treffen om suïcide met of door geneesmiddelen te voorkómen. Ook vind je op deze plek een lijst van geneesmiddelen die suïcidaal gedrag kunnen opwekken of versterken. Nog meer kennis verkrijgen? Bekijk de toolbox met diverse materialen. Daar vind je ook onze e-learning en een FTO-module.
In deze laatste aflevering van 2023 een terugblik op het nieuws over geneesmiddelen en vaccins tijdens de coronapandemie. Ook bespreken we de belangrijkste lessen die daaruit geleerd kunnen worden voor de toekomst. Onderwerpen die aan bod komen zijn de geneesmiddelontwikkeling, de behandeladviezen, de vaccinontwikkeling, het vaccinatiebeleid, de geneesmiddeltekorten en de informatievoorziening.
Wil je oude afleveringen terugkijken? Bekijk deze dan via onze website.
Hoe meer actuele gegevens we van je hebben, hoe beter we je kunnen informeren. Zijn jouw gegevens niet compleet, gewijzigd of wil je je abonneren op een andere nieuwsbrief? Dat kan. Ga naar de website, klik op ‘Inloggen’ en controleer onder ‘Mijn IVM’ of jouw gegevens nog kloppen.
Persoonlijke gegevens pas je aan onder 'Mijn gegevens'. Zijn de velden Functie en Branche nog niet gevuld? Doe dit alsnog.
Aan- of afmelden voor een nieuwsbrief? Ga dan naar ‘Mijn nieuwsbrieven’ en selecteer de nieuwsbrieven die je wilt ontvangen. Ervaar je problemen bij het afmelden, stuur dan een mail naar marcom@ivm.nl.
En deel onze nieuwsbrieven vooral met je collega’s en/of vakgenoten!