Informatiepagina
Jaarbeeld 2021 - De organisatie als geheel
In het kort
Het tweede ‘coronajaar’ was voor het IVM het meest succesvolle jaar sinds de oprichting van de organisatie in 1995. Een vernieuwd managementteam en de nieuwe sectoren Kwaliteit, Veiligheid, en Transparantie & Onderzoek realiseerden een buitengewoon goed resultaat. Ook de ondersteunende diensten werden gereorganiseerd en werken nu in teams. De Raad van Toezicht verwelkomde Xandra van Praag als opvolger van Vera Verdegaal. De fusie met het Portaal voor Patiëntveiligheid bracht een nieuwe tak van sport binnen het IVM: het verzamelen, analyseren en terugkoppelen van medicatie-incidenten is nu ook een van de organisatietaken.
We ondersteunden opnieuw landelijk het FTO-overleg en gaven neutrale informatie over nieuwe groepen geneesmiddelen. We brachten tweewekelijks een audiovisueel coronanieuws uit en ondersteunden het adviespanel dat de minister adviseert over nieuwe geneesmiddelen bij COVID19. De IVM-academie telde meer dan 140.000 cursisten. We brachten het gebruik van opioïde pijnstillers in Nederland omlaag en zetten het gebruik van breinstimulerende middelen op de agenda. Door het gebruik van biosimilars te stimuleren, droegen we bij aan een besparing van honderden miljoenen euro's. We adviseerden tientallen zorgorganisaties over hun medicatieveiligheidsbeleid en we analyseerden meer dan 18.000 medicatie-incidenten. We evalueerden het Transparantieregister Zorg, en we monitorden het voorschrijfgedrag van huisartsen. Voor het Engelse NHS vergeleken we de toegankelijkheid van nieuwe geneesmiddelen in een groot aantal Europese landen. En voor de drogisterijenbranche formuleerden we de minimale zorg bij de verkoop van zelfzorgmedicijnen. We maakten deel uit van het Make-it consortium en ondersteunden initiatieven om therapietrouw te bevorderen. En we daagden GGZ-instellingen uit om het gebruik van psychotrope middelen opnieuw onder de loep te nemen. We onderhielden de website over medicijnen in het verkeer en we verzamelden al meer dan 35.000 patiëntenervaringen in het Meldpunt Medicijnen. Daarnaast waren we betrokken bij veel andere kleinere en grotere projecten.
Niet alleen inhoudelijk, maar ook financieel was het een voorspoedig jaar. We boekten een resultaat van zo'n 160.000 euro op een omzet van bijna 4 miljoen euro, en voor het eerst zetten we meer dan een miljoen euro om in de verkoop van e-learnings. Ook het aantal samenwerkingspartners nam toe en er werd fors in ICT en communicatie geïnvesteerd. Een vernieuwd corporate filmpje geeft in iets meer dan een minuut een beeld van het IVM. Het IVM deed ertoe in 2021, en is ambitieus voor de toekomst. Er blijft veel te winnen in kwaliteit, veiligheid en betaalbaarheid van het medicijngebruik in Nederland.
Laatst gewijzigd op 6 april 2022