Informatiepagina
Medicatieveiligheid
In het kort
Het IVM heeft diverse materialen ontwikkeld om je verder te helpen bij het bespreken van het thema Medicatieveiligheid in het FTO of in de apotheek.
Uit het Vervolgonderzoek Medicatieveiligheid (2017) blijkt dat zorgverleners het aantal ziekenhuisopnames door verkeerd medicijngebruik hebben verminderd. De lichte daling is ingezet, doordat zorgverleners de aanbevelingen uit het HARM-Wrestling rapport (2009) opvolgen.
Keuze van de indicatoren
Volgens het Vervolgonderzoek Medicatieveiligheid (2017) bestaat voor de risico’s van valgevaar en NSAID’s bij hart- of nierfalen de meeste ruimte om nog veiliger te werken. Daarnaast vindt het grootste aantal incidenten plaats bij 65-plussers. Daarom zijn indicatoren op de deze gebieden van medicatieveiligheid geselecteerd in de webrapportage:
- valgevaar door geneesmiddelen
- gebruik van NSAID’s door patiënten met hart of nierfalen
- risico op bloedingen van antistollingsmedicatie en bloedverdunners
Hoe gebruik ik de cijfers in mijn FTO?
Met de webrapportage krijg je als apotheker of huisarts zicht op groepen van medicijnen die horen bij nier- of hartfalen, valincidenten en antistolling. De apotheker kan deze cijfers en de bijbehorende patiëntenlijsten bespreken met de huisarts in bijvoorbeeld een FTO.
Om je verder te helpen bij het bespreken van het thema Medicatieveiligheid in het FTO of in de apotheek heeft het IVM onderstaande materialen ontwikkeld:
FTO-werkmateriaal
- FTO-module Chronische nierschade
- FTO-module Hartfalen (meerdere modules)
- Handboek werken met cijfers hoofdstuk Hartfalen
- FTO-module Vallen en medicatiegebruik
- FTO-module Antistolling
Themajournaals
- Themajournaal Nierveilig
- Item in Medicijnjournaal september 2017
- Item in Medicijnjournaal september 2019
MedicijnBalans
Laatst gewijzigd op 27 juli 2023