Informatiepagina
Opleiding Medicatiebeoordeling 2024
In het kort
Voor apothekers en apotheekhoudende huisartsen
De opleiding Medicatiebeoordeling bestaat uit een combinatie van e-learningcursussen en twee dagen fysieke nascholingen via het IVM. We adviseren je om de voorbereidende e-learningcursussen via PAOFarmacie te volgen. Het e-learning cursuspakket BIG-6 geeft je een goede, geaccrediteerde voorbereiding met de beste aansluiting op de inhoud van de nascholing.
Je bestelt dit pakket hier: Pakket BIG-6: 6 e-modules | PAOFarmacie. Je ontvangt van ons een kortingscode ter waarde van € 139,- wanneer je je aanmeldt voor de opleiding Medicatiebeoordeling.
Vermeld de code bij je inschrijving bij het vakje Opmerkingen. PAOFarmacie verrekent je korting automatisch. Kies voor 'Factuur' of 'Automatische incasso', eventuele factuurkosten brengt PAO niet in rekening. PAOFarmacie geeft de korting niet met terugwerkende kracht. Ook geldt deze niet in combinatie met andere kortingen.
Uiteraard ben je vrij om de voorbereiding bij andere aanbieders te volgen.
De fysieke scholingen van het IVM zijn geaccrediteerd door de KNMP (kleinschalig interactief) en Cluster 1 (ABC 1).
Inhoud
Bij een succesvolle medicatiebeoordeling spelen de klinisch-farmaceutische analyse en een goede afstemming met de patiënt en zijn voorschrijver(s) een grote rol. In deze nascholing komen beide aspecten ruim aan bod. Om een goede medicatiebeoordeling uit te voeren zijn kennis van polyfarmacie en specifieke risicogroepen (zoals mensen met cardiovasculaire aandoeningen, COPD/astma, mensen met diabetes en ouderen) belangrijk. Ook is het noodzakelijk dat je beschikt over goede kennis en vaardigheden op het gebied van gespreksvoering, zowel met de voorschrijver als met de patiënt. Centraal staat de klacht/situatie van de patiënt waarbij het proces van medicatiebeoordeling leidt tot verbetering van kwaliteit van zorg en een doelmatiger inzet van geneesmiddelen.
De opleiding bestaat uit 2 onderdelen:
Onderdeel 1: E-learningcursussen (via PAOFarmacie of evt. via andere aanbieder)
De onderwerpen van de zes e-modules zijn:
-
Atherosclerotisch vaatlijden
-
Hartfalen
-
Depressie
-
Diabetes mellitus type 2
-
COPD
-
Parkinson
Het is fijn als je voor aanvang van de eerste dag nascholing al een aantal modules hebt gevolgd.
Onderdeel 2: Nascholing door het IVM:
Dit onderdeel bestaat uit twee nascholingsdagen door het IVM. Aan de hand van casuïstiek oefen je de te zetten stappen om te komen tot een farmaceutisch behandelplan. Effectieve communicatie met voorschrijver en patiënt staan tijdens deze dagen centraal. Tussen de beide scholingsdagen zit een periode van minimaal drie weken waarin je werkt aan de laatste bijbehorende e-modules.
Resultaat
Na het afronden van de opleiding heb je onder andere kennis van diverse methoden en hulpmiddelen bij het maken van een medicatiebeoordeling. Jouw kennis van medicatieveiligheid en polyfarmacie is up-to-date. Je weet uit welke stappen een medicatiebeoordeling bestaat en je kunt deze ook toepassen. Je leert de belangrijkste (communicatieve) aandachtspunten voor een farmaceutisch anamnesegesprek en hoe je op basis hiervan en de beschikbare klinisch-chemische parameters een farmaceutisch behandelplan opstelt.
Daarnaast beschik je over de communicatieve vaardigheden om het behandelplan met de arts te bespreken en voorstellen te doen op basis van effectiviteit, doelmatigheid, therapietrouw en medicatieveiligheid. Je hebt handvatten voor de verdeling van de taken bij het bespreken van het farmaceutisch behandelplan met de patiënt. Deze vaardigheden oefen je aan de hand van diverse casussen. Je weet na het afronden van de tweedaagse nascholing en de e-learningcursussen hoe je concreet aan de slag kunt gaan met medicatiebeoordelingen in jouw eigen apotheek of praktijk.
Beschikbare data staan bij de nascholing Medicatiebeoordeling.
Laatst gewijzigd op 12 juli 2024