Nieuws
Insulines met op elkaar lijkende namen het vaakst verwisseld
In het kort
In nummer 12 van het Pharmaceutisch Weekblad aandacht voor het artikel 'Insulines met op elkaar lijkende namen het vaakst verwisselend' van farmaciestudent Boris Seijkens.
In het Pharmaceutisch Weekblad verscheen een artikel van farmaciestudent Boris Seijkens over medicatie-incidenten met insulines gemeld bij VMI. Nu steeds meer insulines op de markt verschijnen, neemt de kans op verwisselingen − en dus medicatie-incidenten − toe. In 2023 kwamen 794 meldingen over incidenten met insulines binnen bij Voorkomen Medicatie-incidenten (VMI). Insuline aspart (Novorapid) en insuline aspart/insuline aspart protamine (Novomix) werden het meest verwisseld.
Van de in totaal 794 meldingen over incidenten met insulines die in 2023 werden gemeld bij Voorkomen Medicatie-incidenten (VMI), gingen 143 meldingen over een nieuwe insuline en 509 meldingen over een oude insuline. De meldingen waarbij zowel een nieuwe als een oude insuline waren betrokken, zijn geclassificeerd als nieuwe insulines. In de overige 142 meldingen is het type insuline niet duidelijk beschreven.
De volgende insulinepreparaten, die sinds grofweg 2013 in Nederland op de markt zijn, zijn geclassificeerd als nieuwe insulines: degludec (Tresiba), glargine (Abasaglar en Toujeo), degludec/aspart (Ryzodeg), degludec/liraglutide (Xultophy), aspart (Fiasp en Sanofi).
"Om verwisselingen te voorkomen, is het belangrijk dat er bij het voorschrijven, afleveren en toedienen extra goed wordt gelet op naam en sterkte van de insuline."
Lees het complete artikel via onderstaande button
Het artikel 'Insulines met op elkaar lijkende namen het vaakst verwisseld' is geplaatst in de laatste editie van het Pharmaceutisch Weekblad 22.03.2024 159 | 12). (Let op: voor het complete online artikel op PW.nl is een inlog nodig.)
Downloads
Insulines met op elkaar lijkende namen het vaakst verwisseld
DownloadLaatst gewijzigd op 18 april 2024