Nieuws
Grotendeels tevreden over vaccinatieproces, maar ruimte voor verbetering
In het kort
De meeste geneesmiddelgebruikers zijn tevreden over het vaccineren tegen COVID-19 en het proces daar omheen. Toch is er ruimte voor verbetering, zo blijkt uit een recente peiling onder leden van het Medicijnpanel van het IVM.
In tegenstelling tot een groot aantal landen verzamelt en analyseert Nederland de incidenten van vaccinatieprogramma’s niet centraal. Ook worden de gesignaleerde risico’s niet teruggegeven aan de priklocaties om er van te leren. Om een beeld te krijgen waar mogelijke verbeteringen zitten in het huidige Coronavaccinatieprogramma is recent een peiling uitgevoerd onder leden van het Medicijnpanel van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
Van de gevaccineerde respondenten (n=719) was 91% grotendeels tevreden over het vaccineren tegen COVID-19 en het proces daar omheen. De andere 9% (n=67) van de respondenten was niet tevreden. Zij vonden de communicatie rond het uitnodigen onduidelijk, moesten lang wachten op een uitnodiging of vonden de inhoudelijke voorlichting over het vaccin onder de maat. Denk aan ontbreken van informatie over ingrediënten van het vaccin en de precieze werking.
Op de vraag ‘Is er rond het vaccineren iets fout gegaan wat gevolgen heeft (of kan hebben) voor uw gezondheid?’ antwoordde 33% van de groep ontevreden respondenten ‘ja’. Daarbij gaf men onder andere aan dat mensen te dicht op elkaar stonden bij de priklocatie. (Ernstig) chronisch zieken vertelden niet te begrijpen waarom zij geen voorrang hebben gekregen tijdens het vaccinatieproces: hun gezondheid liep daardoor extra gevaar. Ook heeft een deel van de ontevreden respondenten heftige bijwerkingen van het vaccin ervaren.
Over het Medicijnpanel van het IVM
Het Medicijnpanel van het IVM heeft ruim 2.500 panelleden. Dit zijn overwegend geneesmiddelgebruikers. Zo’n 70% heeft minstens één chronische aandoening. Leden melden zich vooral aan via de website www.meldpuntmedicijnen.nl, maar we werven ook actief leden via andere kanalen.
Meer informatie
Laatst gewijzigd op 14 oktober 2021