Nieuws
IGJ-circulaire leidt tot meer werk en vermindert de medicatieveiligheid
In het kort
In nummer 18 van het Pharmaceutisch Weekblad verscheen het artikel ‘IGJ-circulaire leidt tot meer werk en vermindert de medicatieveiligheid'. Een bijdrage van Anke Lambooij, adviseur IVM, en Loubna el Anzi, student farmakunde aan de Hogeschool Utrecht. Zij deed een onderzoekstage bij het IVM.
De circulaire ‘Handhavend optreden bij collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers’ van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd leidt bij GDS-apotheken en zorginstellingen tot extra werk en vermindering van de medicatieveiligheid, blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik en Intrakoop. “Wij hopen hiermee een bijdrage te leveren aan een evaluatie van de circulaire.”
Zogenoemde halve-sterkte-tabletten mogen sinds 2017 niet meer in medicijnrollen worden verpakt. Halve-sterkte-tabletten zijn magistrale bereidingen die een aangepaste dosering bevatten van een geregistreerd product.
Voorbeelden zijn oxazepam 5 mg en haloperidol 0,5 mg. Deze magistrale bereidingen werden veel gebruikt in medicijnrollen voor ouderen. De medicijnrollen worden gemaakt door GDS-apotheken, waarbij GDS staat voor Geautomatiseerd geneesmiddel Distributie Systeem. Dit houdt in dat geneesmiddelen door een robot worden verpakt in medicijnrollen.
De basis voor het verbod van magistrale bereidingen is de circulaire ‘Handhavend optreden bij collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers’ van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Hierin staat beschreven dat geen bereidingen mogen worden gemaakt voor halve sterktes indien een geregistreerd geneesmiddel met een breukstreep aanwezig is. Deze geneesmiddelen moeten worden gehalveerd om de patiënt van de juiste dosering te voorzien. Wij onderzochten wat de gevolgen van dit verbod zijn voor GDS-apotheken en zorginstellingen, omdat bij zowel het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) als zorginkoopcoöperatie Intrakoop signalen binnenkwamen dat de circulaire tot problemen leidde.
Oproep aan IGJ
De meeste apotheken hebben de gevolgen van de circulaire voor hun klanten zo klein mogelijk gehouden, door de tabletten in de apotheek te halveren en deze te verpakken in de medicijnrollen. Hiermee is de medicatieveiligheid in de instelling zo goed mogelijk geborgd. Dit levert voor de apotheken wel extra werk op. Wij roepen apothekers op om incidenten die ontstaan door het breken te melden bij Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI, voorheen Portaal voor Patiëntveiligheid).
Lees het complete artikel via onderstaande button.
Het artikel ' IGJ-circulaire leidt tot meer werk en vermindert de medicatieveiligheid’ is verschenen in de laatste editie van het Pharmaceutisch Weekblad (nummer 18).
Downloads
PW 18_IGJ-circulaire leidt tot meer werk en vermindert de medicatieveiligheid
DownloadLaatst gewijzigd op 15 juni 2021